跳船潮

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

跳船潮

文章hw » 週一 12月 15日, 2008年 10:20 am

太 obsess with 個 "潮" 字 :oops:

本來想叫 "收皮潮", 但係咁寫可能太激, 唔係太多公司可能合乎既個 term

今日先黎停隻 急凍海鮮, 連自己都急凍埋 :inv168_07:

同鄉果幾隻都要小心呀 :!:
頭像
hw

Re: 跳船潮

文章em1994 » 週一 12月 15日, 2008年 10:30 am

Support, 不過點為之跳船?
頭像
em1994

文章大廢柴 » 週一 12月 15日, 2008年 10:40 am

急凍海鮮唔係講緊10X6下話??
福X幫?
我唔係無試過,我試過安份守己,日搏夜搏,賺左果一萬幾千,我試過,但係出面果班人,出面果班人呀,佢地識建築識起樓咩?佢只係攞少少錢出黎,攞少少時間,炒起個樓市就不停o係度賺大錢,咁叫公平咩!你出去問下人,是但問一個人,問下佢地想要D乜野!佢地答案好簡單,只係想要一間好普通好普通嘅樓!點解佢地要用成世人嘅時間去供一層樓呀?因為D有錢佬係度玩野呀!越有錢就越有得玩呀!呢個世界公平咩?呢個世界公平咩!! 《創世紀》許文彪

呢個世界上所有投資決定都可以用屎忽痕黎解釋。
大廢柴筆記

人之初自傳 viewtopic.php?f=24&t=52182
人神棍炒股自省篇 viewtopic.php?f=24&t=21995
頭像
大廢柴

文章ochow » 週一 12月 15日, 2008年 11:02 am

hw 寫:太 obsess with 個 "潮" 字 :oops:

本來想叫 "收皮潮", 但係咁寫可能太激, 唔係太多公司可能合乎既個 term

今日先黎停隻 急凍海鮮, 連自己都急凍埋 :inv168_07:

同鄉果幾隻都要小心呀 :!:

好似手持次按資產 :bbs33:
圖檔

以愛的方式經營代替沒有愛的模式,也是一種顛覆 --- 曾錦強

嘩!晌168真係好L驚呀!踢爆左假殖仁不學無術、表裡不一,假殖仁立刻化身成情緒的動物,要被批鬥1000版呀!
頭像
ochow

文章hw » 週一 12月 15日, 2008年 11:03 am

em1994 寫:Support, 不過點為之跳船?

暫時定為有 "要員跳船"

493 係被迫跳海, 所以唔同.
頭像
hw

文章hw » 週一 12月 15日, 2008年 11:04 am

ochow 寫:好似手持次按資產 :bbs33:

同 "德國佬" 對賭輸左唔認數, 年報有資料既.
頭像
hw

文章大廢柴 » 週一 12月 15日, 2008年 11:40 am

http://webb-site.com/articles/toxicderivatives.htm

同樣唔認數又係福x幫既有11x5。
同樣屬福x幫而本廢唔信佢條數既有:
114x, 117x, 56x, 68x

問題一係超高負債勁吸水,一係超多現金,common既係超好margin

仲有起飛腳集團燒貨,媽媽巾係咪咁好賺都好可疑。

有冇人有個福x幫既complete list?
我唔係無試過,我試過安份守己,日搏夜搏,賺左果一萬幾千,我試過,但係出面果班人,出面果班人呀,佢地識建築識起樓咩?佢只係攞少少錢出黎,攞少少時間,炒起個樓市就不停o係度賺大錢,咁叫公平咩!你出去問下人,是但問一個人,問下佢地想要D乜野!佢地答案好簡單,只係想要一間好普通好普通嘅樓!點解佢地要用成世人嘅時間去供一層樓呀?因為D有錢佬係度玩野呀!越有錢就越有得玩呀!呢個世界公平咩?呢個世界公平咩!! 《創世紀》許文彪

大廢柴筆記

人之初自傳 viewtopic.php?f=24&t=52182
人神棍炒股自省篇 viewtopic.php?f=24&t=21995
頭像
大廢柴

文章古漢雲 » 週一 12月 15日, 2008年 11:57 am

大廢柴 寫:http://webb-site.com/articles/toxicderivatives.htm

問題一係超高負債勁吸水,一係超多現金,common既係超好margin

## 可不可以俾全號碼?
圖檔
頭像
古漢雲

文章hw » 週一 12月 15日, 2008年 12:07 pm

古漢雲 寫:
大廢柴 寫:http://webb-site.com/articles/toxicderivatives.htm

十個數都賴去試 :inv168_12:
頭像
hw

文章古漢雲 » 週一 12月 15日, 2008年 12:13 pm

hw 寫:
古漢雲 寫:

十個數都賴去試 :inv168_12:

50 :bbs31:
圖檔
頭像
古漢雲

文章k » 週一 12月 15日, 2008年 2:57 pm

188x , 22x, 18x are 福x幫 ma ?
公眾投資168綜合論壇
所有會員發表的一切文章和貼圖,絕對不構成任何買賣邀請或建議
圖檔
k

文章阿牛2 » 週一 12月 15日, 2008年 4:27 pm

第一天然食品!
頭像
阿牛2

文章天行者 » 週一 12月 15日, 2008年 9:50 pm

唔怪得走勢咁差,彈都唔彈吓. :arrow_d:
頭像
天行者

文章大廢柴 » 週三 12月 17日, 2008年 11:38 am

披露權益
Concordia Advisors (Bermuda) Ltd 中國包裝集團有限公司
Concordia Advisors (Bermuda) Ltd 第一天然食品有限公司
Concordia Advisors (Bermuda) Ltd 錦藝紡織科技國際有限公司

其憶中呢間野其實係david webb所講的toxic converitable 中565既對家。

572同565條數好似,都係超高現金,幾時爆呢可?

生果日報 20081217
--------------------------------------------------------------------------------
遭 德 銀 入 稟 追 債 逾 億 元
第 一 天 然 6 董 事 突 「 消 失 」

楊 宗 龍 任 主 席 的 第 一 天 然 食 品 , 被 德 銀 追 討 欠 款 。   資 料 圖 片

【 本 報 訊 】 第 一 天 然 食 品 ( 1076 ) 前 日 被 德 意 志 銀 行 入 稟 高 院 , 就 提 早 終 止 一 份 美 元 利 率 掉 期 合 約 追 討 1.24 億 元 。 最 離 奇 是 第 一 天 然 前 日 亦 停 牌 發 出 通 告 , 寫 明 「 於 公 告 日 期 , 公 司 之 董 事 會 成 員 包 括 主 席 及 執 行 董 事 楊 宗 龍 , 沒 有 非 執 行 董 事 。 」 其 餘 六 名 董 事 突 然 「 消 失 」 。   記 者 : 高 淑 嫻

第 一 天 然 對 上 一 份 通 告 是 在 11 月 5 日 發 出 , 董 事 名 單 包 括 楊 宗 龍 、 其 子 楊 樂 、 女 婿 倪 朝 鵬 及 葉 仕 偉 四 名 執 董 , 黃 之 強 、 陸 則 堅 及 梁 照 誠 3 名 獨 立 非 執 董 。 該 公 司 基 本 上 是 一 家 人 話 事 。 楊 樂 是 行 政 總 裁 。

一 直 無 交 代 有 董 事 辭 任
該 公 司 之 後 一 直 沒 有 發 出 通 告 公 佈 有 董 事 辭 任 , 但 本 周 一 發 出 的 停 牌 通 告 , 指 董 事 會 成 員 「 包 括 楊 宗 龍 , 並 沒 有 非 執 行 董 事 」 。 此 事 屬 非 同 小 可 。
第 一 , 為 何 其 他 6 名 董 事 突 然 消 失 ; 第 二 , 《 上 市 規 則 》 規 定 每 家 上 市 公 司 至 少 有 3 位 獨 立 非 執 董 , 但 第 一 天 然 沒 有 非 執 董 , 可 能 違 規 。 市 場 懷 疑 第 一 天 然 是 否 因 為 董 事 突 然 消 失 而 停 牌 。 本 報 昨 晚 試 圖 致 電 楊 宗 龍 查 詢 , 但 手 機 電 話 無 人 接 聽 。 市 場 消 息 透 露 , 近 日 有 個 別 銀 行 代 表 到 第 一 天 然 在 港 辦 事 處 均 「 摸 門 釘 」 。 根 據 年 報 , 第 一 天 然 的 主 要 往 來 銀 行 是 中 信 嘉 華 、 建 設 銀 行 ( 939 ) 、 星 展 銀 行 、 廈 門 國 際 及 台 新 國 際 商 業 銀 行 。
有 銀 行 代 表 「 摸 門 釘 」
該 公 司 的 中 期 業 績 報 告 表 示 , 截 至 今 年 6 月 底 止 , 有 現 金 及 現 金 等 值 物 7.93 億 元 ( 人 民 幣 . 下 同 ) , 連 同 應 收 賬 款 3 億 元 及 存 貨 等 , 流 動 資 產 達 11.7 億 元 ; 非 流 動 負 債 合 共 1.73 億 元 , 包 括 銀 行 貸 款 6187 萬 元 及 可 換 股 票 據 2356 萬 元 。
公 司 另 有 一 筆 來 自 衍 生 金 融 工 具 的 負 債 , 正 是 與 德 意 志 銀 行 簽 訂 的 美 元 利 率 掉 期 合 約 。 德 意 志 前 日 的 入 稟 狀 指 出 , 兩 者 去 年 4 月 簽 約 , 合 約 2012 年 到 期 , 遇 上 違 約 風 險 , 德 意 志 可 提 早 終 止 合 約 。 第 一 天 然 收 取 1000 萬 美 元 , 之 後 要 向 德 意 志 付 息 , 但 去 年 底 支 付 首 期 息 後 , 再 沒 有 付 息 , 德 意 志 上 月 提 早 終 止 合 約 , 現 追 討 1593 萬 美 元 ( 1.24 億 港 元 ) 。
楊 宗 龍 為 中 國 包 裝 ( 572 ) 主 席 兼 大 股 東 楊 宗 旺 的 胞 兄 。

大廢柴筆記

頭像
大廢柴

文章天行者 » 週三 12月 17日, 2008年 9:35 pm

有現金及現金等值物7.93億 元,照計應該夠輸,咁都要走佬?
頭像
天行者

下一頁

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客