求助:法庭求情信

版主: 可人兒, 人之初

求助:法庭求情信

文章sunny » 週四 4月 24日, 2008年 12:04 am

公司有人犯左事想我向法庭寫一封中文求情信,我文盲一個點會識寫!
上網又無乜範本,雖然知道求情信對判決無乜大影響,但答應左希望幫
距寫好D :roll:

有無大佬美女幫幫手,最好有埋範本等我改小小就更加好 :mrgreen:
些些 :mrgreen:
sunny

文章sunny » 週四 4月 24日, 2008年 12:13 am

另外我想問PRINT出黎而唔手寫得唔得呢?
因為我D字唔見得人(如果手寫好D唯有叫人代寫 :leo27:
些些 :mrgreen:
sunny

文章hw » 週四 4月 24日, 2008年 8:33 am

小弟愚見,

親筆寫會較有感染力 (形象分 :mrgreen: )

抬頭 "致法官大人" (就算係裁判官咪當擦鞋lor :bbs11: )

內容唔需太刻意, 但可著眼在個人品格/誠信/對社會貢獻之類

給予個人意見, 針對被告所犯的事comment 其可能性/嚴重性.
頭像
hw

文章sunny » 週四 4月 24日, 2008年 7:58 pm

hw 寫:小弟愚見,

抬頭 "致法官大人" (就算係裁判官咪當擦鞋lor :bbs11: )

給予個人意見, 針對被告所犯的事comment 其可能性/嚴重性.

釘橋HW哥 :mrgreen:

不過到現在仲未具體想到點寫好 :bbs52:
sunny

文章cy8 » 週四 4月 24日, 2008年 8:28 pm

犯乜事, 有乜值得你幫佢求情先
頭像
cy8

文章cy8 » 週四 4月 24日, 2008年 8:29 pm

如d 字真係太難睇或醜樣又未必用筆寫會好過 打出黎...

否則個法官對你印象分差你講乜都無幫助
頭像
cy8

文章Supra » 週四 4月 24日, 2008年 8:56 pm

cy8 寫:

如d 字真係太難睇或醜樣又未必用筆寫會好過 打出黎...

否則個法官對你印象分差你講乜都無幫助

多口講話, 如果用中文寫, 但係場官司用雞腸或者法官係外藉人仕, 都要翻譯番英文ka la :mrgreen:

總之手寫定機印, 隨你自己喜好咪得law :bbs12:
Supra

文章cy8 » 週四 4月 24日, 2008年 9:09 pm

試過有條友仲搞笑

大學生搞雞竇 , 佢報稱自己預科畢業,

跟住自己用英文寫求情信

個法官話d 英文咁勁唔信係得中學程度

(條友都唔知係咪真係自己寫定個律師幫佢執到咁靚 )
頭像
cy8

文章Supra » 週四 4月 24日, 2008年 9:11 pm

yahoo知識好多範本喎, 自己搵下la :mrgreen:

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/ ... 7112300158
Supra

文章Supra » 週四 4月 24日, 2008年 9:15 pm

cy8 寫:試過有條友仲搞笑

大學生搞雞竇 , 佢報稱自己預科畢業,

跟住自己用英文寫求情信

個法官話d 英文咁勁唔信係得中學程度

(條友都唔知係咪真係自己寫定個律師幫佢執到咁靚 )

8兄 見聞真係廣 :mrgreen:
Supra

文章sunny » 週五 4月 25日, 2008年 1:33 pm

釘橋各位大佬 :bbs28:

條靚仔同人爭女打交打到人昏迷。。。。。
sunny

回到 茶餘飯後

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客