家父胃癌擴散肝臟,小弟想求方法

版主: 可人兒, 人之初

Re: 家父胃癌擴散肝臟,小弟想求方法

文章godchild » 週五 6月 29日, 2012年 9:50 am

人之初 寫:我呢8年多,長期都同醫生有緣,我認為中、西醫都有叻同差o既醫生。

冇話邊個得,話邊個一定呃人。

求醫者,除o左信醫生外,都要一路去搵資料,去瞭解自己o既病。

但香港是西醫當道, 連中醫/其他醫學發牌制度都係西醫管.

一個例子, "隻"醫係西方係可以處方藥物, 但香港係唔可以.
godchild

文章bunacko » 週五 6月 29日, 2012年 11:11 am

sorry to hear that..... best wishes :bbs41:
純屬個人意見, 並非買賣邀請或建議.

只信相對, 不求絕對

'I know u believe u understand what u think I said, but I'm not sure u realise that what u heard is not what I meant. '......alan greenspan

Here's a thing about the future. Everytime u look at it, it changes becoz u looked at it. And that ...... changes everything else.

"至於你信不信,我反正信了. 那現在怎麼辦? 我只能說,它就是發生了。"
bunacko

文章人之初 » 週五 6月 29日, 2012年 11:14 am

godchild 寫:
人之初 寫:我呢8年多,長期都同醫生有緣,我認為中、西醫都有叻同差o既醫生。

冇話邊個得,話邊個一定呃人。

求醫者,除o左信醫生外,都要一路去搵資料,去瞭解自己o既病。

但香港是西醫當道, 連中醫/其他醫學發牌制度都係西醫管.

一個例子, "隻"醫係西方係可以處方藥物, 但香港係唔可以.

藥到病除,無論中西醫,都自然大把生意,我幫趁過一個中醫,剩係專醫感冒、咳,都發到不得了。

真係有料o既醫生,自然就大把人幫趁,誰怕誰??
"我不同意你o既觀點,但我尊重你o既言論自由。"

呢o個就係最起碼o既民主精神。當如呢樣o野,自己做唔到,就唔好自己呃自己,說甚麼自己在追求民主社會。

我唔會受呢一套!

"本人常在168狗呃,純屬個人意見,祗作參考之用,不構成任何買賣邀請。 本人會隨時買賣上述分析的相關資產。粉腸們買賣需自行判斷,若因此引致任何損失,本人概不負責。"
頭像
人之初

文章hoball » 週五 6月 29日, 2012年 3:29 pm

謝謝各位的資訊,我得花點時間細看,再預備定B計劃

其實他一年前因感染幽門螺旋菌後作全身檢查,結果完全OK,今年3月驗血也正常。其間生活正常,食慾如常,體重也穩定。

6月突然屙黑血,檢查後報告是胃癌+擴散至肝臟。一切都好似好突然咁 :inv168_35:
hoball

文章cy8 » 週五 6月 29日, 2012年 7:20 pm

用布緯食療是要戒肉, 戒糖的
肉頂多只可吃魚

樓主父胃癌可能已影響営食吸收,如做化療後體重下跌太多也不是好事

ORAL IMPACT 奶粉是癌症病人專用, 可考慮

基本布緯食療是沒大科學根據的

顧小培提出的綠茶素+洋葱素+蘋果果膠抗癌三寶應該是較可取

另外建議樓主父可學郭林氣功, 大學也研究過是對癌病人有幫助的,而家好多地方都有得學

人之初 寫:
cy8 寫:我爸都係肺癌擴散到肝, 做左幾次化療後, 癌已縮細左

布緯食療我間中都有食, 但我個胃呢排唔舒服, 覺得食左落去個胃仲唔舒服

我爸有食日本出的褐藻糖膠, 及一隻大陸出的靈芝孢子 而家諗住再加綠茶素及洋蒽素給他

如営養唔夠可買 oral impact 奶粉

要注意,盡量唔好揀d能提供癌細胞容易撮取養份o既食物、藥物俾患腫瘤患者食。呢方面如做得唔小心,細o左o既腫瘤會好快大番。
頭像
cy8

文章殘劍 » 週五 6月 29日, 2012年 9:37 pm

我腸胃都成日唔舒服...

想請問腸胃癌有d咩徵兆?聽講大陽癌近乎毫無徵兆,唯人可以做話過左五十歲年年照內竅,
但照內竅真係勁煩!隔幾年照一次都仲可以接受。
各位有冇呢方面經驗可以講下。
thanks
本人在inv168.com 的留言,全屬廢話,並不構成買賣邀約。

圖檔圖檔
頭像
殘劍

文章cy8 » 週五 6月 29日, 2012年 10:33 pm

殘劍 寫:我腸胃都成日唔舒服...

想請問腸胃癌有d咩徵兆?聽講大陽癌近乎毫無徵兆,唯人可以做話過左五十歲年年照內竅,
thanks

可以驗CEA 大腸癌指數, 我就係上個月驗左超標

下月要入院照胃,及腸鏡

不過其實有腸癌也未必CEA超標, 如你大便有血, 肚痛, 大便成日爛/硬/或便秘, 或大便有lim液, 其實也可直接做結腸鏡檢查的
因為大腸有息肉也可變癌的, 腸鏡會幫你割埋息肉

胃成日唔舒服, 火燒 , 就可能胃潰瘍或胃炎, 可能有幽門螺旋菌, 照胃鏡驗到有係會有特效藥食幾日便可殺菌
呢種菌亦會引致胃癌
頭像
cy8

文章HAPPY BB » 週五 7月 6日, 2012年 5:12 pm

hoball 寫:謝謝各位的資訊,我得花點時間細看,再預備定B計劃

其實他一年前因感染幽門螺旋菌後作全身檢查,結果完全OK,今年3月驗血也正常。其間生活正常,食慾如常,體重也穩定。

6月突然屙黑血,檢查後報告是胃癌+擴散至肝臟。一切都好似好突然咁 :inv168_35:

明日草
成 份 含 量 :鍺 460ppm 葉酸 10.1mg% 維他命B1 0.11mg% 葉綠素 20.5mg% 維他命B2 0.26mg% 鈣質 260.64mg% 維他命B6 0.55mg% 鈉 102.78mg% 維他命B12 72.5r% 錳 0.90mg% 維他命C 23.0mg% 鉀 383.85mg% 膽鹼 12.6mg% 鎂 89.93mg% 生物素 3.81r% 鐵 4.55mg% 泛酸 0.44mg% 鹽素 153.4mg% 菸鹼酸 1.31mg% 硫黃 31.6mg% 胡蘿蔔素 2.31mg% 明日葉內含有各種豐富的維他命、礦物質、良質氨基酸、鐵質。
傳說是秦始皇要尋找的仙草,能醫治癌症、肝炎、糖尿,直接食用葉子,可盾自行種植,很簡單。我有一長輩4年前患直腸癌,醫生己宣判死期,每天吃此葉至今仍健在,亦托人送了幾棵給我種植,你可上網查資料。如你需要我可送一小棵給你。
我們活在陰溝裏,但仍要仰望星空。
頭像
HAPPY BB

文章toby88 » 週五 7月 6日, 2012年 5:56 pm

thanks

我阿e照過...私家醫生做...好似3日前要開始飲粥水..全部流質食物..痾到痾水咁滞..

話打側身蝦米型態瞓..再全身麻醉照.... 幾千蚊咁 :inv168_09:
圖檔圖檔
頭像
toby88

文章古漢雲 » 週五 7月 6日, 2012年 6:14 pm

cy8 寫:

thanks

可以驗CEA 大腸癌指數, 我就係上個月驗左超標

下月要入院照胃,及腸鏡

不過其實有腸癌也未必CEA超標, 如你大便有血, 肚痛, 大便成日爛/硬/或便秘, 或大便有lim液, 其實也可直接做結腸鏡檢查的
因為大腸有息肉也可變癌的, 腸鏡會幫你割埋息肉

胃成日唔舒服, 火燒 , 就可能胃潰瘍或胃炎, 可能有幽門螺旋菌, 照胃鏡驗到有係會有特效藥食幾日便可殺菌
呢種菌亦會引致胃癌

大腸癌指數 - this index seems to indicate the cancer cells of a patient after surgery; not for normal person.
圖檔
頭像
古漢雲

文章cy8 » 週五 7月 6日, 2012年 6:54 pm

toby88 寫:

thanks

我阿e照過...私家醫生做...好似3日前要開始飲粥水..全部流質食物..痾到痾水咁滞..

話打側身蝦米型態瞓..再全身麻醉照.... 幾千蚊咁 :inv168_09:

公立照 150搞掂, 不過唔會全身麻醉, 我幾年前照過腸其實無唔舒服感覺,

胃可能先難頂D

有癌未必CEA超標, 但正常人CEA超標就要驗下乜事了, 正常人其實大部份係2.5以下, 唔超過5 都唔算超標

如超過20的已差不多九成九係生CANCER的了
頭像
cy8

文章白膠漿 » 週五 7月 6日, 2012年 7:39 pm

響醫院驗到有cancer, 好多時醫生會話仲有幾耐命, 又或者一定要響某限期前做手術, 唔係就死梗, 如果個病人嚇到騰晒雞就中正降頭, 會惡化得好快, 如果做到從容冷靜面對, 通常過左限期都冇事發生, 我見過好多單都係咁
「我知道我會下地獄,但是我會在那裡看到大資本家、竊賊、劊子手和美國總統們。」
- 前任古巴領導人 卡斯特羅
頭像
白膠漿

文章殘劍 » 週六 7月 7日, 2012年 1:12 am

toby88 寫:

thanks

唔洗醫院做,去lab 做,專科醫生操作,因為我兩日前剛做完.... :discuz16:
所以呢個星期唔想睇市..... :discuz16:
唔需要三日,只需前一晚飲藥,第二朝再飲,唔可以食野.... :bbs20:
係唔需要全身麻醉.....胃鏡就唔知。 :inv168_11:
本人在inv168.com 的留言,全屬廢話,並不構成買賣邀約。

圖檔圖檔
頭像
殘劍

文章殘劍 » 週六 7月 7日, 2012年 1:14 am

cy8 寫:公立照 150搞掂, 不過唔會全身麻醉, 我幾年前照過腸其實無唔舒服感覺,

胃可能先難頂D

有癌未必CEA超標, 但正常人CEA超標就要驗下乜事了, 正常人其實大部份係2.5以下, 唔超過5 都唔算超標

公立唔知排幾耐至有得照...真係有事死左都可能未排到....
照胃一肯定難頂過腸N倍....

圖檔圖檔
頭像
殘劍

文章cy8 » 週六 7月 7日, 2012年 6:11 pm

殘劍 寫:
cy8 寫:公立照 150搞掂, 不過唔會全身麻醉, 我幾年前照過腸其實無唔舒服感覺,

胃可能先難頂D

公立唔知排幾耐至有得照...真係有事死左都可能未排到....
照胃一肯定難頂過腸N倍....

我今次排一個月左右
頭像
cy8

上一頁下一頁

回到 茶餘飯後

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客