點解美國佬搏命儲油?

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

點解美國佬搏命儲油?

文章為食仔 » 週四 5月 19日, 2005年 1:14 am

早兩年$25-35時又唔見咁積極, 而家$4x-5x就搏命入貨;而最神奇係炒油班大戶好似事前扮哂唔知乜事, 每次一公告就懶驚訝咁隊皮幾野落去....
免責聲明 :純屬個人意見,不構成任何買賣邀請,如有損失,貴客自理,絕不負責!!
頭像
為食仔

文章聰明仔 » 週四 5月 19日, 2005年 8:51 am

準備發動第三次世界大戰 :bbs21:
頭像
聰明仔

文章stone » 週四 5月 19日, 2005年 8:54 am

聰明仔 寫:準備發動第三次世界大戰 :bbs21:

good wow....new......i have shoes :bbs04: .

我無錢,無運,無知識,無朋友,無腦無希望!都要同個"天"鬥 無理由這樣放棄!
危:個天都唔夠我玩呀! 係呀 就這樣的自己? 要同個"天"鬥下去!一定要鬥得贏個"天".
所以做人一定要去到盡. 可能我們一直唔成功.就是唔夠盡.唔夠狠.唔夠絕.

2007-2010主題. 無得算啦! althought 一切都巳經太遲,因為這可能是"命運".
免責聲明:stone 在各界一切言論"純屬個人意見"後果要自想.永遠懷念(5哥)在我生命中的好友.
頭像
stone

來自: 大墨魚(集團), 雪球(香港), 蝗蟲(Europ)Group. 大鐵丸(Asia) Inv. 阿旺集團(香港)有限公司. ~ 冥通集團(Asi

文章stone » 週四 5月 19日, 2005年 8:56 am

sorry post mistake............ :bbs08:
我無錢,無運,無知識,無朋友,無腦無希望!都要同個"天"鬥 無理由這樣放棄!
危:個天都唔夠我玩呀! 係呀 就這樣的自己? 要同個"天"鬥下去!一定要鬥得贏個"天".
所以做人一定要去到盡. 可能我們一直唔成功.就是唔夠盡.唔夠狠.唔夠絕.

2007-2010主題. 無得算啦! althought 一切都巳經太遲,因為這可能是"命運".
免責聲明:stone 在各界一切言論"純屬個人意見"後果要自想.永遠懷念(5哥)在我生命中的好友.
頭像
stone

來自: 大墨魚(集團), 雪球(香港), 蝗蟲(Europ)Group. 大鐵丸(Asia) Inv. 阿旺集團(香港)有限公司. ~ 冥通集團(Asi

Re: 點解美國佬搏命儲油?

文章小貓仔 » 週四 5月 19日, 2005年 9:20 am

為食仔 寫:早兩年$25-35時又唔見咁積極, 而家$4x-5x就搏命入貨;而最神奇係炒油班大戶好似事前扮哂唔知乜事, 每次一公告就懶驚訝咁隊皮幾野落去....

以供需關係論之,就係要 D 油貴 D 班中東佬先肯放油,所以老美咪依家搏命吸油囉
好淡得失平常心,上上落落要小心
萬種行情迷人心,戰勝市場要定心

請服「女人更年要靜心」之「太太口服液」 ~
男士請服「回春堂」之「回春丸」 ~

LOL
頭像
小貓仔

Re: 點解美國佬搏命儲油?

文章ALeung » 週五 5月 20日, 2005年 1:21 pm

小貓仔 寫:
為食仔 寫:早兩年$25-35時又唔見咁積極, 而家$4x-5x就搏命入貨;而最神奇係炒油班大戶好似事前扮哂唔知乜事, 每次一公告就懶驚訝咁隊皮幾野落去....

以供需關係論之,就係要 D 油貴 D 班中東佬先肯放油,所以老美咪依家搏命吸油囉

最 主 要 係 平 油 價 時 代 已 經 結 束.....................因 為 油 產 量 可 能 已 經 過 左 峰 頂.........................
作 為 中 長 線 投 資 指 標, 下 列 三 張 圖 有 d d 啟 示 作 用,.....................

Mr.E.Hommelberg listed :-
Highlights :

Oil discoveries have peaked already 40 years ago.
According to M King Hubbert Production peaks follow Discovery peaks after approximately 40 years.
US Oil production already peaked in 1970.
Non OPEC Oil production already peaked in the early 90's.
World Oil production will peak when OPEC peaks
OPEC peaks when Saudi Arabia peaks
Saudi Arabia peaks when Ghawar peaks(Ghawar is the largest oil field ever found in Saudi Arabia)
Ghawar is aging rapidly and its life expectancy isn't rosy. Matthew Simmons says that the end is in sight.
Prof. Kenneth Deffeyes predicts PEAK-OIL to happen in 2005
Bank of Montreal says that Gharwar is in already in decline.
World Oil peak production means the End of Cheap Oil
The End of Cheap Oil means continuing rising Oil prices which translates itself into Oil shocks.
French investment bank Ixis-CIB has warned crude oil prices could touch $380 a barrel by 2015..........................................................
ALeung

文章價值人 » 週五 5月 20日, 2005年 3:36 pm

點收貨?? 隊爆d hedge fund等佢斬倉, 係低位橫行先收集, 呢d係睹錢基本法

100% wrong data !!!!! Daily production > 80M barrel/day

一個狹窄的獸籠困住一堆在森林完全冇搵食能力的動物, 唔夠食唔夠住

点先令呢班唔夠食唔夠住的動物唔造反

呃鳩佢話獸籠宿位好鶩貴, 食物亦十分鶩貴

至於物理上係點就唔好講

狗愛住狗窿, 隻狗話我鍾意吹咩 ???

印鈔機製造核彈, 核彈頭高度集中在全球约十多個城市

遠離呢十多個點, 核輻射係咪小好多

https://www.numbeo.com/property-investm ... nkings.jsp
頭像
價值人

文章小估民 » 週五 5月 20日, 2005年 4:19 pm

頂高油價要中國入貴油,跟住趙伊朗,砌北韓
頭像
小估民

文章價值人 » 週五 5月 20日, 2005年 5:00 pm

1. OPEC長期係 ~30M barrel/day浮沉
2. non OPEC主力係 russia(~10M barrel/day), 委內端拉, norway....
3. 大?u油田 = 2M barrel/day = 未炸之前的伊拉克
4. 伊拉克可開發的 > 7M barrels/day
5. 沙特一條友都可+2M barrels/day

班仆街hedge fund自已平唔倒倉作o的o甘o既report 呃人 :bbs27: :bbs27: :bbs27:

一個狹窄的獸籠困住一堆在森林完全冇搵食能力的動物, 唔夠食唔夠住

至於物理上係點就唔好講

https://www.numbeo.com/property-investm ... nkings.jsp
頭像
價值人

文章價值人 » 週五 5月 20日, 2005年 5:15 pm

[size=167][b]中
最後由 價值人 於 週六 5月 21日, 2005年 12:58 am 編輯,總共編輯了 3 次。

至於物理上係點就唔好講

頭像
價值人

文章價值人 » 週五 5月 20日, 2005年 5:33 pm

點解克淫頓年代點解冇赤字, technology breakthrough用腦去換取必需得到Balance, 冇breakthrough又要補鑊先有今天的惡果, 但補鑊有個期限, 個鑊補完o的垃圾消費就縮, 如果再加technology breakthrough, 個赤字即刻玩完, 到時亞洲過渡投資的垃圾產能點算, 中國知衰已自己加出口稅

至於物理上係點就唔好講

頭像
價值人

文章價值人 » 週五 5月 20日, 2005年 5:39 pm

[size=167][b]我真係好失望, 個個年紀o甘大, 連人派錢比你同自己生性

至於物理上係點就唔好講

頭像
價值人

文章HugoT » 週五 5月 20日, 2005年 5:53 pm

我里d 做廠的, 等收皮

HK 全靠 SME+ 中国廠仔, 如果垃圾消費一縮 :bbs70:
HugoT

文章MorTin » 週六 5月 21日, 2005年 12:49 am

石油化工股o更仲有冇運行??? :bbs15:
MorTin

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 2 位訪客