904中國綠色食品

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

904中國綠色食品

文章mekong » 週四 9月 8日, 2011年 9:43 am

超賣得好緊要, 做緊round bottom
何柱國金句 :
暴發戶有3種,
第一種係啲忽然有錢嘅人,
第二種係以前無做官、一朝做官就不可一世嘅政治暴發戶,
第三種暴發戶就係啲出鏡出得多嘅人,以為自己好威、上咗腦嘅人。
頭像
mekong

Re: 904中國綠色食品

文章聰明仔 » 週四 9月 8日, 2011年 11:46 am

呢D民企驚佢有問題, 避開佢好D
頭像
聰明仔

文章ezone2k » 週四 9月 8日, 2011年 11:56 am

904勿沾為妙...

哈哈哈.. 點解super big仲未死...

viewtopic.php?f=48&t=61842&hilit=Super+big

Bollinger band narrowing, a big upwards/downwards movement is expected soon

圖檔
頭像
ezone2k

文章ezone2k » 週二 9月 13日, 2011年 1:11 am

bol. band narrow, 又要向下爆...
頭像
ezone2k

文章mekong » 週六 10月 8日, 2011年 8:33 pm

9月8日至令恆指跌大約10%, 而904跌大約30%, 輸得慘烈! 有些後悔自己一意孤行, 沒有聽你們意見! 我唔止要認錯, 而且要檢討自己錯在哪裡. :inv168_12:
何柱國金句 :
暴發戶有3種,
第三種暴發戶就係啲出鏡出得多嘅人,以為自己好威、上咗腦嘅人。
頭像
mekong

文章hw » 週日 10月 9日, 2011年 10:07 pm

mekong 寫:9月8日至令恆指跌大約10%, 而904跌大約30%, 輸得慘烈! 有些後悔自己一意孤行, 沒有聽你們意見! 我唔止要認錯, 而且要檢討自己錯在哪裡. :inv168_12:

昨為一隻"高危民企", 只係跌3成其實唔係差. 如果你只係睇圖博反彈既, 就信幅圖, 唔應該考慮基本因素, 升左就要睇圖走, 唔好一時一樣, 跌就睇圖, 升就以為有fundamental
頭像
hw

文章mekong » 週日 10月 9日, 2011年 10:45 pm

hw 寫:
mekong 寫:9月8日至令恆指跌大約10%, 而904跌大約30%, 輸得慘烈! 有些後悔自己一意孤行, 沒有聽你們意見! 我唔止要認錯, 而且要檢討自己錯在哪裡. :inv168_12:

昨為一隻"高危民企", 只係跌3成其實唔係差. 如果你只係睇圖博反彈既, 就信幅圖, 唔應該考慮基本因素, 升左就要睇圖走, 唔好一時一樣, 跌就睇圖, 升就以為有fundamental

多謝你的建議! 民企現在是否不宜沾手? 因為我發現一隻民企自己幾中意, 不過之前的經驗令自己沒有信心
何柱國金句 :
暴發戶有3種,
頭像
mekong

文章hw » 週日 10月 9日, 2011年 11:01 pm

mekong 寫:多謝你的建議! 民企現在是否不宜沾手? 因為我發現一隻民企自己幾中意, 不過之前的經驗令自己沒有信心

民企都有好既, 只不過係做假既個案比較多. Franchising, distributors 都係最好做手腳既地方. 睇公司除左要睇 business model, 佢地既 revenue model (點收錢) 其實係更重要. 即係應該要睇埋 cashflow 先可以決定間公司既 profit quality 同 cash quality.
頭像
hw

文章mekong » 週一 10月 10日, 2011年 12:15 am

hw 寫:民企都有好既, 只不過係做假既個案比較多. Franchising, distributors 都係最好做手腳既地方. 睇公司除左要睇 business model, 佢地既 revenue model (點收錢) 其實係更重要. 即係應該要睇埋 cashflow 先可以決定間公司既 profit quality 同 cash quality.

記低先! 謝謝你的建議! :inv168_10:
何柱國金句 :
暴發戶有3種,
頭像
mekong

文章ezone2k » 週四 11月 21日, 2013年 4:33 pm

中國綠色食品 00904.HK
現價 0.930 升跌 +0.080(+9.412%)

:discuz18: :discuz18: :discuz18:

圖檔
頭像
ezone2k

文章ezone2k » 週一 12月 2日, 2013年 12:08 pm

中國綠色食品 00904.HK
現價 0.930 升跌 -0.090(-8.824%)

中國綠色食品盈警 料中期盈轉虧

中國綠色食品(00904)發出盈利警告,預期截至10月底止六個月錄得虧損,而2012年同期則錄得溢利。

集團表示,預期虧損主要歸因於:

1)原材料及勞動力成本增加,削減部分集團品牌飲料產品分部收益的增加,因而減低集團品牌飲料產品分部的經營溢利的增加;

2)期內來自集團新鮮農產品及經加工產品的收益減少及預期虧損,而2012年同期則錄得溢利。集團新鮮農產品及經加工產品的營運表現倒退,主要由於中日外交角力持續升溫,以及人民幣對日圓的匯率繼續升值令出口日本價格相對更高,因而導致來自日本的需求減少;

3)截至10月底止六個月的長期預付租金的攤銷增加及相比2012年同期之覆蓋面積5萬畝的農地,位於吉林省白城市覆蓋面積20萬畝的農地的開支相應增加;

4)自4月12日起集團可換股債券之違約,而支付違約利息,因而令財務成本增加;

5)出售一家附屬而作虧損會計撥備約3100萬元人民幣。
頭像
ezone2k

文章ezone2k » 週三 4月 30日, 2014年 2:39 pm

00904.HK 中國綠色食品
0.500 -0.040 -7.407%

Why no put?
頭像
ezone2k

文章ezone2k » 週三 7月 30日, 2014年 12:25 pm

00904.HK 中國綠色食品 0.405 -0.085 -17.347%
頭像
ezone2k

文章ezone2k » 週六 4月 18日, 2015年 2:30 pm

coca cola :shock:
頭像
ezone2k

文章ezone2k » 週六 4月 18日, 2015年 2:30 pm

粗粮王饮品(00904.HK)售饮料业务予可口 可乐 料赚11.2亿人币

2015-04-17 17:43 来源:和讯网

中国粗粮王饮品(00904.HK) 0.000 (0.000%) 公布,向可口可乐中国出售饮料产品生产、

销及销售业务,但不包括稀饭或粥或粉冲饮料 产品业务。出售事项之代价乃按目标公司之协 定企业价值4.01亿美元为基准厘定,将按完成 时之净债务及就其他因素或然导致之最多 3,000万美元减少而调整。公司料出售变现除 税前收益为11.19亿元人民币,于完成后收取 之出售事项所得款项,拟部分用于偿还该等未 偿还债券及其他欠债。

公司指出,余下集团将于完成后不再从事出售 业务。作为不竞争承诺之一部分,余下集团亦 将于完成后六个月内结束经营其粉冲饮料产品 之生产、营销及销售业务。粉冲饮料业务占集 团业务的比重不大。出售事项后,公司将继续 把其业务及策略从种植及生产农产品(000061, 股吧)及加工业务转向消费性产品业务。另 外,亦将继续经营杂粮食物及零食业务。

a)(报价延迟最少十五分钟。

查看原始内容
頭像
ezone2k

回到 201X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:tankinbj 和 10 位訪客