跳船潮

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

Re: 跳船潮

文章殘劍 » 週三 12月 31日, 2008年 5:18 pm

真係吾該晒你!但年報邊度睇到?我都翻過"立過"但睇唔到,係咪因為個數太細呢?
部份所謂愛中國人仕只關心三件事:歌功頌德舔官菊,罵老百姓多事,醜化外國。這也就是五毛們所謂『愛國』的全部內容
本人在inv168.com 的留言,全屬廢話,並不構成買賣邀約。

圖檔圖檔
頭像
殘劍

文章bunacko » 週五 1月 2日, 2009年 7:36 pm

趙海 754 執到及副煮食辭任
純屬個人意見, 並非買賣邀請或建議.

'I know u believe u understand what u think I said, but I'm not sure u realise that what u heard is not what I meant. '......alan greenspan

"至於你信不信,我反正信了. 那現在怎麼辦? 我只能說,它就是發生了。"
bunacko

文章bunacko » 週五 1月 2日, 2009年 10:32 pm

和記港陸(715.HK)郭兆楷辭和記陸港執董

'I know u believe u understand what u think I said, but I'm not sure u realise that what u heard is not what I meant. '......alan greenspan

"至於你信不信,我反正信了. 那現在怎麼辦? 我只能說,它就是發生了。"
bunacko

文章hw » 週日 1月 4日, 2009年 6:28 pm

Alydar78 寫:
strategic 寫:
hw 寫:
咁家陣全員跳船, 你應為只係 "輸打贏要" 定係 "另有內情" 呢 ?

可能遇到海盜 :bbs30:

又或者係預見天下即將大亂,所以 withdraw 晒啲現銀,一半買咗實金,然後闔家大小匿晒去非洲唔知邊度...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

生虫雞已經食左個殼, 至於果7億.... 太神奇了....
頭像
hw

文章ok » 週三 1月 7日, 2009年 4:51 pm

The chairman and founder of embattled Satyam SATY.BO resigned and said the company's profits had been inflated over the last several years, sending the stock down more than 80 percent.

做IT outsource 最快被人cut, 主席跳船爆作咗幾年數, 唉邊間上市公司唔作吖 :inv168_05:
頭像
ok

文章hw » 週三 1月 7日, 2009年 5:18 pm

ok 寫:
The chairman and founder of embattled Satyam SATY.BO resigned and said the company's profits had been inflated over the last several years, sending the stock down more than 80 percent.

做IT outsource 最快被人cut, 主席跳船爆作咗幾年數, 唉邊間上市公司唔作吖 :inv168_05:

佢仲勁過 "海鮮", 成個 cash balance 都係流 gar wor.
頭像
hw

文章大廢柴 » 週三 1月 7日, 2009年 8:10 pm

hw 寫:生虫雞已經食左個殼, 至於果7億.... 太神奇了....

點為之食左??
因為李華倫入左局?
我唔係無試過,我試過安份守己,日搏夜搏,賺左果一萬幾千,我試過,但係出面果班人,出面果班人呀,佢地識建築識起樓咩?佢只係攞少少錢出黎,攞少少時間,炒起個樓市就不停o係度賺大錢,咁叫公平咩!你出去問下人,是但問一個人,問下佢地想要D乜野!佢地答案好簡單,只係想要一間好普通好普通嘅樓!點解佢地要用成世人嘅時間去供一層樓呀?因為D有錢佬係度玩野呀!越有錢就越有得玩呀!呢個世界公平咩?呢個世界公平咩!! 《創世紀》許文彪

呢個世界上所有投資決定都可以用屎忽痕黎解釋。
大廢柴筆記

人之初自傳 viewtopic.php?f=24&t=52182
人神棍炒股自省篇 viewtopic.php?f=24&t=21995
頭像
大廢柴

文章大廢柴 » 週三 1月 7日, 2009年 8:11 pm

殘劍 寫:

真係吾該晒你!但年報邊度睇到?我都翻過"立過"但睇唔到,係咪因為個數太細呢?

年報應該無,我都有跟過下341, 你唔講我都唔知佢有領匯。
我唔係無試過,我試過安份守己,日搏夜搏,賺左果一萬幾千,我試過,但係出面果班人,出面果班人呀,佢地識建築識起樓咩?佢只係攞少少錢出黎,攞少少時間,炒起個樓市就不停o係度賺大錢,咁叫公平咩!你出去問下人,是但問一個人,問下佢地想要D乜野!佢地答案好簡單,只係想要一間好普通好普通嘅樓!點解佢地要用成世人嘅時間去供一層樓呀?因為D有錢佬係度玩野呀!越有錢就越有得玩呀!呢個世界公平咩?呢個世界公平咩!! 《創世紀》許文彪

大廢柴筆記

人之初自傳 viewtopic.php?f=24&t=52182
人神棍炒股自省篇 viewtopic.php?f=24&t=21995
頭像
大廢柴

文章小散戶 » 週四 1月 8日, 2009年 11:08 pm

第一天然食品(1076)自行清盤

早前出現董事集體「跳船」兼被追討1,593萬美元(約1.24億港元)掉期合約欠款連平倉款項的第一天然食品(01076),現步德發集團(928)、合俊集團(2700)後塵,入稟高院自行呈請清盤,有關法庭文件並無披露公司的現時欠債詳情。
-------
咁多cash, 又有息派都要清盤. 老千術真係越來越高明
The housing market is not driven by loans, it is driven by incomes.
頭像
小散戶

文章bunacko » 週五 1月 9日, 2009年 7:02 am

陳茂波辭任華潤置地非執董

bunacko

文章白開水 » 週五 1月 9日, 2009年 9:32 am

謠傳和黃<00013.HK>霍建寧請辭,證監會密切監察
2009年1月9日 09:01:29 a.m. HKT, AAFN

對於近日市場出現針對個別股份的不利傳聞。證監會發言人表示,不評論個別股份問題,但一直密切監察市場,如發現違規情況,會依法跟進。

繼日前傳出新世界<00017.HK>主席鄭裕彤病危的謠言後;市場昨日再有傳言指,和黃<00013.HK>董事總經理霍建寧請辭,但和黃發言人已否認有關傳聞。(su/a)
圖檔
頭像
白開水

文章大廢柴 » 週五 1月 9日, 2009年 10:18 am

熱烈期待572同565收皮。

大廢柴筆記

頭像
大廢柴

文章大廢柴 » 週五 1月 9日, 2009年 10:32 am

不能不講既係陳葉馮在1076事件中(7億現金都要走路?)既表現非常特出。
有陳葉馮幫手,可以睇少好多隻股仔。

大廢柴筆記

頭像
大廢柴

文章古漢雲 » 週五 1月 9日, 2009年 2:19 pm

大廢柴 寫:不能不講既係陳葉馮在1076事件中(7億現金都要走路?)既表現非常特出。

陳葉馮仲有幫邊間手 :?:
圖檔
頭像
古漢雲

文章後知後覺 » 週五 1月 9日, 2009年 10:12 pm

古漢雲 寫:
大廢柴 寫:不能不講既係陳葉馮在1076事件中(7億現金都要走路?)既表現非常特出。

陳葉馮仲有幫邊間手 :?:

看年報又點,d數又係假的......... :discuz06:
抵制日貨......
免責聲明 : 一切言論 "純屬個人意見", 不構成任何買賣邀約或法律責任。
頭像
後知後覺

上一頁下一頁

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客