套股換樓迎支爆

中港樓市

版主: ochow

套股換樓迎支爆

文章gaubinfor » 週四 6月 28日, 2018年 2:29 pm

圖檔
國進民退無牛市,套股換樓迎支爆
gaubinfor

Re: 套股換樓迎支爆

文章godchild » 週四 6月 28日, 2018年 6:53 pm

增加公營房屋 - 咪又係益新移民.
居屋訂價 - 點脫勾? 市價7折->市價4折 ? 產權比例咪又係相對下降. 呢D 算唔算脫勾?
一手樓空置稅 - 又有幾多一手樓空置...二手樓空置稅又唔敢用..
godchild

文章xdboy » 週四 6月 28日, 2018年 9:25 pm

計港話有九千間...
胡豬真呀假
圖檔

不過奶睇地剷商會個牟利槓緊張出來話收稅無用
就豬道一定有多少效
圖檔
*** 流浪中的大皇 言論不是建議 純粹學術討論
*** To obtain people's faith, there must be two things:-
    Impartial judgement, and Impartial tax.
    === Reinhard von Lohengramm ===
*** The bureaucratic mentality is the only constant
     in the Universe... === Dr McCoy ===
我的音樂主題 ζ▂⊙_⊙
頭像
xdboy

文章sammychan » 週五 6月 29日, 2018年 9:21 am

xdboy 寫:計港話有九千間...
胡豬真呀假
圖檔

不過奶睇地剷商會個牟利槓緊張出來話收稅無用
就豬道一定有多少效
圖檔

正確思維。 :inv168_21: :inv168_21:

正如一味話打我吖的人,一定好怕被打一樣。
宪法的基本原则是:个人可以做任何事情,除非法律禁止;政府不能做任何事情,除非法律许可。
——约翰.洛克 (哲学家 思想家)
頭像
sammychan

文章船頭尺 » 週五 6月 29日, 2018年 10:31 am

呢啲政策多此一舉, 睇嚟樓價跌都要等支爆先至得, 但係幾時先真正會支爆, 等一世定係等一個禮拜 ?! 咁就要自己衡量下罅:lol:
船頭尺

文章Bighead » 週五 6月 29日, 2018年 10:44 am

套股換樓迎支爆,到底應點解讀?
MPF響6月號轉左利息基金,我係一支好正既燈!
頭像
Bighead

文章xdboy » 週五 6月 29日, 2018年 10:56 am

Bighead 寫:套股換樓迎支爆,到底應點解讀?

ALL沽圖檔
*** 流浪中的大皇 言論不是建議 純粹學術討論
*** To obtain people's faith, there must be two things:-
    Impartial judgement, and Impartial tax.
    === Reinhard von Lohengramm ===
*** The bureaucratic mentality is the only constant
     in the Universe... === Dr McCoy ===
我的音樂主題 ζ▂⊙_⊙
頭像
xdboy

文章goldgogold » 週五 6月 29日, 2018年 2:47 pm

Bighead 寫:套股換樓迎支爆,到底應點解讀?

仲典是豬爆吧!

:cry: :oops:
goldgogold

文章無盡空間 » 週五 6月 29日, 2018年 2:57 pm

正經D搵錢喇, 成日幻想支爆錯過幾多機會 :lol:
你站在橋上看風景
看風景的人在樓上看你
明月裝飾了你的窗子
你裝飾了別人的夢
頭像
無盡空間

文章sammychan » 週五 6月 29日, 2018年 3:05 pm

無盡空間 寫:正經D搵錢喇, 成日幻想支爆錯過幾多機會 :lol:

真知灼見。

咁有冇回歸馬三串七介紹下?
宪法的基本原则是:个人可以做任何事情,除非法律禁止;政府不能做任何事情,除非法律许可。
——约翰.洛克 (哲学家 思想家)
頭像
sammychan

文章gaubinfor » 週五 6月 29日, 2018年 11:02 pm

HK 好快出現類似以前越南船民那類經濟難民,高學歷專業人士露宿者 ...

https://hk.finance.appledaily.com/finan ... 9/58380323

林鄭的姿態是,「似乎想公營或資助房屋做多啲嘢,基本上放棄私樓市場。依家減少供應就好明顯係由佢升,嗰班人我放棄啦,你班炒家鍾意炒就炒飽佢啦,由你住納米樓啦。」

他表示,料樓價繼續升,「一係就夠窮,夠資格排公屋或者居屋,如果唔係連居屋資格都唔合符,短期來講最受害。」
附加檔案
gaubinfor

文章tankinbj » 週五 6月 29日, 2018年 11:34 pm

gaubinfor 寫:HK 好快出現類似以前越南船民那類經濟難民,高學歷專業人士露宿者 ...

https://hk.finance.appledaily.com/finan ... 9/58380323

林鄭的姿態是,「似乎想公營或資助房屋做多啲嘢,基本上放棄私樓市場。依家減少供應就好明顯係由佢升,嗰班人我放棄啦,你班炒家鍾意炒就炒飽佢啦,由你住納米樓啦。」

他表示,料樓價繼續升,「一係就夠窮,夠資格排公屋或者居屋,如果唔係連居屋資格都唔合符,短期來講最受害。」

好明顯今次佢做左傳聲筒啫,人地叫佢點講就照講,點做就照做。今日佢講呢六招,明顯完全與2018年呢半年來的房屋政策、規劃、佈局、公開資詢格格不入,都唔係佢之前做緊的鋪排來。 :inv168_06:

呢六招有種味道是那些於大陸閉門造車的辦公室離地友度出來的,離地味濃! :inv168_06:
頭像
tankinbj

文章joefanny » 週五 6月 29日, 2018年 11:54 pm

tankinbj 寫:
gaubinfor 寫:HK 好快出現類似以前越南船民那類經濟難民,高學歷專業人士露宿者 ...

好明顯今次佢做左傳聲筒啫,人地叫佢點講就照講,點做就照做。今日佢講呢六招,明顯完全與2018年呢半年來的房屋政策、規劃、佈局、公開資詢格格不入,都唔係佢之前做緊的鋪排來。 :inv168_06:

呢六招有種味道是那些於大陸閉門造車的辦公室離地友度出來的,離地味濃! :inv168_06:

你自己六年前不是讚過「空置稅」係好好嘅野嗎?你仲貼左楊衛隆建議空置稅文章出來。

雖然而家個版本未必完全同你所願吻合,但都係一個好開始,或者陸續有來,愈收愈重,範圍愈來愈大。

其實你係支持空置稅?

定係政府做乜都唔會令你滿意?
附加檔案
螢幕快照 2018-06-29 下午11.42.29.png
螢幕快照 2018-06-29 下午11.42.29.png (65.85 KiB) 被瀏覽 954 次
joefanny

文章tankinbj » 週六 6月 30日, 2018年 12:17 am

joefanny 寫:
tankinbj 寫:

你自己六年前不是讚過「空置稅」係好好嘅野嗎?你仲貼左楊衛隆建議空置稅文章出來。

雖然而家個版本未必完全同你所願吻合,但都係一個好開始,或者陸續有來,愈收愈重,範圍愈來愈大。

其實你係支持空置稅?

定係政府做乜都唔會令你滿意?

唔,六招細節資料未完全了解,暫時未能下定論。但林鄭此六招與她的政府前半年的房屋政策格格不入,沒有與本地業界資深人士深思熟慮研究,沒有公眾諮詢便準備實施,突然便來個房策大轉彎,我不睇好其結果。 :inv168_06:
頭像
tankinbj

文章gaubinfor » 週六 6月 30日, 2018年 12:23 am

https://www.facebook.com/cablefinance/v ... 993593762/

將來啟德私樓價 >> 資助房屋既價 (未補地價) 過十倍絕對可以預見。林鄭明顯想行新加坡組屋制個套,但私樓土地供應跟唔上,而家重要削部分比資助房屋,資助房屋輪候/抽簽人數 : 新增供應比例年年上升,將會是甚麼局面?
gaubinfor

下一頁

回到 蝸居

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客