大家有冇見過D莊咁玩排隊?

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

文章stock_1 » 週六 11月 14日, 2009年 3:31 pm

可能係冇成交,得閑冇野做。
我都好悶,坐左貨,望住佢,等年尾爆上。
希望有5至10個開。
Disclaimer : 以上内容純屬個人意見及未經核實,並不構成任何行動或投資建議。
頭像
stock_1

Re: 大家有冇見過D莊咁玩排隊?

文章白膠漿 » 週六 11月 14日, 2009年 5:07 pm

而家上網買股咁方便, 求其一個無聊散戶都做到啦, 我就唔會理佢嘞, 睇呢D野做買賣決定我覺得好不智囉, 不過呢隻野幾有潛質, 長線升五倍有可能, 如果俾風水陳爆冷贏埋官司, 十倍都可能唔止
「我知道我會下地獄,但是我會在那裡看到大資本家、竊賊、劊子手和美國總統們。」
- 前任古巴領導人 卡斯特羅
頭像
白膠漿

文章DCC » 週六 11月 14日, 2009年 7:56 pm

你只要搵隻細價股, 個個位排幾球都得啦.

我好無聊o既時候都玩過. :roll:
一個傻呼呼的人
頭像
DCC

文章stock_1 » 週日 11月 15日, 2009年 7:45 am

但係大家有冇見過有無聊散戶(13xx,20xx),從今年頭連續超過8個月每日9:30,就排入左右bid同ask,並有源源不絕的買賣盤,按市况調節價位,相信只有莊先會準時好似翻工咁排隊,因收左人工維持秩序。
Disclaimer : 以上内容純屬個人意見及未經核實,並不構成任何行動或投資建議。
頭像
stock_1

文章wonghang » 週日 11月 15日, 2009年 1:25 pm

stock_1 寫:大家有冇見過D莊咁玩排隊?
可能係冇成交,得閑冇野做。
我都好悶,坐左貨,望住佢,等年尾爆上。
希望有5至10個開。

其實...可能只是d人想交換信息...
因為怕比人捉到內幕交易證據
先傾定388K就係3:00 pm會因為好消息停牌...344K就是3:00 pm出壞消息...
又或者有可能388K是講緊港交所...1個經紀是看好, 2個經紀是看淡, 3個經紀是牛皮 :bbs08:

以上純綷亂up :mrgreen:
wonghang

文章sigur » 週日 11月 15日, 2009年 3:38 pm

其實好多股都有哩類情況

4xx, 巿值唔個三億, 過一星期日日都有二百零萬股排買..雖然唔係多錢, 但都係由朝排到晚
你覺得搵錢緊要, 定係同屋企人食餐飯緊要 ?

我深信 - 年年失望年年望, 事事難成事事成!
頭像
sigur

文章天行者 » 週日 11月 15日, 2009年 6:57 pm

5至10個開...10年前高位? :shock:
頭像
天行者

Re: 大家有冇見過D莊咁玩排隊? (128)

文章stock_1 » 週四 1月 7日, 2010年 12:53 pm

老闆終於肯放開4毫子個閘喇,可能countdown倒數開始,等左成年都應該有糊食掛。
頭像
stock_1

文章kzx » 週四 1月 7日, 2010年 4:06 pm

stock_1 寫:老闆終於肯放開4毫子個閘喇,可能countdown倒數開始,等左成年都應該有糊食掛。

0.42 突入200k
當你以為可以嬴了全世界, 那就是失敗的開始, 一切都來得太快了......
騙子最大的本領是貌似真誠
在順境中,人去學習的慾望和速度都一定會大大減慢,只有在困境中,人才有新的推動力,去學習新的求生技能
要銀紙不要面子,勇於認錯
要有贏的膽量,有信心就要贏盡
KISS AND GOOD BYE!

M 型社會,是指在全球化下,社會走向知識型經濟,社會資源重新分配,有錢人大賺全世界的錢,財富快速增加;窮人就業困難,收入大減;中產階級處境與窮人相似,在工作上漸失競爭力,淪落到中下階層。

整個社會分成了三個階層,左邊的窮人變多,右邊的富人也變多,但是中產階級愈來愈少,跟M的字型一樣。最後整個社會就只剩下富人和窮人兩個階層。M型社會這種「貧富兩極化,中產向下游」的現象不斷在先進社會出現,先是1980初的美國,然後是西歐、日本等地,1997年後是香港、台灣及南韓。

M型社會是香港大勢所趨,非個人能力所能逆轉。中產階級在M型社會自保之道,是要有窮人的生活習慣、富人的投資行為。前者鼓勵大家要知慳識儉,減少開支。後者提醒我們多點儲蓄,長期投資!!!!
頭像
kzx

文章stock_1 » 週二 1月 19日, 2010年 12:38 pm

再破0.5關,但係5亳子係舊重貨蟹區,要有D耐性,比D千年蟹精鬆縛再爆上。
頭像
stock_1

文章冷血人 » 週二 1月 19日, 2010年 5:04 pm

kzx 寫:
stock_1 寫:老闆終於肯放開4毫子個閘喇,可能countdown倒數開始,等左成年都應該有糊食掛。

0.42 突入200k

我手多0.405 入左幾萬 今曰.52比哂佢 :inv168_10:
上集劇本是

美國唔掂=>美國減息=>資金外流=>美元下跌=>
美國唔掂=>美國減息=>美國唔掂=>資金外流=>美元下跌=>
美國唔掂=>美國減息=>美國唔掂=>美國減息=>資金外流=>美元下跌=>

狂買實物保值。

下集劇本是?? !
頭像
冷血人

文章stock_1 » 週二 1月 19日, 2010年 7:43 pm

短線有25%賺都OK,但對於此類長期化石股,我覺得應以橫行化石價一倍為最低目標,此股化石價為3毫,最低目標應6毫,比較樂觀應3至5倍(個半),極度樂觀是10倍(3元)
頭像
stock_1

文章聰明仔 » 週三 1月 20日, 2010年 3:51 pm

冷血人 寫:
kzx 寫:

0.42 突入200k

我手多0.405 入左幾萬 今曰.52比哂佢 :inv168_10:

我都係果D價買, 不過仲未放 :mrgreen:
頭像
聰明仔

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客