『山澗行者』鍛練篇 2009 October ─ 追龍會 ─ 報名啦!

旅遊心得,行山路線,水上活動,有關相片

版主: statman

Re: 『山澗行者』鍛練篇 2009 October ─ 追龍會 ─ 報名啦!

文章ckc » 週六 10月 3日, 2009年 9:50 pm

早dd行完得唔得呀,我驚我響山澗見到月光會變人狼呀! :bbs38:
金子.車子.房子.妻子.孩子.
頭像
ckc

Re: 『山澗行者』鍛練篇 2009 October ─ 追龍會 ─ 報名啦!

文章petergabio » 週六 10月 3日, 2009年 10:39 pm

ckc 寫:早dd行完得唔得呀,我驚我響山澗見到月光會變人狼呀! :bbs38:

係0拉,最遲7點到東涌食晚飯或解散就好0拉! :bbs30:
頭像
petergabio

文章petergabio » 週六 10月 3日, 2009年 10:40 pm

ali 寫:
ali 寫:
statman 寫:第一頁已講了要輕裝上路 :discuz16:

要帶繩索! :bbs31:

peter你在那裏呀? :bbs33:

北天門一別, 匆匆又半年啦!
快啲出來行吓啦!

一別又會再遇,我到呵ali :bbs48:
頭像
petergabio

文章petergabio » 週六 10月 3日, 2009年 10:52 pm

statman 寫:星期日天氣預測 :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40: ,有煙霞及乾燥

基於路程有番咁上下長度及崎嶇,請準備至少 1.5公升飲品,午餐自備食自己。有對講機帶機,有手套帶套,有繩帶繩,有電筒帶筒。如可以,請穿著長衫長褲。

今晚賞月,明日追龍,明晚追月,爽呀 :bbs03:
:bbs33: 又話落澗 :bbs33: 點解要著長衫長褲 :discuz16: 仲有,之前見到你地都係著運動鞋行,你地係唔沾水行定運動鞋濕透都若無其事0甘行?
我著返呢的行有冇問題?
圖檔
頭像
petergabio

文章ali » 週六 10月 3日, 2009年 10:53 pm

petergabio 寫:
ali 寫:
ali 寫:
要帶繩索! :bbs31:

peter你在那裏呀? :bbs33:

北天門一別, 匆匆又半年啦!
快啲出來行吓啦!

一別又會再遇,我到呵ali :bbs48:

好! :bbs48:
頭像
ali

文章ali » 週六 10月 3日, 2009年 10:56 pm

statman 寫:星期日天氣預測 :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40: ,有煙霞及乾燥

基於路程有番咁上下長度及崎嶇,請準備至少 1.5公升飲品,午餐自備食自己。有對講機帶機,有手套帶套,有繩帶繩,有電筒帶筒。如可以,請穿著長衫長褲。

:bbs33: 又話落澗 :bbs33: 點解要著長衫長褲 :discuz16: 仲有,之前見到你地都係著運動鞋行,你地係唔沾水行定運動鞋濕透都若無其事0甘行?
我著返呢的行有冇問題?
圖檔

冇問題! 你的靚鞋行得山路又落得澗!
頭像
ali

文章ali » 週六 10月 3日, 2009年 11:00 pm

ckc 寫:早dd行完得唔得呀,我驚我響山澗見到月光會變人狼呀! :bbs38:

係0拉,最遲7點到東涌食晚飯或解散就好0拉! :bbs30:

預咗東涌晚餐吹水!
山澗行者預咗要帶電筒, 幾點就難說得清噃!
頭像
ali

文章petergabio » 週六 10月 3日, 2009年 11:07 pm

ali 寫:

預咗東涌晚餐吹水!
山澗行者預咗要帶電筒, 幾點就難說得清噃!

唔該ali解答了我疑問 :inv168_01:
哈~唔迷路唔慢走我估不是問題 :inv168_10:
頭像
petergabio

文章statman » 週六 10月 3日, 2009年 11:09 pm

明天又係大上大落 0 ─ 700 ─ 0

希望五點前離澗,之後點落山就睇大家當時既狀態
晚餐可考慮到逸東村後馬灣涌的一間村屋酒家
頭像
statman

文章statman » 週六 10月 3日, 2009年 11:17 pm

我著返呢的行有冇問題?

我已習慣濕住腳黎行了,你唔怕爆指公,著乜都可以。離澗前應有一段草叢要爆,長衫長褲可保持皮光肉滑
頭像
statman

文章statman » 週六 10月 3日, 2009年 11:23 pm

如明天天氣突變,有需要改變行程,將在 07:00 前公佈

同時請留意第一頁的集合地點,不是在老地方,老地方已消失了 :inv168_01:
頭像
statman

文章statman » 週六 10月 3日, 2009年 11:25 pm

Intel80286 寫:小弟行先一步, 去先.....tmr :bbs29: :bbs29: :bbs29:

返黎未呀!好想你匯報一吓離澗的路況
頭像
statman

文章ckc » 週日 10月 4日, 2009年 12:09 am

statman 寫:

我著返呢的行有冇問題?

我已習慣濕住腳黎行了,你唔怕爆指公,著乜都可以。離澗前應有一段草叢要爆,長衫長褲可保持皮光肉滑

駛唔駛出動山澗凶器呀同狂暴男呀?
金子.車子.房子.妻子.孩子.
頭像
ckc

文章statman » 週日 10月 4日, 2009年 12:26 am

ckc 寫:
statman 寫:
petergabio 寫: :bbs33: 又話落澗 :bbs33: 點解要著長衫長褲 :discuz16: 仲有,之前見到你地都係著運動鞋行,你地係唔沾水行定運動鞋濕透都若無其事0甘行?
我著返呢的行有冇問題?

駛唔駛出動山澗凶器呀同狂暴男呀?

隨便你啦!又唔係好重。不過應冇乜路要開
頭像
statman

文章Intel80286 » 週日 10月 4日, 2009年 1:07 am

statman 寫:
Intel80286 寫:小弟行先一步, 去先.....tmr :bbs29: :bbs29: :bbs29:

返黎未呀!好想你匯報一吓離澗的路況

6:00a.m 去到東涌, 10:30pm返來啦. 太意外, 天氣好悶侷同埋好多人......

7:00am 0係赤立角邨已覺有D心ロ悶, 行到去臥龍石澗已有五個人在潭中 (可惜全部係男人)
仲有係部相機晤生性, 成日叫 "NO CARD", 一幅都冇影, 覺得冇意思........走人.

番到去東涌再睇下部 D.C. , 唔怪得 "NO CARD", 因為張 card 在腰袋 :inv168_12: :inv168_12: :inv168_12:

條氣唔順又唔想再行多一次, 又唔想咁快走, 於是行去銀鑛瀑布. 不過咁樣行真係出事, 頂唔順了好熱.體力過荷,不停出汗

不論東涌, 梅窩, 貝澳, 今日超多人. 兩邊海灘都勁多人露營同燒烤...

好少相但係最後幾幅有D特別:

(1) 銀鑛瀑布入ロ: 圖檔
(2):
圖檔
(3):
圖檔
(4):
圖檔
(5):
圖檔
(6) 銀鑛瀑布上游處:
圖檔