譚木匠( 837)

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

譚木匠( 837)

文章馬修楊 » 週二 12月 15日, 2009年 12:39 pm

譚木匠( 837)今日起至周五招股,每股招股價介乎 2.15元至 2.93元,發售約 6250萬股新股,集資最多 1.83億元。每手股數 2000股,入場費 5919.12元。譚木匠執行董事兼副總經理耿長生預料,今年盈利表現將優於往年,認為市場仍有增長空間。

派息比率盼維持 50%
譚木匠招股書披露, 06至 08年度純利分別為 3697.6萬(人民幣.下同)、 4151.5萬及 2587.4萬元,營業額分別為 9539.8萬、 1.23億及 1.09億元。製造及銷售木製梳的譚木匠現時在中國擁有 853家加盟店。
集團表示,若按 08年盈利計算,招股價市盈率介乎 18.9至 25.7倍,集資所得用於提高設計及產品開發能力、興建物流配送中心,以及開設「 Tan's」品牌的高檔家居飾品店等。譚木匠上市保薦人為第一上海。本月 29日掛牌。
譚木匠主席兼行政總裁譚傳華表示,上市後派息比率希望維持 50%水平,以回饋投資者。

我喜歡837.
1.內需。
2.中國不多的知名品牌。
3.獨市。
4.盤子小,容易炒作。

08年PE有點貴,但09年業績已經大幅改善,PE有望降低。
小注孖展。
頭像
馬修楊

Re: 譚木匠( 837)

文章殘劍 » 週二 12月 15日, 2009年 1:10 pm

我幾鍾意呢間野的產品,好多年前一般香港人仲未識佢果陣,
我己經返深圳買佢d 木梳,因為果時驚luk 頭髮,用膠梳有靜電,佢d 木梳又真係幾舒服,
但呢間野的規模係咪適合上市,係咪想昆水走人,真係唔知了.... :bbs23:

佢好似唔係獨市喎?好多人出木梳的...
部份所謂愛中國人仕只關心三件事:歌功頌德舔官菊,罵老百姓多事,醜化外國。這也就是五毛們所謂『愛國』的全部內容
本人在inv168.com 的留言,全屬廢話,並不構成買賣邀約。

圖檔圖檔
頭像
殘劍

文章tembusu » 週二 12月 15日, 2009年 1:14 pm

係就係知名品牌,但始終唔係必需的消耗品,就算買,一個人幾多年先會買一隻梳? 增長空間好有限
tembusu

文章凌天羽 » 週二 12月 15日, 2009年 6:30 pm

殘劍 寫:我幾鍾意呢間野的產品,好多年前一般香港人仲未識佢果陣,
我己經返深圳買佢d 木梳,因為果時驚luk 頭髮,用膠梳有靜電,佢d 木梳又真係幾舒服,
但呢間野的規模係咪適合上市,係咪想昆水走人,真係唔知了.... :bbs23:

佢好似唔係獨市喎?好多人出木梳的...

我七~八年前旅行果時, 經過重慶萬州知道呢一家野,
當年最深印像係佢搞promotion 係會送兩本漫畫書仔比人看....... 印刷響果時來講, 算叫做精美了
當時我都買左一把呢d 梳, 十蚊雞(果時譚木匠無而家賣咁貴)

後來我講比當地知買左呢d 野, 結果聽d 當地人話佢地收貨買架咋......
當時正值三峽工程, 好多人無晒田地, 加上迫住要三峽移民搵錢
結果要做賤價勞工靠呢d 手工業維生...... 咁呢d 咪又係買果d 工藝品番來轉口咯......
重慶外圍既鎮出名係窮都燶, 果時我花一蚊去食支雪條, 佢地有d 細路直頭眼甘甘咁望到實.........
(當時政府美其名移民有津貼, 但我見好多人係被迫走沒錢賠要自己買屋的, 班官果期貪左唔少)

另外, 我唔太覺得覺得呢一間野真係可以做大...... 因為梳, 同榢私野太普通同埋太耐用了....

最後, 木梳唔算乜好普通, 骨梳靚果d 仲舒服呀..... 靚骨梳一d 都唔貴, 好好既, 雲疆藏五十蚊實有找.....
近來很累...... 暫離一下......
頭像
凌天羽

文章雙貓抓門 » 週二 12月 15日, 2009年 9:23 pm

呢間嘢咁多分店,又唔見多客。
真係唔知點解會做得住囉 :?:
頭像
雙貓抓門

文章markistan » 週二 12月 15日, 2009年 9:40 pm

幾時到筷子上市? :mrgreen:
做一個遲到的金甲
-------------------------------
活,得樽鹽
-------------------------------
守中求勝
升不過萬六,跌可破萬一。
料股暴瀉,國企當災。
--------------------------------
17000, 9000, 2000
好快到,千祈咪衝動!
--------------------------------
19000, 9000, 2500
七月中至八月中,將是今年主要低位!
頭像
markistan

文章凌天羽 » 週三 12月 16日, 2009年 12:06 am

雙貓抓門 寫:呢間嘢咁多分店,又唔見多客。

一把梳來貨價可能一兩蚊, 賣十幾廿蚊點會做唔住呀

但要上市做大佢就好難, 因為好易飽和
近來很累...... 暫離一下......
頭像
凌天羽

文章天行者 » 週三 12月 16日, 2009年 12:14 am

凌天羽 寫:
雙貓抓門 寫:呢間嘢咁多分店,又唔見多客。

一把梳來貨價可能一兩蚊, 賣十幾廿蚊點會做唔住呀

但要上市做大佢就好難, 因為好易飽和

但係好似冇乜客,我成日諗一個月要賣幾多把梳先夠俾鋪租同人工. :inv168_09:
頭像
天行者

文章李韾香 » 週三 12月 16日, 2009年 2:37 pm

佢d梳幾錢一把 ?

如果 sales $1 億 , $15 一把 >> 6.6M 把梳

6.6M / 853 鋪 >>> 每鋪每年 賣 7815 把梳 >>> 7815/365 >>> 每日賣 21 把梳 就得 :bbs33:
本人以提倡人類德智仁愛、互助合作,倡導琴棋書畫,提昇生活品味,擁抱高尚情懆,避免進修增值為主; 因此留言難免對人冷嘲熱諷、鹹濕揩油、市儈勢利、一擔沙糖一擔屎以及相當肉麻,各位如不喜歡更應多看,至於投資貼士,全是道聽塗說,不盡不實,自己亦難以置信,正所謂「楊意不逢,撫凌雲而自惜;鍾期既遇,奏流水以何慚?」閣下如感不安,僅此致歉。
頭像
李韾香

文章bombbomb » 週三 12月 16日, 2009年 3:17 pm

stay away from this

1) no tech monopoly, eg, no Anti-hairloss comb, Increase IQ comb, Beautification comb
2) not really a large brand name.
3) brand name cannot diversify
4) dependent of rising raw material and labour cost.
5) Franchise model is fragile
bombbomb

文章hw » 週三 12月 16日, 2009年 8:28 pm

馬修楊 寫:我喜歡837.
4.盤子小,容易炒作。

呢個先係賣點 :mrgreen:
頭像
hw

文章馬修楊 » 週三 12月 16日, 2009年 8:55 pm

集資只是1億多,和幻音數碼差不多,有炒作空間 :twisted:
頭像
馬修楊

文章天行者 » 週三 12月 16日, 2009年 8:59 pm

李韾香 寫:佢d梳幾錢一把 ?

如果 sales $1 億 , $15 一把 >> 6.6M 把梳

6.6M / 853 鋪 >>> 每鋪每年 賣 7815 把梳 >>> 7815/365 >>> 每日賣 21 把梳 就得 :bbs33:

當把梳零成本,7815x$15=$117,225,平均一間鋪一個月一萬蚊租咁平?
仲未計人工.
頭像
天行者

文章殘劍 » 週三 12月 16日, 2009年 11:34 pm

我搵返張相出來,係新舊兩把梳,突登走上深圳買,一把用到爛至買第二把,
另一把普通梳形跟公事包。
舊果把都差唔多01年買的,新果把仲用緊,我又幾鍾意買佢d 梳,不過未必會買佢d 股票.... :discuz19:
我仲突登買左兩把桃木造的梳,
比家姐個仔,佢起醫院做野,用來驅鬼..... :discuz15:

圖檔
部份所謂愛中國人仕只關心三件事:歌功頌德舔官菊,罵老百姓多事,醜化外國。這也就是五毛們所謂『愛國』的全部內容
本人在inv168.com 的留言,全屬廢話,並不構成買賣邀約。

圖檔圖檔
頭像
殘劍

文章殘劍 » 週四 12月 17日, 2009年 12:10 am

李韾香 寫:佢d梳幾錢一把 ?

你就想,佢d 梳深圳都賣三四十,香港中環地鐵過百都有... :inv168_31:

圖檔圖檔
頭像
殘劍

下一頁

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客