其實呢樹有幾多人唔明莊股和指數股的分別

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

其實呢樹有幾多人唔明莊股和指數股的分別

文章愚者 » 週五 10月 30日, 2009年 10:24 am

有好多人以為買股票, 買得中好既莊股就會恒指升時佢就大升, 恒指跌時佢就唔跌, 世界上邊有咁著數既野?? 呢樹不乏炒莊家股既高手, 其實買得莊股有咁上下功力都知, 有好多莊係會等恒指大浪差不多升到頂時才會出手,點解會咁,原因有好多<--其中有可能係連d莊都預測唔到恒指點走,又或方便高位散貨, 如果你覺得自己無耐性, 追求即食既話,就應該買一d與恒指走勢相關的股票, 買莊股功力高既人, 必須具備既係耐性,膽量和自信, 有時你就算好彩知道邊隻股將會大升, 過程中你都會被震走, 悶走或被周邊環境引誘走, 所以話有好股你都未必可以駕馭到隻股, 所以呢我只好忠告一句, 如果你唔想錯過呢11,12月呢個超級恒指大升浪,想心理平衡d的話, 就買下一d跑贏恒指既成份股或買下輪分散下將會出現既"上升風險" :inv168_28: , 唔好話我無提你...hehe :inv168_28:
愚者

Re: 其實呢樹有幾多人唔明莊股和指數股的分別

文章Insider » 週五 10月 30日, 2009年 10:28 am

check 吓就知,完全冇邏輯!
莊股於升市1/5段已發癲

eg. #38、#3313
Man is what he reacts before God
頭像
Insider

文章Insider » 週五 10月 30日, 2009年 10:37 am

黐總制示意圖 :inv168_01:
Man is what he reacts before God
頭像
Insider

文章kzx » 週五 10月 30日, 2009年 10:46 am

Insider 寫:check 吓就知,完全冇邏輯!
莊股於升市1/5段已發癲

eg. #38、#3313

in der, i guessed he does not mean such stock, for example, like 245, 1141, 8182 such 9 line stocks...

38 is already 3 line stock...
當你以為可以嬴了全世界, 那就是失敗的開始, 一切都來得太快了......
騙子最大的本領是貌似真誠
在順境中,人去學習的慾望和速度都一定會大大減慢,只有在困境中,人才有新的推動力,去學習新的求生技能
要銀紙不要面子,勇於認錯
要有贏的膽量,有信心就要贏盡
KISS AND GOOD BYE!

M 型社會,是指在全球化下,社會走向知識型經濟,社會資源重新分配,有錢人大賺全世界的錢,財富快速增加;窮人就業困難,收入大減;中產階級處境與窮人相似,在工作上漸失競爭力,淪落到中下階層。

整個社會分成了三個階層,左邊的窮人變多,右邊的富人也變多,但是中產階級愈來愈少,跟M的字型一樣。最後整個社會就只剩下富人和窮人兩個階層。M型社會這種「貧富兩極化,中產向下游」的現象不斷在先進社會出現,先是1980初的美國,然後是西歐、日本等地,1997年後是香港、台灣及南韓。

M型社會是香港大勢所趨,非個人能力所能逆轉。中產階級在M型社會自保之道,是要有窮人的生活習慣、富人的投資行為。前者鼓勵大家要知慳識儉,減少開支。後者提醒我們多點儲蓄,長期投資!!!!
頭像
kzx

文章價值人 » 週五 10月 30日, 2009年 10:51 am

好多人話d莊衰狗格, 但你自己個人唔衰狗格 點同佢玩 :bbs14: :bbs14: :bbs14:

imply 玩莊股者 ..... :inv168_01: 所以無謂同d 玩莊股者 o曹
最後由 價值人 於 週五 10月 30日, 2009年 10:55 am 編輯,總共編輯了 1 次。

一個狹窄的獸籠困住一堆在森林完全冇搵食能力的動物, 唔夠食唔夠住

点先令呢班唔夠食唔夠住的動物唔造反

呃鳩佢話獸籠宿位好鶩貴, 食物亦十分鶩貴

至於物理上係點就唔好講

狗愛住狗窿, 隻狗話我鍾意吹咩 ???

印鈔機製造核彈, 核彈頭高度集中在全球约十多個城市

遠離呢十多個點, 核輻射係咪小好多

https://www.numbeo.com/property-investm ... nkings.jsp
頭像
價值人

文章愚者 » 週五 10月 30日, 2009年 10:54 am

價值人 寫:好多人話d莊衰狗格, 但你自己個人唔衰狗格 點同佢玩 :bbs14: :bbs14: :bbs14:

imply 玩莊股者 ..... :inv168_01:

:bbs21: :bbs21:
愚者

文章價值人 » 週五 10月 30日, 2009年 11:00 am

見過有人Classify冇乜鬼 惡莊, 賤莊, 毒莊, .......

o甘了解佢地 :inv168_29: ???? o甘自己的人格o米好鬼 惡/賤/毒/.... :mrgreen:

一個狹窄的獸籠困住一堆在森林完全冇搵食能力的動物, 唔夠食唔夠住

至於物理上係點就唔好講

https://www.numbeo.com/property-investm ... nkings.jsp
頭像
價值人

文章rs4 » 週五 10月 30日, 2009年 11:08 am

價值人 寫:見過有人Classify冇乜鬼 惡莊, 賤莊, 毒莊, .......

o甘了解佢地 :inv168_29: ???? o甘自己的人格o米好鬼 惡/賤/毒/.... :mrgreen:
我成個炒股倉全部都係呢d股...........唔怪得成日比人小我好很 :inv168_38::bbs11:
贏左唔志在 輸左唔爭在

圖檔
頭像
rs4

文章價值人 » 週五 10月 30日, 2009年 11:11 am

rs4 寫:
價值人 寫:見過有人Classify冇乜鬼 惡莊, 賤莊, 毒莊, .......

我成個炒股倉全部都係呢d股...........唔怪得成日比人小我好很 :inv168_38::bbs11:

你要贏呢d人 你心計唔 惡/賤/毒/...過佢o米輸硬

老四你9成幾資產唔係呢d 莊股 :mrgreen:

不過忠告一句, 一個係馬交的賭仔都只係爛賭, 成日賭呢d莊股的人心計先至可怕

至於物理上係點就唔好講

頭像
價值人

文章rs4 » 週五 10月 30日, 2009年 11:15 am

價值人 寫:
rs4 寫:

不過老四你9成幾資產唔係呢d 莊股 :mrgreen:

:bbs08: :bbs23:
贏左唔志在 輸左唔爭在

圖檔
頭像
rs4

文章summer » 週五 10月 30日, 2009年 11:52 am

價值人 寫:
rs4 寫:

老四你9成幾資產唔係呢d 莊股 :mrgreen:

不過忠告一句, 一個係馬交的賭仔都只係爛賭, 成日賭呢d莊股的人心計先至可怕

低位買定D貨等莊炒起要用好多心計咩? :bbs33: :bbs33:
圖檔 圖檔 圖檔
頭像
summer

文章聰明仔 » 週五 10月 30日, 2009年 12:11 pm

個人覺得而家D藍籌仲難玩過莊股, 盤路肯定難睇好多
頭像
聰明仔

文章swell » 週五 10月 30日, 2009年 1:47 pm

rs4 寫:
價值人 寫:
rs4 寫:我成個炒股倉全部都係呢d股...........唔怪得成日比人小我好很 :inv168_38::bbs11:

你又比人再次踢爆! :inv168_01:
本人撰文目的僅供參考和交流之用,並不構成邀請、宣傳、誘使、建議或推薦買賣文中所述的任何證券!
頭像
swell

文章se7en » 週五 10月 30日, 2009年 7:12 pm

swell 寫:
rs4 寫:
價值人 寫:

你又比人再次踢爆! :inv168_01:

賤惡毒男 :bbs29:
本人留言純粹個人意見, 並非任何投資建議。
頭像
se7en

文章愚者 » 週六 11月 28日, 2009年 2:48 am

由於之前10月29日曾話過恒指11月可破24000, 點知升到23000就碌返落黎, 對於呢次錯誤首先同大家講聲SORRY, :bbs15: 但下年6月30日前破三萬仍然無變, 出黎道歉係廢事又有人出黎話我龜縮,
錯就要認--> 但只係指"短線"11月唔中(唔出黎澄清,又有人加鹽加醋 :bbs21: :bbs21: ), 至於跟我買股果D就唔好咁高調問我點算, 有膽繼續渣,無膽就沽佐佢,因為就算點問我,我都係答果句, 渣到上三萬, 我貼出黎既目的只係認叻, 無叫人跟住買 :bbs21: :bbs21: ,有時話自己重注邊隻邊隻股, 唔好以為D莊唔識中文, 要玩你隨時都得, 唔信你可以沽哂D股睇下佢係唔係即彈咪知0羅(其實我係好期待你地沽哂D貨)...KAKA...同人聚埋一邊就反艇,,最近都係小D出聲...係咁啦..BYE BYE... :bbs14:
愚者

下一頁

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客