深廈高鐵

旅遊心得,行山路線,水上活動,有關相片

版主: statman

深廈高鐵

文章HAPPY BB » 週五 7月 4日, 2014年 12:22 pm

想自由行去潮洲或廈門,唔知有無網友可以分享下? :)
我們活在陰溝裏,但仍要仰望星空。
頭像
HAPPY BB

Re: 深廈高鐵

文章Dr.Hunter » 週五 7月 4日, 2014年 12:43 pm

HAPPY BB 寫:想自由行去潮洲或廈門,唔知有無網友可以分享下? :)

汝欲知何事?有何煩憂?
訂高鐵票?訂酒店?

:inv168_18:
“天下熙熙,皆為利來;天下攘攘,皆為利往” - 司馬遷《史記‧貨殖列傳》
本人所有所講所述一定係錯或不真實,只是夢寐囈語,並非推薦,不可相信。絕不要當真! 否則就是白痴!! 連參考都不可以用。更不構成要約、招攬或邀請、誘使、任何不論種類或形式之申述或訂立任何建議及推薦,讀者務請運用個人獨立思考能力自行作出投資決定。如因相關言論招致損失,概與本作者無涉。
頭像
Dr.Hunter

文章人之初 » 週五 7月 4日, 2014年 1:21 pm

HAPPY BB 寫:想自由行去潮洲或廈門,唔知有無網友可以分享下? :)

潮州幾年前去過,舊城區,殘。唔知呢幾年有冇搞好d。

廈門貴,唔抵玩,如游鼓浪嶼,島上係幾靚,但唔抵玩。

如去廈門游島,千祈記得,自備食水乾糧,唔如幫趁島上d海鮮店。甚麼坐船游金門,唔玩之至。

呢兩個地方,我認為唔值得去。
有隻雀仔啦啦啦~~~

"本人常在168狗呃,純屬個人意見,祗作參考之用,不構成任何買賣邀請。 本人會隨時買賣上述分析的相關資產。粉腸們買賣需自行判斷,若因此引致任何損失,本人概不負責。"

垃圾股自殘戰記:入858>60000 @ 0.156 *7/7/2017;入37>30000 @ 0.45*1/8/2017;入646>112000 @ 0.15 ; *7/11/2017;入359>44000 @ 0.345 *9/11/2017

+6,736
頭像
人之初

文章xdboy » 週五 7月 4日, 2014年 9:22 pm

人之初 寫:

潮州幾年前去過,舊城區,殘。唔知呢幾年有冇搞好d。

廈門貴,唔抵玩,如游鼓浪嶼,島上係幾靚,但唔抵玩。

如去廈門游島,千祈記得,自備食水乾糧,唔如幫趁島上d海鮮店。甚麼坐船游金門,唔玩之至。

呢兩個地方,我認為唔值得去。

鼓浪嶼禾d fd去左,帶左巧多餅比禾食。
英該都玩得下既,不過要年卿仁去比較有so。
圖檔
*** 流浪中的大皇 言論不是建議 純粹學術討論
*** To obtain people's faith, there must be two things:-
    Impartial judgement, and Impartial tax.
    === Reinhard von Lohengramm ===
*** The bureaucratic mentality is the only constant
     in the Universe... === Dr McCoy ===
我的音樂主題 ζ▂⊙_⊙
頭像
xdboy

文章人之初 » 週五 7月 4日, 2014年 11:43 pm

我自己經驗,近d泥講,廣西黃姚古鎮,值得去。我第一次去時,仲在開發中,原味更濃,第二次去,已經俗好多。不過都認為值得去。

雲南玉龍雪山到香格里拉再到梅里雪山呢條線,都絕對值得玩。在梅里雪山騎騾上山睇冰川,值!

香格里拉o既松贊林寺,如到香格里拉就一定要去睇睇。
有隻雀仔啦啦啦~~~

"本人常在168狗呃,純屬個人意見,祗作參考之用,不構成任何買賣邀請。 本人會隨時買賣上述分析的相關資產。粉腸們買賣需自行判斷,若因此引致任何損失,本人概不負責。"

垃圾股自殘戰記:入858>60000 @ 0.156 *7/7/2017;入37>30000 @ 0.45*1/8/2017;入646>112000 @ 0.15 ; *7/11/2017;入359>44000 @ 0.345 *9/11/2017

+6,736
頭像
人之初

文章人之初 » 週五 7月 4日, 2014年 11:52 pm

廣東o既連州地下河,都值得一玩。在大陸玩,最好都係自駕游,唔好揀假期,始終冇車唔方便。

玩完地下河,跟住去大東山溫泉,預早定好河上o既私人溫泉渡假屋(小別墅o個種,破費d都要),浸溫泉加煲劇,避世偷閒浮生佳選。

帶定靚江酒,特濃芝士蛋榚,靚曲奇,濃咖啡,住兩、三日都唔會厭。
有隻雀仔啦啦啦~~~

+6,736
頭像
人之初

文章xdboy » 週五 7月 4日, 2014年 11:58 pm

邊款車載冰箱得,可以雪到紅酒旦榚靚香檳?
禾個fd去親自嫁油,刀會自己帶飯煲煮飯食
圖檔
*** 流浪中的大皇 言論不是建議 純粹學術討論
*** To obtain people's faith, there must be two things:-
    Impartial judgement, and Impartial tax.
    === Reinhard von Lohengramm ===
*** The bureaucratic mentality is the only constant
     in the Universe... === Dr McCoy ===
我的音樂主題 ζ▂⊙_⊙
頭像
xdboy

文章人之初 » 週五 7月 4日, 2014年 11:59 pm

我諗純玩高鐵沿線,就會唔易好玩,除非你有當地熟人帶你玩。如跟d散團,隨時都會玩到唔開心,又易俾人呃。
最後由 人之初 於 週六 7月 5日, 2014年 12:02 am 編輯,總共編輯了 1 次。
有隻雀仔啦啦啦~~~

+6,736
頭像
人之初

文章人之初 » 週六 7月 5日, 2014年 12:01 am

xdboy 寫:邊款車載冰箱得,可以雪到紅酒旦榚靚香檳?
禾個fd去親自嫁油,刀會自己帶飯煲煮飯食
圖檔

有d車,有兩個電源插口,呢種就易帶冰箱。

一般去玩,秋天會比較好。呢種天氣,易遇水災,天氣又熱。
有隻雀仔啦啦啦~~~

+6,736
頭像
人之初

文章mekong » 週六 7月 5日, 2014年 6:18 pm

去到周圍都係食狗的,講野大大聲的大陸人,唔啱高貴的香港人喎!
何柱國金句 :
暴發戶有3種,
第一種係啲忽然有錢嘅人,
第二種係以前無做官、一朝做官就不可一世嘅政治暴發戶,
第三種暴發戶就係啲出鏡出得多嘅人,以為自己好威、上咗腦嘅人。
頭像
mekong

文章人之初 » 週六 7月 5日, 2014年 7:23 pm

大陸一樣有好愛狗o既人,有好愛食狗o既人,兩種人都有。

就深圳南山區,籠物店開到多到不得了。

我住呢度(江門),呢o個小區好多戶養o既名種狗,有d我自己都係第一次見。
有隻雀仔啦啦啦~~~

+6,736
頭像
人之初

回到 遊山玩水 | 網聚活動

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客