中石女

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

Re: 中石女

文章MCC » 週一 8月 24日, 2009年 3:00 pm

由 MCC » 週一 8月 24, 2009 9:00 am
MCC 寫:
goru2 寫:M大﹐我8月5號$6.95跟買1000股﹐8月20號最高都係6.95﹐獲唔倒利﹐今日最高7.07﹐執一毫子?手續費都未夠俾呀?渣耐D得嘛?

朋友仔、中石女係2000股一手喎、點解你會買得1000股?

anyway、你相信我而買1000股、我先多謝你既信任。

首先、我唔知1000股中石女對你個profile泥講係屬於偏多?多?一般?定小?
跟住、我亦唔清楚你當初買中石女既時候、係打算持貨一年等到目標價定點?

就以我為例、
我響8月5號以$6.93買入第一注、
再響8月7號以$6.74買入第二注、
佔去倉位一成多d、計及其他貨總持倉量已超過五成。

到8月14號、我睇倒購買力似跟唔上、
策略上我認為需要謹慎一d、
果然、上星期A場再接連大插。

由於我開始偏向保守、
就算明知中石女今年業績會非常秀麗、
因此上星期雖曾見$6.5樓下、
我亦冇再溝貨增添自己既持倉鴨力、
反而耐心等待大盤作出報復性反彈、
把握機會將總持倉量減至三成、從而減低風險。

到8月20號、以$6.93先沽出25%中石女、
到8月21號、進一步以$7.05再減持25%、
如今日因業績好而有好價、會再減持20%、
剩低果30%就等一年晒屎忽。

人有時候係要學懂放棄、等大盤穩定之後、
會從新制定策略、搵新既目標同機會。

由 MCC » 週一 8月 24, 2009 9:52 am
MCC 寫:已於競價時段以$7.25再減持 :mrgreen:

暫時泥講叫做做岩左 :mrgreen:

以今日低位曾見$6.91計、
有25%貨高水$0.1以上、
有20%貨高水$0.3以上 :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:
祝大家2011年身體健康、投資順意!

2010年10月4號: 我睇呀爺今季見3000點
2010年10月18號: 話咁快達標、減倉鎖定利潤
2010年12月30號: 我睇呀爺2011年會見3300點、現時可大膽慢慢建倉迎接出年既行情
頭像
MCC

文章2000Graduate » 週五 8月 28日, 2009年 3:28 pm

:discuz02: :discuz02: :discuz02: M大
現價6.7可以吸返7.25放既中石女未? :discuz10:
頭像
2000Graduate

文章MCC » 週五 8月 28日, 2009年 3:43 pm

2000Graduate 寫::discuz02: :discuz02: :discuz02: M大
現價6.7可以吸返7.25放既中石女未? :discuz10:

等大盤穩定之後先再定策略 :inv168_01: :inv168_01:

2010年12月30號: 我睇呀爺2011年會見3300點、現時可大膽慢慢建倉迎接出年既行情
頭像
MCC

文章2000Graduate » 週五 8月 28日, 2009年 3:44 pm

MCC 寫:
2000Graduate 寫::discuz02: :discuz02: :discuz02: M大

等大盤穩定之後先再定策略 :inv168_01: :inv168_01:

收到 :mrgreen: :inv168_10:
頭像

文章MCC » 週五 8月 28日, 2009年 3:49 pm

MCC 寫:由 MCC » 週一 8月 24, 2009 9:00 am
MCC 寫:
goru2 寫:M大﹐我8月5號$6.95跟買1000股﹐8月20號最高都係6.95﹐獲唔倒利﹐今日最高7.07﹐執一毫子?手續費都未夠俾呀?渣耐D得嘛?

朋友仔、中石女係2000股一手喎、點解你會買得1000股?

首先、我唔知1000股中石女對你個profile泥講係屬於偏多?多?一般?定小?
跟住、我亦唔清楚你當初買中石女既時候、係打算持貨一年等到目標價定點?

就以我為例、

由於我開始偏向保守、

由 MCC » 週一 8月 24, 2009 9:52 am
MCC 寫:已於競價時段以$7.25再減持 :mrgreen:

有20%貨高水$0.3以上 :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:

以今日低位曾見$6.66計、
有25%貨高水$0.2以上、
有25%貨高水$0.3以上、
有20%貨高水$0.5以上、
有30%貨艇$0.1唔夠、算唔錯得晒 :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:

頭像
MCC

文章MCC » 週一 8月 31日, 2009年 10:05 am

MCC 寫:
MCC 寫:由 MCC » 週一 8月 24, 2009 9:00 am
MCC 寫:朋友仔、中石女係2000股一手喎、點解你會買得1000股?

就以我為例、

由於我開始偏向保守、

有30%貨艇$0.1唔夠、算唔錯得晒 :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:

以平均$6.45、補番$7.25放果20%貨、高水$0.8 :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:

頭像
MCC

文章2000Graduate » 週一 8月 31日, 2009年 10:17 am

跟!! 6.46買返7.25放果20k :inv168_10:
頭像

文章星河國際 » 週一 8月 31日, 2009年 10:33 am

MCC 寫:
MCC 寫:

以平均$6.45、補番$7.25放果20%貨、高水$0.8 :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01: [/quo

:bbs46:
頭像
星河國際

文章kleeee » 週一 8月 31日, 2009年 10:48 am

無線開始吹石油雙雄唔掂
應該開始入啦
:discuz09:
kleeee

文章MCC » 週三 9月 2日, 2009年 11:26 am

MCC 寫:
MCC 寫:

以平均$6.45、補番$7.25放果20%貨、高水$0.8 :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:

今蕉以平均$6.6減持番果20%貨、來來回回每股已高水$0.95 :inv168_01: :inv168_01: :inv168_01:

大盤尚未穩、每見反彈就減持、控制好持倉、keep住高cash flow、+ 強未來戰力 :mrgreen:

頭像
MCC

文章無戰 » 週三 9月 2日, 2009年 12:42 pm

呀爺為國興出手,
石化雙雄 :arrow_u: :arrow_u: :arrow_u: :inv168_30:
發左之後做乜好?
頭像
無戰

文章MCC » 週三 9月 2日, 2009年 1:07 pm

無戰 寫:呀爺為國興出手,
石化雙雄 :arrow_u: :arrow_u: :arrow_u: :inv168_30:

無戰哥、流動性跟屎暫時已經劃上句號。

e+要觀察既係經濟數據、
屎場對於腳慶既預期、
睇唔出會有特別激情既情況 :mrgreen:

現階段既策略係、有反彈就盡量減倉到3成或以下、
keep住高cash flow、keep住龐大既戰力、
等待另一個更好既機遇落手 :mrgreen: :mrgreen:

頭像
MCC

文章無戰 » 週四 9月 3日, 2009年 12:18 pm

MCC 寫:
無戰 寫:呀爺為國興出手,

無戰哥、流動性跟屎暫時已經劃上句號。

e+要觀察既係經濟數據、
屎場對於腳慶既預期、
睇唔出會有特別激情既情況 :mrgreen:

現階段既策略係、有反彈就盡量減倉到3成或以下、
keep住高cash flow、keep住龐大既戰力、
等待另一個更好既機遇落手 :mrgreen: :mrgreen:

半倉上陣 :inv168_30:
發左之後做乜好?
頭像
無戰

文章聰明仔 » 週二 9月 8日, 2009年 3:42 pm

近日見到石油石化輪D盤路好衰, 十月打後可能有較大壓力, 如果個市繼續調整, 我估資源股會首當其衝, 反而內銀會相對穩陣, 各位巴打趁高位要睇餸食飯啊
頭像
聰明仔

文章MCC » 週四 10月 29日, 2009年 7:32 pm

MCC 寫:我插中石女既主因係認為中石女係必然會受惠於國策、
另外只要神油價係低過八十皮、保守估計每股盈利會有八粒臣以上、
以目前價格估值計屬於偏低、咁都唔上佢仲點對得住自己 :mrgreen:

9個月賺497億人民幣

對於全年盈利預測、是蠻有信心的 :mrgreen:

對於明年有屎忽晒、仍然非常樂觀 :mrgreen: :mrgreen:

頭像
MCC

上一頁下一頁

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客