冷眼旁觀 之 真正懂得市勢的人少之又少!

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

Re: 冷眼旁觀 之 真正懂得市勢的人少之又少!

文章ant_brother » 週三 7月 29日, 2015年 10:57 am

我買左美股ETF: UCO
諗住長擺, In 大認為博得過嗎?
:roll:
ant_brother

文章kpchg4 » 週三 7月 29日, 2015年 1:51 pm

ant_brother 寫:我買左美股ETF: UCO

升跟唔足, 跌會跌突......
kpchg4

文章laughing » 週三 7月 29日, 2015年 2:30 pm

我都有呢隻,收集中。呢隻算係貼市了
頭像
laughing

Re: 冷眼旁觀 之 幫主,其實禾想問衣樣

文章xdboy » 週三 7月 29日, 2015年 4:55 pm

奶對耶耶未來加息典睇法?
豬産呀經濟呀,會典樣?
禾記得奶巧似講過,就蒜加刀胡會多。
圖檔
*** 流浪中的大皇 言論不是建議 純粹學術討論
*** To obtain people's faith, there must be two things:-
    Impartial judgement, and Impartial tax.
    === Reinhard von Lohengramm ===
*** The bureaucratic mentality is the only constant
     in the Universe... === Dr McCoy ===
我的音樂主題 ζ▂⊙_⊙
頭像
xdboy

文章洛克 » 週三 7月 29日, 2015年 5:18 pm

bunacko 寫:china's 30-year play is over......... money outflow to other regions(south/south east asia, middle east, Africa......), just like money went in china from japan/little dragons in the 90's

終於支爆了, 太開心啦 :lol:
洛克

文章Insider » 週三 7月 29日, 2015年 10:37 pm

ant_brother 寫:我買左美股ETF: UCO

昨日經我一篤見底的加拿大銀行繼續飛天,相信油價下跌空間已經很少,不過,UCO是否油類中最佳選擇,則不敢妄下定論。
28Dec2018
錦囊心法:~~
為咗平衡心理,要用『顏』字訣,呢種崇高正義情操真係不足為外人道!一言難盡係啦!!
請參看
viewtopic.php?f=48&t=76063&p=2009704#p2009704
30Jan2019 沽出一半已經贏了30%的邪爺燕妹,換馬美股『天籟』
頭像
Insider

Re: 冷眼旁觀 之 幫主,其實禾想問衣樣

文章Insider » 週三 7月 29日, 2015年 10:39 pm

xdboy 寫:奶對耶耶未來加息典睇法?
豬産呀經濟呀,會典樣?
禾記得奶巧似講過,就蒜加刀胡會多。
圖檔

真係『就蒜加刀胡會多』
28Dec2018
為咗平衡心理,要用『顏』字訣,呢種崇高正義情操真係不足為外人道!一言難盡係啦!!
請參看
viewtopic.php?f=48&t=76063&p=2009704#p2009704
30Jan2019 沽出一半已經贏了30%的邪爺燕妹,換馬美股『天籟』
頭像
Insider

文章Insider » 週三 7月 29日, 2015年 11:01 pm

好老實講,倘若油價真的見底,持續攀升到USD70,有好多ETF可以翻一番
最好是集『股油匯三修』嘅ETF :inv168_01:
28Dec2018
請參看
頭像
Insider

Re: 冷眼旁觀 之 有一好消息

文章Insider » 週三 7月 29日, 2015年 11:12 pm

Insider 寫:發表於 週二 7月 28, 2015 11:01 pm
加拿大銀行股今日見了底機率高達80%;

如果真的話,油價亦可能距離底已經不遠!

留意。

極大機會,給我摸了一個『靚』底!爽!! :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:
28Dec2018
請參看
頭像
Insider

文章贏錢 » 週四 7月 30日, 2015年 10:36 am

thx :inv168_10:
贏! 贏! 贏! 我叫李沇樺,Vicki.
小弟是註冊安全主任, 有好路數記得通知小弟 @_@ 圖檔
頭像
贏錢

文章食極唔飽 » 週四 7月 30日, 2015年 3:50 pm

Insider 寫:
Insider 寫:發表於 週二 7月 28, 2015 11:01 pm

留意。

極大機會,給我摸了一個『靚』底!爽!! :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:

Is it already bottom?
Insider兄,入得貨時請講一聲。
謝幫主 Thank you. :inv168_14: :inv168_03:

PS: 咁應該邊隻油股會好d呢? :oops:
There is no path to truth. The following of any path leads to what thought has already formulated and, however, pleasant or satisfying, it is not truth.
--J. Krishnamurti
頭像
食極唔飽

文章Insider » 週四 7月 30日, 2015年 7:53 pm

食極唔飽 寫:
Insider 寫:

留意。

Is it already bottom?
Insider兄,入得貨時請講一聲。
謝幫主 Thank you. :inv168_14: :inv168_03:

PS: 咁應該邊隻油股會好d呢? :oops:

我在市場透視『好消息』當日,已經重倉入貨;
當然絕大比例是加拿大銀行,另外一隻是RUSL(雖然買入數額,是我買風險股以來最多;然而,佔我總投資總額百份比只是7%)
我嘅市場邏輯是:金屬價影響經濟少,油價影響經濟大!金屬可以循環再造,低處未算低;油價相對長線不會在低位。當日(好消息日)加拿大銀行早上暴跌,我去一去廚房攞嘢食比狗狗,只是30秒左右,再看電腦,見加拿大銀行從低位急速反彈,二話不說,便狂揸!!(註:加拿大銀行股是我監察油價的其中一個指標)

至於香港股市,受外圍影響不大,反而受內地左右;是故估值並非憑一般邏輯計算,必定須要一眼關一(並非關七),只看阿邪!
暫時阿邪早輪透支過度,須要調養,相信未係時候。
28Dec2018
請參看
頭像
Insider

文章Insider » 週四 7月 30日, 2015年 10:01 pm

今早減持,鎖定利潤;唔對路的話,必要時再次清倉
28Dec2018
請參看
頭像
Insider

文章lewis » 週五 7月 31日, 2015年 12:37 am

IN 大大, 你恩公近排好硬淨 :inv168_04:
入唔入得過 ?
天行健,君子以自強不息。
頭像
lewis

文章stephy » 週五 7月 31日, 2015年 1:03 am

那隻是集
油股匯於1身的etf
頭像
stephy

上一頁下一頁

回到 201X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客