[網聚活動]會展「中國出了個毛澤東」

旅遊心得,行山路線,水上活動,有關相片

版主: statman

[網聚活動]會展「中國出了個毛澤東」

文章男不壞女不愛 » 週三 12月 18日, 2013年 10:29 am

今個月26號聖誕Boxing day係偉大毛主席120歲冥壽, 會展舉行「中國出了個毛澤東」大型展覽, 免費入場. 168各愛共c亨一齊報名去喇喂, 去完一排入閘食雞慶祝boxing day!!! :inv168_24: :inv168_24: :inv168_24: , 灣仔高鐘又得, 富士山下和合宜道又得, go2!!!!

為左多謝毛主席, 冇佢冇今日香港呀, 嘩!真係要多謝毛主席!一定朱持 :inv168_31: :inv168_31: :inv168_31:

1. me
最後由 男不壞女不愛 於 週三 12月 18日, 2013年 10:35 am 編輯,總共編輯了 1 次。
#千人計劃
#2025年
#大灣區
頭像
男不壞女不愛

Re: [網聚活動]會展「中國出了個毛澤東」

文章男不壞女不愛 » 週三 12月 18日, 2013年 10:33 am

圖檔
呢件毛澤東着過嘅爛睡袍係全場焦點,專程由湖南運嚟展覽。陳奕釗攝

今個月26號聖誕Boxing day係偉大毛主席120歲冥壽,內地毛左同政府大搞紀念活動,香港愛國愛黨人士當然不甘後人,噚日起至周五喺會展舉行「中國出了個毛澤東」大型展覽。

呢個展覽由紫荊雜誌社同韶山毛澤東紀念館合辦,駐港中央機構同香港民政事務局支持。原則上係免費入場,但要先喺入口處領取門券,
點解?咪係阻止不受歡迎人士進場。「香港人優先」成員Billy仔噚日喺開幕禮開始時一刻,衝咗入會場大叫「中國要解體」、「香港要獨立」,嚇親出席人士,俾保安夾走;另一名女成員喺會場展示代表西藏獨立嘅雪山獅子旗,都被一併被趕離場。
:bbs04: :bbs04: :bbs04:
至於展覽有乜嘢睇,大家記唔記得舊年國教風波,曾有學校帶學生參加紅色之旅,到毛主席家鄉湖南韶山,一睹佢節儉icon一件補完又補嘅爛睡袍?家唔使去湖南,喺呢個展覽就睇到,仲有一對着到披口嘅長襪,加埋兩副戴到甩咗一邊耳柄眼鏡,就知毛主席幾咁慳家。毛主席寫得一手好字,館內放咗作品,可惜都唔係真迹;仲有唔少家書,包括寫畀身處蘇聯嘅長子毛岸英同次子毛岸青家書,不過啲字潦得幾難認。
有香港人優先成員帶同雪山獅子旗抗議,但未入到會場已被保安扯走。

毛澤東與第三任妻子賀子珍所生女兒李敏,噚日出席展覽開幕禮。

圖檔
為顯示毛澤東生活節儉,大會專登展示兩副佢用到甩咗一邊耳柄嘅眼鏡。 女兒李敏撐場主禮
開幕禮冠蓋雲集,毛主席同第三任妻子賀子珍所生女兒李敏特登嚟主禮。作為紅二代嘅李敏今年已77歲,館內展示一張黑白相,係佢同父異母妹妹李訥一齊着泳衣,同毛主席喺沙灘享受日光浴。李訥就係毛主席同第四任妻子、四人幫首領江青嘅獨生女。展板有介紹話1949年10月解放軍已到咗粵港邊境,俾毛主席叫停,香港先冇被解放。嘩!真係要多謝毛主席!
#千人計劃
#2025年
#大灣區
頭像
男不壞女不愛

文章阿懵 » 週三 12月 18日, 2013年 10:42 am

男不壞女不愛 寫:展板有介紹話1949年10月解放軍已到咗粵港邊境,俾毛主席叫停,香港先冇被解放。嘩!真係要多謝毛主席!

落o左o黎就係國際事件, 你估佢想停? 只係唔想輸一場被打回原形... :bbs21:

就好似呢家隻遼寧號咁... 話佢屎又話現代唔係打呢類戰... ok! 唔打常規戰, 中國可以打咩? :bbs21:
逍遙自在, 無拘無束
天下縱橫任我行
頭像
阿懵

文章男不壞女不愛 » 週三 12月 18日, 2013年 10:44 am

阿懵 寫:
男不壞女不愛 寫:展板有介紹話1949年10月解放軍已到咗粵港邊境,俾毛主席叫停,香港先冇被解放。嘩!真係要多謝毛主席!

落o左o黎就係國際事件, 你估佢想停? 只係唔想輸一場被打回原形... :bbs21:

就好似呢家隻遼寧號咁... 話佢屎又話現代唔係打呢類戰... ok! 唔打常規戰, 中國可以打咩? :bbs21:

唔呀毛主席叫, 佢地唔會停架. 嘩!真係要多謝毛主席!

毛生好野

話時話冇腰骨既遼寧號可以行多幾多年?二年定三年?

又話時話, 報唔報名架, 可以齋睇唔食雞喎, 好flexible D
#千人計劃
#2025年
#大灣區
頭像
男不壞女不愛

文章tonyfans » 週三 12月 18日, 2013年 10:54 am

=================================
source from his FB

潘小濤
<轉>
一位德國史學家對希特拉的評價:「希特拉最可怕的地方就在於:他具有作為一個最偉大領袖所能够具有的幾乎一切品質,卻缺乏作為一個最普通人哪怕是最起碼的良知。」
──這個評價適合於毛澤東
=================================

P.S. 我唔係報名的... :bbs04:
One of Tony Measor fans and his long term follower
只要1年有15%的回報,5年就有1個Double
本人所寫的一切,並不構成任何投資邀約彧建議買賣
頭像
tonyfans

文章go2 » 週三 12月 18日, 2013年 11:05 am

男不壞女不愛 寫:今個月26號聖誕Boxing day係偉大毛主席120歲冥壽, 會展舉行「中國出了個毛澤東」大型展覽, 免費入場. 168各愛共c亨一齊報名去喇喂, 去完一排入閘食雞慶祝boxing day!!! :inv168_24: :inv168_24: :inv168_24: , 灣仔高鐘又得, 富士山下和合宜道又得, go2!!!!

為左多謝毛主席, 冇佢冇今日香港呀, 嘩!真係要多謝毛主席!一定朱持 :inv168_31: :inv168_31: :inv168_31:

1. me
2. go2

正呀,香港一早應該多啲舉辦呢類展覽。

:inv168_04:
go2

文章男不壞女不愛 » 週三 12月 18日, 2013年 11:13 am

go2 寫:
男不壞女不愛 寫:今個月26號聖誕Boxing day係偉大毛主席120歲冥壽, 會展舉行「中國出了個毛澤東」大型展覽, 免費入場. 168各愛共c亨一齊報名去喇喂, 去完一排入閘食雞慶祝boxing day!!! :inv168_24: :inv168_24: :inv168_24: , 灣仔高鐘又得, 富士山下和合宜道又得, go2!!!!

1. me
2. go2

你唔好咁激動先, 怕你爆血管, 入到場你記住控制住自己, 唔好搶毛主蓆着過嘅爛睡袍燒比你老母呀.

又唔好手多多對住毛主席喺沙灘享受日光浴同d女女既泳衣照打JJ喎, 留力去富士山下喎.
最後由 男不壞女不愛 於 週三 12月 18日, 2013年 11:18 am 編輯,總共編輯了 1 次。
#千人計劃
#2025年
#大灣區
頭像
男不壞女不愛

文章go2 » 週三 12月 18日, 2013年 11:16 am

男不壞女不愛 寫:
go2 寫:

1. me
2. go2

你唔好咁激動先, 怕你爆血管, 入到場你記住控制住自己, 唔好搶毛主蓆着過嘅爛睡袍燒比你老母呀.

又唔好手多多打JJ, 留力去富士山下喎.

我老母身體好好,不過你就一家cancer未期吊咁針有排捱。

:mrgreen:
go2

文章男不壞女不愛 » 週三 12月 18日, 2013年 11:29 am

go2 寫:
男不壞女不愛 寫:
go2 寫:

哦. 

咁你唔好手多多對住毛主席喺沙灘享受日光浴同d女女既泳衣照打JJ喎, 留力去富士山下喎.

吊針?香港冇喎,你唔好成日認親認柒當我係你鄉下d親戚喇.你成家cancer未期含家剷又係巧剷剷.一場網友,駛唔駛幫你連絡苹果日報慈善雞金? 佢地對國內同胞血濃於水,好樂意幫你成家的.

其實cancer既野,意志力都好重要,不如你帶埋成家一齊入場,睹物思人,感受毛主蓆默點耕四塊田既正撚量,針都唔駛吊,行得走得.去埋富士山下試下你條青龍偃月刀,唔試唔朱身體好老母.
#千人計劃
#2025年
#大灣區
頭像
男不壞女不愛

文章go2 » 週三 12月 18日, 2013年 11:37 am

男不壞女不愛 寫:
go2 寫:
男不壞女不愛 寫:

哦. 

咁你唔好手多多對住毛主席喺沙灘享受日光浴同d女女既泳衣照打JJ喎, 留力去富士山下喎.

吊針?香港冇喎,你唔好成日認親認柒當我係你鄉下d親戚喇.你成家cancer未期含家剷又係巧剷剷.一場網友,駛唔駛幫你連絡苹果日報慈善雞金? 佢地對國內同胞血濃於水,好樂意幫你成家的.

其實cancer既野,意志力都好重要,不如你帶埋成家一齊入場,睹物思人,感受毛主蓆默點耕四塊田既正撚量,針都唔駛吊,行得走得.去埋富士山下試下你條青龍偃月刀,唔試唔朱身體好老母.

講咁多廢話做乜唔喜歡吊針,咪你成家末期cancer瞓到全身生瀾瘡捱到2047囉。

go2

文章xdboy » 週三 12月 18日, 2013年 11:41 am

有冇宮廷蛇宴仙?圖檔
*** 流浪中的大皇 言論不是建議 純粹學術討論
*** To obtain people's faith, there must be two things:-
    Impartial judgement, and Impartial tax.
    === Reinhard von Lohengramm ===
*** The bureaucratic mentality is the only constant
     in the Universe... === Dr McCoy ===
我的音樂主題 ζ▂⊙_⊙
頭像
xdboy

文章男不壞女不愛 » 週三 12月 18日, 2013年 12:18 pm

xdboy 寫:有冇宮廷蛇宴仙?圖檔

要串聯下joe兄先,佢搞飲飲食食,蛇齋餅糉,實有一飯岩口味.

go2 寫:
講咁多廢話做乜唔喜歡吊針,咪你成家末期cancer瞓到全身生瀾瘡捱到2047囉。

末期cancer全身生瀾瘡都捱到2047,果然...達爾文獎榮譽表揚常客
#千人計劃
#2025年
#大灣區
頭像
男不壞女不愛

文章tonyfans » 週三 12月 18日, 2013年 5:44 pm

xdboy 寫:有冇宮廷蛇宴仙?圖檔

冇, 但有如下...

大約進土法練雞煲

文格燒羊架

陸四屠成片皮鴨

二拾生吊味老火湯

等等...
One of Tony Measor fans and his long term follower
頭像
tonyfans

文章stclam » 週三 12月 18日, 2013年 9:56 pm

1. me
2. go2
3. stc

幾點? Lunchtime 好母?
However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results. °◕‿◕。
頭像
stclam

文章tonyfans » 週四 12月 26日, 2013年 10:07 am

==========================================================
http://hk.apple.nextmedia.com/supplemen ... 6/18566328

感 恩

聖誕節的Boxing Day,竟然與中國偉大領袖毛主席生日同一天,不知道是全能的上帝法力不足,並不全能,還是有心開玩笑吧。
中國的改行毛左路線,據說還準備官方確認毛澤東為真正的國父。從此做中國人,不但要愛國,而且還要尊毛主席做共同的祖宗。這樣的「中國人身份」,香港七百萬巿民,恭喜你們了。
毛主席為中國帶來浩劫:一當權就剷除地主階級。中國的地主,是承傳中國文化的一個中堅的階級。地主有大家庭,妻妾成羣,維持綱常倫理,儒家文化由地主來實踐。地主擁有耕地,耕地是自己世代的產業,一定不會汚染土地,他會尊崇天地自然,維繫生計。
地主雖然沒有學問,但子姪繁多,地主都想子女成長為好人,所以地主尊重讀書人。中國歷代科舉,能考取上京的,進朝廷做官;落第不就的,在原來鄉籍,可以當地主的知客,做地主子女的教師。毛澤東像赤柬的波布一樣,一入城,將中國地主殺光,先摧毀了中國文化生態的土壤。「反右」再鬥爭迫害知識份子,像將土地上的樹木砍光。然後到「文革」,更全民瘋狂,將一個國家拆毀。這樣一個將巨大的仇恨帶來他的國家的超級人魔,中國的習李新政,如果還尊為「新國父」,全世界無話可說,這是你的內政,國際社會也不會反對。
但是香港的評論人,對於毛主席,要客觀公正。毛澤東雖然殘害中國,但一九四九年,做了一件大好事,他的解放軍在深圳河邊勒馬,沒有進侵而收回香港。當一九四五年,連蔣中正都想向邱吉爾打收回香港的主意,企圖搶先出兵從日本手上收回,毛主席竟然有此遠大的胸懷,任由香港讓英國領導,將香港造就成三千年最安居樂業的中國人理想社會,不可帶有偏見,毛澤東有禍於大陸,但有恩於每個香港人。
所以一九七九年暑假,我第一次去北京。飛機一降落,我直奔天安門廣場的毛主席紀念堂,向毛澤東遺棺感恩。我在心中說:「毛主席,謝謝您一九四九年放香港一條生路,否則我這顆精子無從有成胎的機緣。謝謝您繼續令香港成為西方自由世界的一員,讓我及早有機會長大了去西方文明國家接受良好的教育。您的克制和寬容,締造了一個奇蹟。毛主席您是一個偉人,您有足夠的自信,不必自卑地靠『收回香港主權』來建立什麼歷史地位。毛先生,我飲水思源,回來看您了。」

陶傑
==========================================================
頭像
tonyfans

回到 遊山玩水 | 網聚活動

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客