不是人所為﹕「應拉去打靶!」

貓貓狗狗,趣味照片,訓練心得,故事回憶,一起交流

版主: eight, ray, JaneJane

Re: 不是人所為﹕「應拉去打靶!」

文章JaneJane » 週三 10月 26日, 2011年 7:51 pm

bar_tender 寫:最憎d人虐待貓狗,正癈物!

:bbs46: :bbs49: :bbs46:
圖檔

她永遠活在我的心裡

時間能沖淡一切的傷痛, 但永遠帶不走美麗的回憶!
頭像
JaneJane

文章JaneJane » 週三 10月 26日, 2011年 8:01 pm

圖檔

圖檔

相比之下, 我家的貓咪真係好幸福呀呀呀>>>>>>>>>> :bbs10: :bbs10: :bbs10: :bbs10:
圖檔

她永遠活在我的心裡

頭像
JaneJane

文章HAPPY BB » 週四 10月 27日, 2011年 12:11 am

JaneJane 寫:圖檔

圖檔

相比之下, 我家的貓咪真係好幸福呀呀呀>>>>>>>>>> :bbs10: :bbs10: :bbs10: :bbs10:

上面隻黑貓眼神驚恐又瘦又乾,過着走難咁既生活 :( 下面隻肥貓有瓦遮頭,有主人保護,食飽就瞓 :mrgreen: ,一個地一個天,其實都係人類社會縮影 :( 唔幫佢哋仲要虐殺佢 :bbs12:
我們活在陰溝裏,但仍要仰望星空。
頭像
HAPPY BB

文章cheese » 週四 10月 27日, 2011年 7:55 am

不是人所為, but it's Hongkie所為, hongkie has no 打靶 ar....

let's wait see how hybird astroturf dogs bark lar

bunacko 寫::bbs46: :bbs46: 同意..............欺凌弱小, 折磨害命....呢d人 唔死冇用 >>>> 應拉去打靶

..初生4貓遭虐待 一樓簷篷掃落街

明報 – 10小時前.
...寄給朋友列印......相關內容.
..
放大圖片.疑是4隻小貓母親的貓媽媽,事後在簷篷徘徊哀鳴,久久不肯離開。(黃雄攝)
....【明報專訊】新蒲崗崇齡街昨日發生虐貓事故,4隻出世僅數周的黑色小貓疑遭男子殘酷地用掃帚,從一樓簷篷強行掃落後巷地面,小貓墮地受傷哀鳴,有途人見狀不忍狂徒所為報警 :bbs46: :bbs46: 。愛護動物協會人員事後到場將受傷小貓檢走,經治療後已無大礙。警員事後到肇事分租單位調查,帶走一名男租客返署調查:bbs49: :bbs49:

經治療無大礙

一隻懷疑是小貓的貓媽媽,在事發後於出事的簷篷徘徊,久久不肯離開,又不時望着後巷哀鳴。在不遠處的外牆冷氣機位置,尚有另外一隻小貓,疑是逃過一劫未被掃落地面。警方召來漁護署人員,在消防協助下將第5隻小貓帶走,而疑似貓媽媽則不知所終。

現場為新蒲崗崇齡街82號後巷,在昨午12時30分左右,有途人見有一名男子從一樓單位探身而出,用掃帚將簷篷上4隻小貓,逐一掃落後巷,遂通知在附近的胡小姐報案。

警員到場時,發現兩名有愛心女途人正欲將受傷小貓帶到私家獸醫診所治理 :bbs46: :bbs46: ,警員阻止後並將小貓交予隨後到場的愛護動物協會人員。

愛護動物協會發言人表示,被人掃落街的4隻黑色小貓,分別是3隻雌性及1隻雄性,品種是本地短毛貓,出世約數星期,牠們有擦傷痕迹,經治理後無礙。發言人又稱,貓較狗隻靈活,如從高處墮下,貓隻都懂敏捷翻身,使四隻爪着地,減少受傷機會。

報案人胡小姐是名牙科護士,本身亦是愛貓之人,她表示該處常有流浪貓出現,亦見有貓義工在餵飼貓隻,她數月前在上址將一隻被人遺棄的可憐小貓撿回家飼養:bbs46: :bbs46: 胡小姐對掃小貓落街的行為十分不齒,指摘不是人所為﹕「應拉去打靶!」

使動物受不必要痛苦 可囚3年

根據《防止殘酷對待動物條例》,任何人不合理地導致任何動物受到不必要的痛苦,一經定罪最高可判監3年及罰款20萬元。
The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.
Stephen Hawking
重要聲明:
對時事立場請各自歸邊﹐對時事觀點請各自表述﹐對投資分析請視而不見。
本人所發表言論只代表個人意見和分析﹐絕對無意圖或企圖挑撥168港人情緒。
如果有任何疑問﹐請與本人聯﹐切勿斷章取義。
頭像
cheese

文章cheese » 週四 10月 27日, 2011年 7:59 am

bunacko 寫:
lovewai 寫:我以為係依單

有性罪行案底的中年父,將三名年幼親女當「性奴」培慾, 5年間肆意侵犯,曾在妻子面前強姦長女,得悉長女懷有孽種後,更帶她到內地墮胎;又疑把性病傳染給長女及其中一名孖女。高等法院法官麥偉德表示,考慮是否判被告終身監禁,並需索取其心理報告,看他是否有孌童癖,遂把判刑押後至下月 21日。
該名從事裝修生意的獸父( 51歲),早前承認六項強姦及一項向 16歲以下兒童作出猥褻行為罪名。被告於 85及 86年分別有與未成年少女非法性交及非禮案底,辯方解釋, 85年的案底是被告到會所尋歡,與 15歲少女有金錢交易,遭警方查牌時揭發;及後一次只是打劫搶女士手袋期間觸碰到其胸部。辯方強調,只能說被告對親女構成危險,並無證據顯示他會對其他女士構成威脅。
案件編號: HCCC278/11

呢d打靶唔夠, 要凌遲處死.......

不是人所為, but it's hongkie 所為 ar
hongkie has no 處死. ar

this 獸父 probably comes from Keung country....not hongkie

let's wait and see how the hybird astroturf dogs bark ....
The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.
重要聲明:
對時事立場請各自歸邊﹐對時事觀點請各自表述﹐對投資分析請視而不見。
本人所發表言論只代表個人意見和分析﹐絕對無意圖或企圖挑撥168港人情緒。
頭像
cheese

文章cheese » 週四 10月 27日, 2011年 8:02 am

圖檔

is there any pic about dogs??
any different between Keung country dogs and Astroturf dogs??

thanks
重要聲明:
頭像
cheese

文章JaneJane » 週四 10月 27日, 2011年 11:44 am

HAPPY BB 寫:

圖檔

上面隻黑貓眼神驚恐又瘦又乾,過着走難咁既生活 :( 下面隻肥貓有瓦遮頭,有主人保護,食飽就瞓 :mrgreen: ,一個地一個天,其實都係人類社會縮影 :( 唔幫佢哋仲要虐殺佢 :bbs12:

:inv168_01: :inv168_01: :inv168_01: 我好中意你呢句[下面隻肥貓有瓦遮頭, 食飽就瞓] :mrgreen: ...

事實上佢真係食飽就訓懶過大蛇,
我好想佢可以好似窮富翁作戰咁, 係屋簷住番幾日... :bbs14: :bbs14: :bbs14:

但我估肥仔半日都頂唔順喇
:bbs04:
圖檔

她永遠活在我的心裡

頭像
JaneJane

文章HAPPY BB » 週四 10月 27日, 2011年 12:13 pm

JaneJane 寫:
HAPPY BB 寫:

圖檔

:inv168_01: :inv168_01: :inv168_01: 我好中意你呢句[下面隻肥貓有瓦遮頭, 食飽就瞓] :mrgreen: ...

我好想佢可以好似窮富翁作戰咁, 係屋簷住番幾日... :bbs14: :bbs14: :bbs14:

我驚肥仔會跣腳 :bbs21: 頂唔住 :inv168_01:
頭像
HAPPY BB

文章JaneJane » 週四 10月 27日, 2011年 12:16 pm

HAPPY BB 寫:
JaneJane 寫:
HAPPY BB 寫:上面隻黑貓眼神驚恐又瘦又乾,過着走難咁既生活 :( 下面隻肥貓有瓦遮頭,有主人保護,食飽就瞓 :mrgreen: ,一個地一個天,其實都係人類社會縮影 :( 唔幫佢哋仲要虐殺佢 :bbs12:

我驚肥仔會跣腳 :bbs21: 頂唔住 :inv168_01:

YES, 所以真係好難鍛鍊到佢 :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:
圖檔

她永遠活在我的心裡

頭像
JaneJane

文章HAPPY BB » 週四 10月 27日, 2011年 12:47 pm

JaneJane 寫:
HAPPY BB 寫:
JaneJane 寫:

YES, 所以真係好難鍛鍊到佢 :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:

無所謂啦!佢鍛鍊你咪一樣 :lol: 唔知你有無救過貓頭鷹之類 :?: 然之後隻貓頭鷹為報恩送禮比肥仔 :bbs14:
頭像
HAPPY BB

文章JaneJane » 週四 10月 27日, 2011年 12:49 pm

HAPPY BB 寫:
JaneJane 寫:
HAPPY BB 寫:我驚肥仔會跣腳 :bbs21: 頂唔住 :inv168_01:

無所謂啦!佢鍛鍊你咪一樣 :lol: 唔知你有無救過貓頭鷹之類 :?: 然之後隻貓頭鷹為報恩送禮比肥仔 :bbs14:

:bbs27: 我估肥仔唔食呢D野, 另外

如果我係那個男子,成日有蛇同老鼠送來自己屋企... 真係幾無奈 :bbs28:
圖檔

她永遠活在我的心裡

頭像
JaneJane

文章JaneJane » 週四 10月 27日, 2011年 12:52 pm

:inv168_01: 圖檔圖檔

睇下佢幾好訓??!!!!! :inv168_07:
圖檔

她永遠活在我的心裡

頭像
JaneJane

文章HAPPY BB » 週四 10月 27日, 2011年 12:56 pm

JaneJane 寫:
HAPPY BB 寫:
JaneJane 寫:

如果我係那個男子,成日有蛇同老鼠送來自己屋企... 真係幾無奈 :bbs28:

呢個係貓頭鷹的心意,在佢來講是最寶貴的,只是佢唔明白人喜歡什麼 :mrgreen:
頭像
HAPPY BB

文章HAPPY BB » 週四 10月 27日, 2011年 12:58 pm

JaneJane 寫::inv168_01: 圖檔圖檔

睇下佢幾好訓??!!!!! :inv168_07:

我開始懷疑佢係咪一隻貓 :inv168_03:
頭像
HAPPY BB

文章JaneJane » 週四 10月 27日, 2011年 1:01 pm

HAPPY BB 寫:
JaneJane 寫:
HAPPY BB 寫:無所謂啦!佢鍛鍊你咪一樣 :lol: 唔知你有無救過貓頭鷹之類 :?: 然之後隻貓頭鷹為報恩送禮比肥仔 :bbs14:

呢個係貓頭鷹的心意,在佢來講是最寶貴的,只是佢唔明白人喜歡什麼 :mrgreen:

動物的心靈好單純... 只有人類才不明白 :bbs46:

所以每每我有唔開心, 見到肥仔訓到成隻 :inv168_31: 咁我就好開心 :bbs14:
圖檔

她永遠活在我的心裡

頭像
JaneJane

上一頁下一頁

回到 寵物情緣

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客