香港最快3年後轉用人民幣

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

Re: 香港最快3年後轉用人民幣

文章人之初 » 週三 1月 10日, 2018年 11:08 pm

港幣有廢紙唔掛,走去掛黃金??! :lol: :lol: :lol:
有隻雀仔啦啦啦~~~

"本人常在168狗呃,純屬個人意見,祗作參考之用,不構成任何買賣邀請。 本人會隨時買賣上述分析的相關資產。粉腸們買賣需自行判斷,若因此引致任何損失,本人概不負責。"

垃圾股自殘戰記:入858>60000 @ 0.156 *7/7/2017;入37>30000 @ 0.45*1/8/2017;入646>112000 @ 0.15 ; *7/11/2017;入359>44000 @ 0.345 *9/11/2017

+6,736
頭像
人之初

文章bigcrab » 週三 1月 10日, 2018年 11:15 pm

無計 :inv168_01:

上海搞石油期貨,人仔無人收,結果都係掛黃金 :inv168_07: :inv168_06:
2016 : 大支爆 美元回歸
2008 : 金融海嘯
2003 : 沙士 7.1
2000 : 科網狂潮
1997 : 亞洲金融風暴
1994:H股爆破
1991 : 波斯灣戰爭
1989 : 天安門
1987 : 停市4日
1984 : 聯合聲明
1981 : 加息廿厘
頭像
bigcrab

文章bigcrab » 週三 1月 10日, 2018年 11:26 pm

人仔未能國際化之前

根本不現實
2016 : 大支爆 美元回歸
2008 : 金融海嘯
2003 : 沙士 7.1
2000 : 科網狂潮
1997 : 亞洲金融風暴
1994:H股爆破
1991 : 波斯灣戰爭
1989 : 天安門
1987 : 停市4日
1984 : 聯合聲明
1981 : 加息廿厘
頭像
bigcrab

文章stephy » 週六 1月 13日, 2018年 10:23 am

bigcrab 寫:人仔未能國際化之前

根本不現實

要國際化

就要把人民幣取代港幣

再沒港幣時

人仔就直接等同港幣現有地位。即到時已國際化

到時過渡期可能是中銀直接出一套新版鈔票

是中港通用。。一兌一
頭像
stephy

文章人之初 » 週六 1月 13日, 2018年 4:14 pm

人仔國唔國際化,同港幣冇乜關係。

我認為主要中央想唔想行呢步。

今日中國o既經濟體系,已經進入地球村前列份子之一。香港算係老幾??
有隻雀仔啦啦啦~~~

"本人常在168狗呃,純屬個人意見,祗作參考之用,不構成任何買賣邀請。 本人會隨時買賣上述分析的相關資產。粉腸們買賣需自行判斷,若因此引致任何損失,本人概不負責。"

垃圾股自殘戰記:入858>60000 @ 0.156 *7/7/2017;入37>30000 @ 0.45*1/8/2017;入646>112000 @ 0.15 ; *7/11/2017;入359>44000 @ 0.345 *9/11/2017

+6,736
頭像
人之初

文章godchild » 週六 1月 13日, 2018年 10:49 pm

stephy 寫:

根本不現實

要國際化

就要把人民幣取代港幣

再沒港幣時

是中港通用。。一兌一

大陸夠膽開放資本賬先講取代港幣la..
godchild

文章Bill Bill » 週日 1月 14日, 2018年 1:49 am

stephy 寫:國務員已出左時間表

王冬勝早幾年已放過風

而家渣港元有乜風險

何解要三年?

為放便大家羅

壹言刀九頂曬哪支千億高速公路哪.....

好哪大家跨世代羅做飛天豬。。。刀支巧牙 !
Merry Christmas and every day. thanks God.
I am just joking. Not advice for investment. Heehee.
Bill Bill

文章船頭尺 » 週日 1月 14日, 2018年 10:44 am

godchild 寫:
stephy 寫:

根本不現實

要國際化

就要把人民幣取代港幣

再沒港幣時

是中港通用。。一兌一

大陸夠膽開放資本賬先講取代港幣la..

這個不是敢吾敢的問題,只是時間問題,但最好係2047之後啦,但事情發展到幾年後發生就覺得無嘜可能。除非香港失控。
船頭尺

文章stephenl9 » 週日 1月 14日, 2018年 1:58 pm

rocket 寫:我認為係流料, 除非港元出現重大事故, 否則點都要等到2047先做.

黎多次金融風暴就有借口,阿習可能想繼任,統一是繼任的必需條件,港澳台統一吧。
stephenl9

文章tankinbj » 週一 1月 15日, 2018年 12:33 pm

stephenl9 寫:
rocket 寫:我認為係流料, 除非港元出現重大事故, 否則點都要等到2047先做.

黎多次金融風暴就有借口,阿習可能想繼任,統一是繼任的必需條件,港澳台統一吧。

吓!!
港澳都未算已統一地區??? :o

台灣若被中共奪得,島鏈鎖中國之局便破,而且會讓中共可隨意進出廣闊的太平洋,美歐俄日皆不願見。

成功機會極微。
頭像
tankinbj

文章go2 » 週一 1月 15日, 2018年 9:15 pm

tankinbj 寫:
stephenl9 寫:

吓!!
港澳都未算已統一地區??? :o

台灣若被中共奪得,島鏈鎖中國之局便破,而且會讓中共可隨意進出廣闊的太平洋,美歐俄日皆不願見。

成功機會極微。

只要我共繼續領導新中國,統一只係時間問題,

你啲爸人daddy當然唔喜歡,但佢地身嬌肉貴唔會弱智到幫啲便宜仔出頭囉。

:lol:
go2

文章sunny » 週二 1月 16日, 2018年 12:23 am

竹聯幫元老“白狼”牽頭既中華統一促進黨聲勢越來越大,上年係台灣大搞10月1號國興,小孩論對錯,大人論得失,掌管經濟命脈既企業老闆還是黑幫老座無理由唔識揀,台灣越係搞內耗統一得越快
一个人的成熟与否,不是出口成章,
说出许多深刻的道理,
或者是思想境界达到很高。
而是待人接物让人舒适,
并且不卑不亢。
不是你能用很多大道理去开导别人,
而是你能说服自己去理解身边的人和事。
sunny

文章stephy » 週二 1月 16日, 2018年 5:08 am

sunny 寫:竹聯幫元老“白狼”牽頭既中華統一促進黨聲勢越來越大,上年係台灣大搞10月1號國興,小孩論對錯,大人論得失,掌管經濟命脈既企業老闆還是黑幫老座無理由唔識揀,台灣越係搞內耗統一得越快

我其實也預言台灣應會自願被統一

老共俾足錢

再提出一個優於一國兩制。。例如城邦自治等好的下台階。。相信台的阻力比香港更少

香港歷史任務完。。提前一國一制
頭像
stephy

文章rocket » 週二 1月 16日, 2018年 9:26 am

stephy 寫:我其實也預言台灣應會自願被統一

老共俾足錢

再提出一個優於一國兩制。。例如城邦自治等好的下台階。。相信台的阻力比香港更少

統一台灣, 一定要經濟及軍事力量遠高於台灣人地先會同意, 掉轉係你唔通你願意被一個弱國統一咩? 老共現時仲未夠實力, 遲多10年就唔知嘞.
頭像
rocket

文章stephy » 週二 1月 16日, 2018年 10:25 am

rocket 寫:
stephy 寫:我其實也預言台灣應會自願被統一

老共俾足錢

統一台灣, 一定要經濟及軍事力量遠高於台灣人地先會同意, 掉轉係你唔通你願意被一個弱國統一咩? 老共現時仲未夠實力, 遲多10年就唔知嘞.

大陸係講gdp總量。不是人均

現在都話上海北京深廣全超越香港

大陸人揾幾千元都大大聲話香港人窮
頭像
stephy

上一頁下一頁

回到 201X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 13 位訪客