幻得幻失 止言止行 (2)

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

Re: 幻得幻失 止言止行 (2)

文章CFROI » 週四 12月 7日, 2017年 11:03 pm

人之初 寫:奶o既工作,就係全球週圍去??!

我只係廉價DHL幻想parcel :mrgreen:
知的越多, 越發現自己無知
頭像
CFROI

文章xdboy » 週四 12月 14日, 2017年 4:12 pm

奶又典睇圖檔

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
*** 流浪中的大皇 言論不是建議 純粹學術討論
*** Gov. needs only two things to gain the trust of people.
    Fair Trials, and Fair Tax. === Reinhard von Lohengramm ===
*** The bureaucratic mentality is the only constant
     in the Universe... === Dr McCoy ===
我的音樂主題 ζ▂⊙_⊙
頭像
xdboy

文章ray » 週五 12月 15日, 2017年 7:57 am

xdboy 寫:奶又典睇圖檔

C9亞毛都知啦,打豆零一毫麻雀咪叫娛樂囉,玩吓性質囉。
上述言論純粹鳩UP
當我冇講過. 輸左唔好賴我.
ray

文章xdboy » 週五 12月 15日, 2017年 11:03 am

ray 寫:

但械"FUNNY既野都械胡巧賺錢的"
(funny things are never good investment)
E典刀幾depressing
圖檔
*** Gov. needs only two things to gain the trust of people.
    Fair Trials, and Fair Tax. === Reinhard von Lohengramm ===
*** The bureaucratic mentality is the only constant
     in the Universe... === Dr McCoy ===
頭像
xdboy

文章ray » 週五 12月 15日, 2017年 11:34 am

xdboy 寫:
ray 寫:

但械"FUNNY既野都械賺胡到錢"
E典刀幾depressing
圖檔

娛樂性既野當然係要錢買架馬. 睇戲打機什至攝影繒畫. 如果你抱住娛樂消遣心態去玩股票, 賺唔到錢係正常. 想食大茶飯自然要付出時間及精力.
長時間付出, 自然係會沉悶什至係苦悶!

佢指既investment 並不是藝術上的投資. 真正的藝術是不祈望公錢上回報的. 咁又另作別論.
上述言論純粹鳩UP
當我冇講過. 輸左唔好賴我.
ray

文章xdboy » 週五 12月 15日, 2017年 11:55 am

ray 寫:
娛樂性既野當然係要錢買架馬. 睇戲打機什至攝影繒畫. 如果你抱住娛樂消遣心態去玩股票, 賺唔到錢係正常. 想食大茶飯自然要付出時間及精力.
長時間付出, 自然係會沉悶什至係苦悶!

佢指既investment 並不是藝術上的投資. 真正的藝術是不祈望公錢上回報的. 咁又另作別論.

:inv168_22: :inv168_03:
槓奶典睇D長輩成日講既
"做自己有興趣做既行業就對鳥"
"工作有能量有熱情就對鳥"

會胡會械昆昆地feel?
圖檔
頭像
xdboy

文章CFROI » 週六 12月 16日, 2017年 6:11 pm

I don't agree with Soros, because of last chapter of alchemy of finance.
He is trying to be great instead of enjoying his play(trading). He try to hard to earn too much.
頭像
CFROI

文章Bill Bill » 週四 12月 21日, 2017年 1:42 pm

sammychan 寫:以港人思維,當然係有點過意唔去就送個斗,以中國人思維就係,係咪咁筍先?想我帶人去同你掃貨定係包藏禍心?而且十二歐羅賣二百?頂爛市咩?

我地五毛錢執塊爛玉都話慈禧太后戴過,爛咗所以見你係好朋友特價五萬賣俾你啦,冇理由咁平。 :mrgreen:

:bbs46:
小小銀庄刀叫價伍千幻哭 :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:

見你係好朋友食特價哪

起碼大叫伍千幻同謀哪。。。。。
Merry Christmas and every day. thanks God.
I am just joking. Not advice for investment. Heehee.
Bill Bill

文章Bill Bill » 週日 1月 14日, 2018年 1:03 am

CFROI 寫:<簾的對面>
副題: 精確的知道與確定的悲劇
時間: 29/5/2016
地點: Oerliken Zurich Swiss, friend's home
背景: 朋友是高學歷專業人士。辭職後忙於開一間叫『電子餐單』的公司。沒有生活可言。
昨晚吃飯
我與這位天才朋友討論物理、量子力學和相對論
我說:『你認識的朋友中有那麼多機械學、物理學、資訊科技界的專才,為何不弄一部時光機?』
閒聊而已 :inv168_28:
他說這很複雜,但歐洲的人工黑洞實驗確實是瑞士人在主導的
我問如果有你會做什麼? 看看自己未來的生意成敗?
他說:『直接看幾天後的彩票號碼比較方便 :inv168_28:
我說:『記得買回程票,回不來就跟沒時光機一樣』
=====
我講了另一個理論
假設:
1. 他一早就創造了時光機,去了未來,並改造自己,找到『人生簡易模式』,例如,弄無限金錢。
2. 但一小段時間,他悶了,因為人生太容易,沒挑戰,而且『未來』都讓他完全控制了。
3. 所以,他選擇再一次坐時光機阻止『未來的自己』擁有無限金錢
4. 最後他變回現在的自己,要努力要辛苦經營,這有點難的人生才好玩有趣。
=====
他苦笑,面帶倦容
因為心底裏還是無法釋下做生意對未來不確定性的緊張
我也只能說笑的問:『你夠聰明,我這理論合邏輯乎?』
他苦笑:『沒有違反邏輯』
=====
每一個人都想知道的未來
或者『真正的你』並不想知道
因為
我從沒看見把食物計算得像精確科學的瑞士人能煮出好菜
正如把『未來』計劃得一絲不錯的人
很悲哀
圖檔
Photo of his apartment
圖檔
Photo of dinner I cooked
圖檔
Photo of poster in Innenstadt Zuerich

大老牙CF.....爾係tvb跨世代大導演?
Merry Christmas and every day. thanks God.
I am just joking. Not advice for investment. Heehee.
Bill Bill

文章CFROI » 週日 1月 14日, 2018年 1:25 pm

BB, 發揮下小宇宙姐 :mrgreen:
頭像
CFROI

文章Bill Bill » 週五 1月 19日, 2018年 11:32 am

CFROI 寫:和不同行業的人談到『核心價值』
都令我有點躁
例如德國人堅信他們有責任交更多稅
而我認為香港政府、美國政府是垃圾而應該避稅及寧可把錢用在慈善方面
我只能自我安慰: 亞洲人對權威的臣服實質隱藏著『反抗意識』而德國人對世事的啞忍卻內心還是依歸『權威統治的效率』
我不能理解的事太多
只能這樣說

禁奇!

快啲遊德國先

以前係咪叫德意志?
Bill Bill

上一頁

回到 201X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:ray 和 12 位訪客