未來世界兩種最重要的貨幣單位:黃金及碳排放權

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

Re: 未來世界兩種最重要的貨幣單位:黃金及碳排放權

文章wonghang » 週五 12月 11日, 2009年 10:38 am

天行者 寫:再遲下要唔要每個人都買碳排放權? :inv168_09:

而家供樓, 遲下大家要供碳排放權, 更進一步剝削。
wonghang

文章價值人 » 週五 12月 11日, 2009年 10:39 am

Backed by gold, 以後想有錢來香港賭都難

班賊會唔會抬d physical gold來同你賭...輸o左要比 physical gold o個wor, 唔係話印過幾T出來就算

況且香港有幾多 physical gold 比佢昆令佢抬 physical gold來昆你

各國只會立法立到盡量有入冇出
最後由 價值人 於 週五 12月 11日, 2009年 10:47 am 編輯,總共編輯了 1 次。

一個狹窄的獸籠困住一堆在森林完全冇搵食能力的動物, 唔夠食唔夠住

点先令呢班唔夠食唔夠住的動物唔造反

呃鳩佢話獸籠宿位好鶩貴, 食物亦十分鶩貴

至於物理上係點就唔好講

狗愛住狗窿, 隻狗話我鍾意吹咩 ???

印鈔機製造核彈, 核彈頭高度集中在全球约十多個城市

遠離呢十多個點, 核輻射係咪小好多

https://www.numbeo.com/property-investm ... nkings.jsp
頭像
價值人

文章wonghang » 週五 12月 11日, 2009年 10:41 am

凌天羽 寫:
天行者 寫:再遲下要唔要每個人都買碳排放權? :inv168_09:

每個人要買carbon credit 即係呼及空氣要比錢

到時即時ww3 都似

再者, 好似巴西咁成個熱帶雨林區, 又或者俄國成個西伯利亞, 若果真係計carbon, 佢應該可以大賺的
但係實情係carbon credit 重點係排放, 但綠化就好少理

個人覺得不會ww3, 因為環保這種 「宗教」已經滲入得好嚴重。環保這種「稅」, 前期假意識宣傳工作做得太好...
就如同教徙每月割一份糧比教會一樣, 唔會ww3的。
wonghang

文章男不壞女不愛 » 週五 12月 11日, 2009年 11:10 am

價值人 寫:Backed by gold, 以後想有錢來香港賭都難

班賊會唔會抬d physical gold來同你賭...輸o左要比 physical gold o個wor, 唔係話印過幾T出來就算

況且香港有幾多 physical gold 比佢昆令佢抬 physical gold來昆你

一個誠實而繼續充滿邪惡的世界呀, 人係邪惡, 但可以等 D人不會亂咁生仔, 人口不再增張, 地球得救駛乜春排屁權丫.
#千人計劃
#2025年
#大灣區
頭像
男不壞女不愛

文章Alydar78 » 週五 12月 11日, 2009年 11:15 am

wonghang 寫:
凌天羽 寫:

每個人要買carbon credit 即係呼及空氣要比錢

到時即時ww3 都似

再者, 好似巴西咁成個熱帶雨林區, 又或者俄國成個西伯利亞, 若果真係計carbon, 佢應該可以大賺的
但係實情係carbon credit 重點係排放, 但綠化就好少理

個人覺得不會ww3, 因為環保這種 「宗教」已經滲入得好嚴重。環保這種「稅」, 前期假意識宣傳工作做得太好...
就如同教徙每月割一份糧比教會一樣, 唔會ww3的。

兩睇啦...近日單 ClimateGate 一出,好似全世界都大解放咁,差在未開到口話「買多幾架車」慶祝...
:inv168_11: :inv168_11: :inv168_11:
Monstra mihi pecuniam!
頭像
Alydar78

文章價值人 » 週五 12月 11日, 2009年 11:15 am

男不壞女不愛 寫:
價值人 寫:Backed by gold, 以後想有錢來香港賭都難

一個誠實而繼續充滿邪惡的世界呀, 人係邪惡, 但可以等 D人不會亂咁生仔, 人口不再增張, 地球得救駛乜春排屁權丫.

如果行番金本位, 大多香港2代會覺得生不如死 :mrgreen:

一個狹窄的獸籠困住一堆在森林完全冇搵食能力的動物, 唔夠食唔夠住

至於物理上係點就唔好講

https://www.numbeo.com/property-investm ... nkings.jsp
頭像
價值人

文章andy » 週五 12月 11日, 2009年 11:21 am

價值人 寫:
男不壞女不愛 寫:

如果行番金本位, 大多香港2代會覺得生不如死 :mrgreen:

老價, 以你的知識,學問和技術, 你應該100%贊同行番金本位! :inv168_09:
頭像
andy

文章Alydar78 » 週五 12月 11日, 2009年 11:29 am

價值人 寫:
男不壞女不愛 寫:

其實好似宜家咁生產力 over-cap + 無 tech breakthrough,零增長又點話...大不了靠縮皮過日晨怕佢有牙?現有 available 嘅物品已經夠食夠玩。

係啲咩都 more, bigger, faster, taller 嘅大花筒先會死...等佢哋重坐住架 200 尺遊艇食三頭網鮑攬住兩條女,一邊話人「唔長進」、「無出息」吖嗱...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
頭像
Alydar78

文章價值人 » 週五 12月 11日, 2009年 11:29 am

andy 寫:
價值人 寫:
男不壞女不愛 寫:

老價, 以你的知識,學問和技術, 你應該100%贊同行番金本位! :inv168_09:

我絕對知道行金本位時係一個乜世界, 絕對好過而家

但 我o既 ideal environment 係80年代的環境

至於物理上係點就唔好講

頭像
價值人

文章男不壞女不愛 » 週五 12月 11日, 2009年 11:30 am

價值人 寫:
男不壞女不愛 寫:

又到達爾文理論出場
#千人計劃
#2025年
#大灣區
頭像
男不壞女不愛

文章Alydar78 » 週五 12月 11日, 2009年 11:39 am

價值人 寫:
andy 寫:
價值人 寫:如果行番金本位, 大多香港2代會覺得生不如死 :mrgreen:

我絕對知道行金本位時係一個乜世界, 絕對好過而家

但 我o既 ideal environment 係80年代的環境

不過宜家睇返,都係得個恨字...貪念太勁,fiat 之下畀得段時間順景啲人,遲早又會毒工廠,重係一鑊勁過一鑊,越嚟越邪 L 惡嗰隻...

與其係咁,一了百了好過。
頭像
Alydar78

文章hw » 週五 12月 11日, 2009年 3:21 pm

andy 寫:老價, 以你的知識,學問和技術, 你應該100%贊同行番金本位! :inv168_09:

金本位係一個歷史詞語, 會有新野取代, 不過好難返轉頭.
頭像
hw

文章價值人 » 週五 12月 11日, 2009年 3:43 pm

hw 寫:
andy 寫:老價, 以你的知識,學問和技術, 你應該100%贊同行番金本位! :inv168_09:

金本位係一個歷史詞語, 會有新野取代, 不過好難返轉頭.

現在只能切除現有貨幣系統最毒o個部份...直至新系統產生

至於物理上係點就唔好講

頭像
價值人

文章hw » 週五 12月 11日, 2009年 3:46 pm

黃本位既出現係因為以前有權力既人有好多金, 所以全世界都要用黃金去 benchmark; 如今, 有權力既人無黃金, 咁仲點解要去 benchmark 一樣佢地控制唔到而又無在手既野呢?

store of value 要有平衡既 bargaining power 先成立.

如果中國人買哂世上既靚紅酒, 但係西人突然有人話戒酒, 咁酒既 medium of exchange 既作用就焗限左在中國境內, 而 store of value 都只係對中國人有意思

靚玉石, 好普洱 中國人會比好多錢去追求, 但係西人無強烈需要, 所以 美元兌玉石 同 美元兌普洱 既報價應該無乜人會關心
頭像
hw

文章糟老頭 » 週五 12月 11日, 2009年 4:42 pm

hw 寫:黃本位既出現係因為以前有權力既人有好多金, 所以全世界都要用黃金去 benchmark; 如今, 有權力既人無黃金, 咁仲點解要去 benchmark 一樣佢地控制唔到而又無在手既野呢?
store of value 要有平衡既 bargaining power 先成立.
如果中國人買哂世上既靚紅酒, 但係西人突然有人話戒酒, 咁酒既 medium of exchange 既作用就焗限左在中國境內, 而 store of value 都只係對中國人有意思
靚玉石, 好普洱 中國人會比好多錢去追求, 但係西人無強烈需要, 所以 美元兌玉石 同 美元兌普洱 既報價應該無乜人會關心

"如今, 有權力既人無黃金,"
This is not entirely correct, if I may say so.

Over 77% of the US's Forex Reserves is in the form of GOLD,
Germany : ~70%
France : ~70%
China : Greatest Gold producer in the world
Russia : a lot of gold mines

4 of the 5 UN Security Council Permanent Members are also Gold powers, plus Germany the industrial giant of Europe.

As Greenspan once explained before the US Congress, the US doesn't keep all this gold gathering dust for no reason.
The US has every reason to revert back to the Gold Standard, should the proverbial shit really hit the fan, because she stands to benefit the most !
Trust me, I'm bullshitting !
糟老頭

上一頁下一頁

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客