中石女

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

Re: 中石女

文章toby88 » 週五 8月 21日, 2009年 8:53 pm

MCC 寫:$7.05樓上再進一步減持、鎖定利潤 :mrgreen:

我出左成日街...mark @$7.1..走 :inv168_11: ...當然成唔到 :inv168_09:
圖檔圖檔圖檔圖檔圖檔
頭像
toby88

文章莫士滴 » 週五 8月 21日, 2009年 10:27 pm

toby88 寫:
MCC 寫:$7.05樓上再進一步減持、鎖定利潤 :mrgreen:

我出左成日街...mark @$7.1..走 :inv168_11: ...當然成唔到 :inv168_09:

6.92走哂 :inv168_11:
Thx M大大.
圖檔
頭像
莫士滴

文章goru2 » 週六 8月 22日, 2009年 12:03 am

M大﹐我8月5號$6.95跟買1000股﹐8月20號最高都係6.95﹐獲唔倒利﹐今日最高7.07﹐執一毫子?手續費都未夠俾呀?渣耐D得嘛?
頭像
goru2

文章MCC » 週一 8月 24日, 2009年 9:00 am

goru2 寫:M大﹐我8月5號$6.95跟買1000股﹐8月20號最高都係6.95﹐獲唔倒利﹐今日最高7.07﹐執一毫子?手續費都未夠俾呀?渣耐D得嘛?

朋友仔、中石女係2000股一手喎、點解你會買得1000股?

anyway、你相信我而買1000股、我先多謝你既信任。

首先、我唔知1000股中石女對你個profile泥講係屬於偏多?多?一般?定小?
跟住、我亦唔清楚你當初買中石女既時候、係打算持貨一年等到目標價定點?

就以我為例、
我響8月5號以$6.93買入第一注、
再響8月7號以$6.74買入第二注、
佔去倉位一成多d、計及其他貨總持倉量已超過五成。

到8月14號、我睇倒購買力似跟唔上、
策略上我認為需要謹慎一d、
果然、上星期A場再接連大插。

由於我開始偏向保守、
就算明知中石女今年業績會非常秀麗、
因此上星期雖曾見$6.5樓下、
我亦冇再溝貨增添自己既持倉鴨力、
反而耐心等待大盤作出報復性反彈、
把握機會將總持倉量減至三成、從而減低風險。

到8月20號、以$6.93先沽出25%中石女、
到8月21號、進一步以$7.05再減持25%、
如今日因業績好而有好價、會再減持20%、
剩低果30%就等一年晒屎忽。

人有時候係要學懂放棄、等大盤穩定之後、
會從新制定策略、搵新既目標同機會。
祝大家2011年身體健康、投資順意!

2010年10月4號: 我睇呀爺今季見3000點
2010年10月18號: 話咁快達標、減倉鎖定利潤
2010年12月30號: 我睇呀爺2011年會見3300點、現時可大膽慢慢建倉迎接出年既行情
頭像
MCC

文章MCC » 週一 8月 24日, 2009年 9:00 am

goru2 寫:M大﹐我8月5號$6.95跟買1000股﹐8月20號最高都係6.95﹐獲唔倒利﹐今日最高7.07﹐執一毫子?手續費都未夠俾呀?渣耐D得嘛?

朋友仔、中石女係2000股一手喎、點解你會買得1000股?

anyway、你相信我而買1000股、我先多謝你既信任。

首先、我唔知1000股中石女對你個profile泥講係屬於偏多?多?一般?定小?
跟住、我亦唔清楚你當初買中石女既時候、係打算持貨一年等到目標價定點?

就以我為例、
我響8月5號以$6.93買入第一注、
再響8月7號以$6.74買入第二注、
佔去倉位一成多d、計及其他貨總持倉量已超過五成。

到8月14號、我睇倒購買力似跟唔上、
策略上我認為需要謹慎一d、
果然、上星期A場再接連大插。

由於我開始偏向保守、
就算明知中石女今年業績會非常秀麗、
因此上星期雖曾見$6.5樓下、
我亦冇再溝貨增添自己既持倉鴨力、
反而耐心等待大盤作出報復性反彈、
把握機會將總持倉量減至三成、從而減低風險。

到8月20號、以$6.93先沽出25%中石女、
到8月21號、進一步以$7.05再減持25%、
如今日因業績好而有好價、會再減持20%、
剩低果30%就等一年晒屎忽。

人有時候係要學懂放棄、等大盤穩定之後、
會從新制定策略、搵新既目標同機會。

2010年12月30號: 我睇呀爺2011年會見3300點、現時可大膽慢慢建倉迎接出年既行情
頭像
MCC

文章MCC » 週一 8月 24日, 2009年 9:04 am

由 MCC 發表於 週三 8月 05, 2009 2:53 pm
MCC 寫:現價入、目標價 :inv168_38: 皮、生成上望空間 :mrgreen:

由 MCC 發表於 週五 8月 07, 2009 3:39 pm
MCC 寫:e+個價有石女上、真係超靚 :mrgreen:

由 MCC 發表於 週一 8月 10, 2009 10:24 am
MCC 寫:上日能以超筍價插得石女、誠屬人生樂事 :mrgreen:

由 MCC 發表於 週四 8月 20, 2009 2:37 pm
MCC 寫:帶得你入、就帶得你出 :mrgreen:

短線偏向謹慎、應襯反彈減倉、
重貨既、$6.9樓上可睇手上注碼減倉、先行穫利 :mrgreen:

由 MCC 發表於 週四 8月 20, 2009 2:47 pm
MCC 寫:
360027 寫:我當日6.9直衝左入去... :evil: 等一年吧! :inv168_03:

睇自己profile、短線宜謹慎、
一年內有屎忽晒仍樂觀 :mrgreen:

由 MCC 發表於 週五 8月 21, 2009 10:17 am

由 MCC 發表於 週五 8月 21, 2009 10:27 am
MCC 寫:
kleeee 寫:MCC大大
請問你鎖利潤係唔係因為對短期後市有保留有關
INSTEAD OF 386

之後如回,會唔會吸翻呢?

viewtopic.php?f=24&t=42426&start=2880

詳情請參閱另一條thread

若神油價能保持於60-80區間、
對於中石女前境、我認為係非常秀麗的、
對一年內有屎忽晒仍非常樂觀 :mrgreen:

如今日因業績好而有好價、會再減持、
剩低果d貨就會等到出年晒屎忽 :mrgreen:

頭像
MCC

文章MCC » 週一 8月 24日, 2009年 9:52 am

MCC 寫:由 MCC 發表於 週三 8月 05, 2009 2:53 pm
MCC 寫:現價入、目標價 :inv168_38: 皮、生成上望空間 :mrgreen:

由 MCC 發表於 週五 8月 07, 2009 3:39 pm

由 MCC 發表於 週一 8月 10, 2009 10:24 am
MCC 寫:上日能以超筍價插得石女、誠屬人生樂事 :mrgreen:

由 MCC 發表於 週四 8月 20, 2009 2:37 pm

重貨既、$6.9樓上可睇手上注碼減倉、先行穫利 :mrgreen:

由 MCC 發表於 週四 8月 20, 2009 2:47 pm
MCC 寫:
360027 寫:我當日6.9直衝左入去... :evil: 等一年吧! :inv168_03:

睇自己profile、短線宜謹慎、

由 MCC 發表於 週五 8月 21, 2009 10:17 am

由 MCC 發表於 週五 8月 21, 2009 10:27 am
MCC 寫:
kleeee 寫:MCC大大
請問你鎖利潤係唔係因為對短期後市有保留有關
INSTEAD OF 386

之後如回,會唔會吸翻呢?

viewtopic.php?f=24&t=42426&start=2880

已於競價時段以$7.25再減持 :mrgreen:

頭像
MCC

文章2000Graduate » 週一 8月 24日, 2009年 10:06 am

MCC 寫:
MCC 寫:由 MCC 發表於 週三 8月 05, 2009 2:53 pm

MCC 寫:睇自己profile、短線宜謹慎、

MCC 寫:viewtopic.php?f=24&t=42426&start=2880

已於競價時段以$7.25再減持 :mrgreen:

競價盤減持20k股, 多謝M大 :inv168_03:
頭像
2000Graduate

文章MCC » 週一 8月 24日, 2009年 10:20 am

2000Graduate 寫:競價盤減持20k股, 多謝M大 :inv168_03:

朋友仔、我要多謝你信任至真 :inv168_02: :inv168_10:

頭像
MCC

文章gentile » 週一 8月 24日, 2009年 10:41 am

已於$7.17 沽左,多謝mcc 大大! :bbs49:
gentile

文章goru2 » 週一 8月 24日, 2009年 11:18 am

講出泥慚愧, 錢只夠同女朋友各1000. :(
頭像
goru2

文章MCC » 週一 8月 24日, 2009年 11:33 am

goru2 寫:講出泥慚愧, 錢只夠同女朋友各1000. :(

哦、原來係咁!

如果持有1000股對你泥講係冇鴨力既話、
而其間既震幅又唔會令你心情難受既話、不妨耐心持有、
我對於一年內有屎忽晒、仍然係非常樂觀架 :mrgreen:

頭像
MCC

文章goru2 » 週一 8月 24日, 2009年 11:47 am

M大﹐如看跌為甚麼不沽o西?低價再買番? :?: :?:
頭像
goru2

文章MCC » 週一 8月 24日, 2009年 11:57 am

goru2 寫:M大﹐如看跌為甚麼不沽o西?低價再買番? :?: :?:

我又唔係股神、又唔識出千、
有乜可能會有百份百贏面?

萬一我真係睇錯左、味白白錯過左晒屎忽囉?!

我已經減持左70%中石女、
如大盤轉穩、神油又響60-80區間的話、
有好價、我又會慢慢分段吸納番 :mrgreen:

頭像
MCC

文章goru2 » 週一 8月 24日, 2009年 12:12 pm

ok.
頭像
goru2

上一頁下一頁

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google Feedfetcher 和 6 位訪客