勝利油氣管道控股 <1080> 專區

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

勝利油氣管道控股 <1080> 專區

文章KLS » 週三 12月 9日, 2009年 8:43 am

呢隻點睇? 有冇影子股可以留意?
本人一切言論並不構成要約、招攬或邀請、誘使、任何不論種類或形式之申述或訂立任何建議及推薦,讀者務請運用個人獨立思考能力自行作出投資決定,如因相關言論招致損失,概與本人無關
投資涉及風險,證券價格可升可跌
頭像
KLS

Re: 勝利油氣管道控股 <1080> 專區

文章大廢柴 » 週三 12月 9日, 2009年 10:11 am

839囉!我就寧願入玉米油
我唔係無試過,我試過安份守己,日搏夜搏,賺左果一萬幾千,我試過,但係出面果班人,出面果班人呀,佢地識建築識起樓咩?佢只係攞少少錢出黎,攞少少時間,炒起個樓市就不停o係度賺大錢,咁叫公平咩!你出去問下人,是但問一個人,問下佢地想要D乜野!佢地答案好簡單,只係想要一間好普通好普通嘅樓!點解佢地要用成世人嘅時間去供一層樓呀?因為D有錢佬係度玩野呀!越有錢就越有得玩呀!呢個世界公平咩?呢個世界公平咩!! 《創世紀》許文彪

呢個世界上所有投資決定都可以用屎忽痕黎解釋。
大廢柴筆記

人之初自傳 viewtopic.php?f=24&t=52182
人神棍炒股自省篇 viewtopic.php?f=24&t=21995
頭像
大廢柴

文章hw » 週三 12月 9日, 2009年 10:47 am

大廢柴 寫:839囉!

唔同

839 係開採用, 但係一次性, 開完個井都唔會重用.

1080 係管道用, 西氣東輸
頭像
hw

文章大廢柴 » 週三 12月 9日, 2009年 11:04 am

hw 寫:

唔同

hw哥, 咁即係抽唔抽巧 :oops:
我唔係無試過,我試過安份守己,日搏夜搏,賺左果一萬幾千,我試過,但係出面果班人,出面果班人呀,佢地識建築識起樓咩?佢只係攞少少錢出黎,攞少少時間,炒起個樓市就不停o係度賺大錢,咁叫公平咩!你出去問下人,是但問一個人,問下佢地想要D乜野!佢地答案好簡單,只係想要一間好普通好普通嘅樓!點解佢地要用成世人嘅時間去供一層樓呀?因為D有錢佬係度玩野呀!越有錢就越有得玩呀!呢個世界公平咩?呢個世界公平咩!! 《創世紀》許文彪

大廢柴筆記

人之初自傳 viewtopic.php?f=24&t=52182
人神棍炒股自省篇 viewtopic.php?f=24&t=21995
頭像
大廢柴

文章馬修楊 » 週三 12月 9日, 2009年 12:54 pm

呢隻野背景好強,本身是857旗下,但竟然自己走出去變私企,小注應該無妨。
頭像
馬修楊

文章贏錢 » 週三 12月 9日, 2009年 1:55 pm

馬修楊 寫:呢隻野背景好強,本身是857旗下,但竟然自己走出去變私企,小注應該無妨。

好似 中海油田服務(02883) 幾年後升 5 倍 ? :inv168_06:
贏! 贏! 贏! 我叫李沇樺,Vicki.
小弟是註冊安全主任, 有好路數記得通知小弟 @_@ 圖檔
頭像
贏錢

文章贏錢 » 週三 12月 9日, 2009年 1:55 pm

Delete~ repeated..
贏! 贏! 贏! 我叫李沇樺,Vicki.
小弟是註冊安全主任, 有好路數記得通知小弟 @_@ 圖檔
頭像
贏錢

文章KLS » 週三 12月 9日, 2009年 6:41 pm

hw 寫:

唔同

839 之外仲有 568

但 1080 好似係第一隻
本人一切言論並不構成要約、招攬或邀請、誘使、任何不論種類或形式之申述或訂立任何建議及推薦,讀者務請運用個人獨立思考能力自行作出投資決定,如因相關言論招致損失,概與本人無關
投資涉及風險,證券價格可升可跌
頭像
KLS

文章馬修楊 » 週三 12月 9日, 2009年 8:16 pm

568、196應該是製造開採石油相關設備,與製造管道的1080很不同。
頭像
馬修楊

文章天行者 » 週四 12月 10日, 2009年 12:01 am

好似好獨特.
頭像
天行者

文章太陽王 » 週四 12月 10日, 2009年 1:36 am

馬修楊 寫:呢隻野背景好強,本身是857旗下,但竟然自己走出去變私企,小注應該無妨。

如果係咁又真係一抽無妨

勝利油氣管道(1080.HK)於招股書披露,以招股價計算,至今年12月底止,預測市盈率11.6至17.2倍;毛利率由去年6月底16.2%降至8%,主要是由於銷售貨品相對銷售額增加所致;負債比率由08年底34%降至今年上半年17%。

PE11.6-17.2 又唔算平喎, 839之前年年有增長有息派,依家PE都只係 8.7

另外今日839,568都跌得幾勁
頭像
太陽王

文章大廢柴 » 週四 12月 10日, 2009年 9:55 am

再孖ed, 再等屎

大廢柴筆記

頭像
大廢柴

文章Philip » 週四 12月 10日, 2009年 9:58 am

大廢柴 寫:再孖ed, 再等屎

呢隻都係有啲保留, 可能抽幾手算 :inv168_06:
Are you Mr. Market?
頭像
Philip

文章大廢柴 » 週四 12月 10日, 2009年 10:13 am

我都唔豬, 麥記往績唔錯, 我孖一球, 唔會屎掛

大廢柴筆記

頭像
大廢柴

文章diceho » 週四 12月 10日, 2009年 3:38 pm

呢隻計三日息,孖都抵玩
來自股海的一粒小骰子

投機,最迷人的地方是做錯了也會賺錢;最迷誘人的地方是做對了還是會蝕錢.
diceho

下一頁

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 1 位訪客