『山澗行者』鍛練篇II 2009 September ─ 蓮花石澗 ─ 報名啦!

旅遊心得,行山路線,水上活動,有關相片

版主: statman

『山澗行者』鍛練篇II 2009 September ─ 蓮花石澗 ─ 報名啦!

文章statman » 週六 9月 19日, 2009年 11:21 pm

上次鍛練篇實在太hea,似玩水多過行山,所以今個月要再鍛練一次,目的地就係『蓮花石澗』

蓮花石澗列入新九大石澗之一,位於田夫仔與大欖水塘之間,源自蓮花山,澗道平緩。曾被譽為香港最美麗的石澗,因此遊人亦為沿澗景點起名,有『彩瀑紅蓮』、『蓮台飛渡』、『 蓮花走廊』、『紅蓮絕壁』、『幽谷仙蓮』、『蓮台石』、『幽谷仙蓮』、『蟠龍飛瀑』,以名稱黎睇,沿澗景點可想有多壯觀。澗尾接到清快塘回深井。

:inv168_19: 報名可留言或PM我! :inv168_19:

Google 蓮花石澗
YaHoo! 蓮花石澗

出發日期:

:inv168_19: 2009年09月27日 ─ 蓮花石澗 :inv168_19:

山澗行者過去活動
頭像
statman

Re: 『山澗行者』鍛練篇II 2009 September ─ 蓮花石澗 ─ 報名啦!

文章statman » 週六 9月 19日, 2009年 11:21 pm

集合時間:

:inv168_19: 2009年09月27日─星期日 :inv168_19:
:discuz17: 早上09:00 :discuz17:

早到早等,遲到唔等

集合地點:
[hide]荃灣地鐵站C出口恒生銀行
[/hide]

行程路線
大欖隧道轉車站 -> 大欖郊遊徑 -> 吉慶橋 -> 蓮花石澗 -> 清快塘 -> 深井

注意:三人成團,全程溯澗,好大機會濕腳或濕身!

行程地圖(鳴謝:越野雄心提供)

參考路線
http://hk.geocities.com/outdoor1997/Lotus.htm
http://www.phomon.com/ckli/lotusstream.html
http://go2nature.net/lf.html
http://www.wildtrekking.net/stream/w/lotus/lotus.htm
http://218.189.222.201/lwlycm/hktour/wnt/linfa/linfastream.htm
http://www.night-eagle.com/stream/linfa/linfa.html
http://www.hkfca.org.hk/stream/dra9.htm#11

現時報名人數
 團員    人數    朋友  
 KTL    1    0  
 statman    1    0  
 Total    2    0  

山澗行者過去活動
頭像
statman

Re: 『山澗行者』鍛練篇II 2009 September ─ 蓮花石澗 ─ 報名啦!

文章Intel80286 » 週六 9月 19日, 2009年 11:29 pm

咁嘅天氣 :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40:
頭像
Intel80286

文章statman » 週六 9月 19日, 2009年 11:51 pm

Intel80286 寫:咁嘅天氣 :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40:

所以要沿途要有水及要有水潭大休 :inv168_22:
頭像
statman

文章ali » 週日 9月 20日, 2009年 12:17 am

Intel80286 寫:咁嘅天氣 :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40:

咁嘅天氣可以點 :bbs33:

你想點 :inv168_28:
頭像
ali

文章ckc » 週日 9月 20日, 2009年 12:41 am

ali 寫:

佢好似點都唔敢來囉 :mrgreen:
金子.車子.房子.妻子.孩子.
頭像
ckc

文章ali » 週日 9月 20日, 2009年 11:37 am

ckc 寫:
ali 寫:

人地晨早日出就行山! :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40: 就休息!
我地就九點集合, 十點多起步! 頂住 :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40: :bbs28: :inv168_36:

style不同! 等秋冬有機會再聚啦!
頭像
ali

文章statman » 週日 9月 20日, 2009年 10:55 pm

ali 寫:
ckc 寫:
ali 寫:

人地晨早日出就行山! :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40: 就休息!
我地就九點集合, 十點多起步! 頂住 :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40: :bbs28: :inv168_36:

咁有冇需要提早集合呢
頭像
statman

文章ali » 週一 9月 21日, 2009年 10:51 am

statman 寫:
ali 寫:
ckc 寫:佢好似點都唔敢來囉 :mrgreen:

咁有冇需要提早集合呢

早起行可以避免大太陽下, 汗出如雨! :bbs28:
但早起身是一件好痛苦的事! :inv168_07:

你話呢? :bbs33:
頭像
ali

文章KTL » 週四 9月 24日, 2009年 3:33 pm

返來了 ! :mrgreen:
趕到九月第二團. 到 ! :mrgreen:
懷念Mr 100%WIN. 那美好時光,..快看不清了,..噫,.那是他嗎?...還是Mr Q ?
KTL

文章ali » 週四 9月 24日, 2009年 6:58 pm

KTL 寫:返來了 ! :mrgreen:

多了一位山澗友 :bbs48:
頭像
ali

文章statman » 週四 9月 24日, 2009年 11:54 pm

KTL 寫:返來了 ! :mrgreen:

果然係有誠信,唔怪得咁好生意要四圍飛
頭像
statman

文章statman » 週五 9月 25日, 2009年 12:16 am

秋分已過,可以落水既時間已經毛多,要享受山澗樂就快報名啦!

星期日天氣預測天晴 :inv168_40: :inv168_40: :inv168_40: :bbs03:

有乜要準備?飲品至少1.5公升,雨晴用具。要游水就準備游泳裝備,呢個有可能係零玖年最後一澗。午餐方面,『美男厨房』會繼續開爐服務大家,集合後買嘢,食自己既請在買嘢前通知。有對講機既帶機,有手套既帶套。

今次路程都幾長,同時現已開始日長夜短,請準時!

因終點在深井,有興趣可一齊豪食燒鵝老味晚飯,促進香港經濟。
頭像
statman

文章statman » 週五 9月 25日, 2009年 2:13 pm

好耐冇見既藍天白雲,今日又出現了,希望上面位大佬可以頂埋今個星期日

圖檔 圖檔

咁好既天氣,真係冇奶油仲要做室內運動 :bbs39:
頭像
statman

文章KTL » 週五 9月 25日, 2009年 4:07 pm

statman 寫:好耐冇見既藍天白雲,今日又出現了,希望上面位大佬可以頂埋今個星期日

圖檔 圖檔

咁好既天氣,真係冇奶油仲要做室內運動 :bbs39:

+ port :mrgreen:

呢排d美男廚藝有冇進步? 冇就深井補番 :discuz09:
懷念Mr 100%WIN. 那美好時光,..快看不清了,..噫,.那是他嗎?...還是Mr Q ?
KTL

下一頁

回到 遊山玩水 | 網聚活動

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客