山澗行工作坊《上落山澗法》山澗行者篇 2009 October ─ 鷓鴣山 ─ 報名啦!

旅遊心得,行山路線,水上活動,有關相片

版主: statman

山澗行工作坊《上落山澗法》山澗行者篇 2009 October ─ 鷓鴣山 ─ 報名啦!

文章statman » 週日 10月 11日, 2009年 2:06 am

經過兩次的鍛練篇後,又係時候健美下,今個月健美篇將到『鷓鴣山』

鷓鴣山位於將軍澳後面,在山上可飽覽現時將軍澳及調景嶺的發展情況。而沿衛奕信徑上山的路段可睇到昔日觀塘後面山的石礦場,及現時九龍東的發展情況。今次全程輕鬆,不需爬上爬落,是一個不錯的健美行程 :mrgreen:

:inv168_19: 報名可留言或PM我! :inv168_19:

Google 鷓鴣山
YaHoo! 鷓鴣山

出發日期:

:inv168_19: 2009年10月18日 ─ 鷓鴣山 :inv168_19:

山澗行者過去活動
頭像
statman

Re: 山澗行工作坊《上落山澗法》山澗行者篇 2009 October ─ 鷓鴣山 ─ 報名啦!

文章statman » 週日 10月 11日, 2009年 2:07 am

集合時間:

:inv168_19: 2009年10月18─星期日 :inv168_19:
:discuz17: 早上09:15 :discuz17:

早到早等,遲到唔等

集合地點:
[hide]油塘地鐵站A1出口
[/hide]

行程路線 (全程約九公里)
油塘 -> 衛奕信徑3段 -> 心朗 -> 鷓鴣山 -> 寶琳

注意:健美篇行程,三人成團!

行程地圖(鳴謝:中原地圖

參考路線
http://www.hkhikers.com/Razor%20Hill.htm
http://hk.myblog.yahoo.com/jiurishan/article?mid=2454&fid=-1&action=prev
http://www.wildtrekking.net/hill/sk/quarry/quarry.htm
http://www.fotop.net/victorlee/20070415

現時報名人數
 團員    人數    朋友  
 phoebe    1    0  
 siumai    1    1  
 faifai    1    0  
 ckc    1    0  
 statman    1    0  
 Total    5    1  

山澗行者過去活動
頭像
statman

Re: 山澗行工作坊《上落山澗法》山澗行者篇 2009 October ─ 鷓鴣山 ─ 報名啦!

文章阿懵 » 週日 10月 11日, 2009年 11:57 am

行完會唔會同總陀地食飯呢? :bbs01:
逍遙自在, 無拘無束
天下縱橫任我行
頭像
阿懵

文章Intel80286 » 週日 10月 11日, 2009年 4:20 pm

健美...... where this "美" come from or come with :bbs33: :bbs33: :bbs33:
頭像
Intel80286

文章小柔 » 週日 10月 11日, 2009年 5:56 pm

請問會行到幾點. :bbs33:
圖檔 Life is like a snowball...................圖檔
The important thing is finding wet snow and a really long hill.
頭像
小柔

文章ckc » 週日 10月 11日, 2009年 6:41 pm

小柔 寫:請問會行到幾點. :bbs33:

邊有話行到幾點 :discuz09:
金子.車子.房子.妻子.孩子.
頭像
ckc

文章ali » 週日 10月 11日, 2009年 8:40 pm

去唔去釣魚!
如果去釣魚就真是健又美 :mrgreen:
頭像
ali

文章faifai » 週日 10月 11日, 2009年 10:03 pm

阿懵 寫:行完會唔會同總陀地食飯呢? :bbs01:
經過鷓鴣山捉幾隻鷓鴣俾我晚飯用
所有發表的一切文章和貼圖,絕對不構成任何投資/買賣邀請或建議

Pocket PC 交流心得
請推介你的 MP3 必定會有的歌曲

唔該各位幫我每日 click 一下廣告,每日一下就夠啦
頭像
faifai

文章faifai » 週日 10月 11日, 2009年 10:04 pm

你咁近,怕咩呢?
所有發表的一切文章和貼圖,絕對不構成任何投資/買賣邀請或建議

頭像
faifai

文章ali » 週日 10月 11日, 2009年 10:15 pm

faifai 寫:

釣多幾條魚, 清蒸咪更好! :inv168_04:
頭像
ali

文章阿懵 » 週日 10月 11日, 2009年 10:35 pm

faifai 寫:

魷魚灣村都冇魷魚捉, 鷓鴣山又點會有鷓鴣捉呢? :inv168_12:
逍遙自在, 無拘無束
天下縱橫任我行
頭像
阿懵

文章faifai » 週日 10月 11日, 2009年 11:03 pm

阿懵 寫:
faifai 寫:

魷魚灣村都冇魷魚捉, 鷓鴣山又點會有鷓鴣捉呢? :inv168_12:

或者有但係你唔知呢 :mrgreen:

頭像
faifai

文章ali » 週日 10月 11日, 2009年 11:04 pm

阿懵 寫:
faifai 寫:

釣魚翁都有魚釣囉!
發揮吓想像力啦! :mrgreen:
頭像
ali

文章ali » 週日 10月 11日, 2009年 11:12 pm

ckc 寫:

邊有話行到幾點 :discuz09:

田長的行程隨時會有新發展! :bbs31:
帶手套, 備電筒是必要準備, 時間則要視多種因素而定! :bbs25:
要有頂著月亮光環的心理建設! :inv168_32:

不過, 放心! 幾多人出去必定幾多人一起安全歸來! 不會放你獨自在山頭野嶺 :bbs21:
頭像
ali

文章statman » 週一 10月 12日, 2009年 12:07 am

Intel80286 寫:健美...... where this "美" come from or come with :bbs33: :bbs33: :bbs33:

黎行吓咪知囉
頭像
statman

下一頁

回到 遊山玩水 | 網聚活動

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客