貓貓學炒股_開倉實戰編

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

Re: 貓貓學炒股_開倉實戰編

文章阿牛2 » 週五 9月 12日, 2008年 2:58 pm

catcat 寫:以前一直只看前輩文章, 沒有發言. 今次開個實戰記錄, 希望跟大家分享下 及 希望得到各前輩指點. :bbs22:
所有記錄都是實買的, 不是吹水買賣. 如有犯網規, 請版主提點.

日期 : Sep 10, 08
股票編號 : 2868
買賣指示 : 買入
股價 : 1.07
股數 : 20,000
金額 : HK$21,400

賺/虧 : HK$ 0

原來你是雄的

俾句忠告你, 隻股無論點優質, 穿15%都要止, 當然牛市就另計啦哈哈

個時跌到12000? 我驚大家驚失業多過買股, 除非樓主係老版or公司要員就另計 :oops:
頭像
阿牛2

文章catcat » 週五 9月 12日, 2008年 5:43 pm

由 miaomiao 發表於 週五 9月 12, 2008 2:46 pm
呢個理由真係有d勉強
大把地產點解要揀佢?
巿值得個1.07B唔係好經得起風浪
(個人小小意見,如有錯希望各位討論下)

我真的不太懂選股的, 只是幾年前跟朋友一起曾經 $2.00 買過 2826, 之後約三個幾放左, 但只買得 6000 股. 所以買過有感情, 才買 2826. 謝謝你的指教, 下次再買大陸地產股時, 會選隻市值大的, 剛剛看到人大大買 3377, 下次加碼時, 可能不加 2826, 轉買 3377 吧. :oops:

由 阿牛2 發表於 週五 9月 12, 2008 2:58 pm
原來你是雄的
俾句忠告你, 隻股無論點優質, 穿15%都要止, 當然牛市就另計啦哈哈
個時跌到12000? 我驚大家驚失業多過買股, 除非樓主係老版or公司要員就另計

如果要靠份人工養妻活兒及供樓的, 便要計算萬一失業點算. 但幸好我負擔不多, 所以才可以不設止蝕. 有現金鬆動才買股票. 當有一天我要靠份人工養妻活兒及供樓的, 可能我連買股票也不敢. :bbs11:
catcat

文章catcat » 週五 9月 12日, 2008年 5:51 pm

今天跟 人大大 買返轉 13.

日期 : Sep 12, 08
股票編號 : 13
股價 : 68.1
股數 : 1,000
金額 : HK$68,100 (未計手續費)

存倉 :
Sep 10, 08 / 2826 / 1.07 / 20,000
Sep 12, 08 / 13 / 68.1 / 1,000
catcat

文章雞記電訊 » 週五 9月 12日, 2008年 10:28 pm

miaomiao 寫:
雞記電訊 寫:你係男定女 :bbs33:

叫得猫既都係女啦
如果係男既 :inv168_07: .....你都當佢係女好啦 :inv168_01:

拿~事實證明無樣野係絕對既呢 :mrgreen:
信者失夠

圖檔
頭像
雞記電訊

文章catcat » 週五 9月 12日, 2008年 10:32 pm

世事無絕對, 只有真情趣, :inv168_10: !
catcat

文章catcat » 週四 9月 18日, 2008年 3:52 am

今日買左隻垃圾. 知道不應買這些股票, 當今日過左澳門輸左一皮野......... :bbs27:
會留返 D 錢, $5x 買多一注 #13.

日期 : Sep 17, 08
股票編號 : 1159
股價 : 0.1
股數 : 100,000
金額 : HK$10,000 (未計手續費)

存倉 :
Sep 17, 08 / 1159 / 0.1 / 100,000 (未計手續費)
Sep 12, 08 / 13 / 68.1 / 1,000 (未計手續費)
Sep 10, 08 / 2826 / 1.07 / 20,000 (未計手續費)
catcat

文章阿牛2 » 週四 9月 18日, 2008年 8:27 am

你真的要撈貨的話, 記住留番d錢係10月幻三水平撈貨啦 :oops:
頭像
阿牛2

文章catcat » 週四 9月 18日, 2008年 10:55 am

阿牛2 寫:你真的要撈貨的話, 記住留番d錢係10月幻三水平撈貨啦 :oops:

謝謝指點, 但咁跌法, 很難忍到手....... :bbs19:
catcat

文章comethkt » 週四 9月 18日, 2008年 11:04 am

斬倉呀~~~~~~

165 死o左...
尋找家鄉的故事...
頭像
comethkt

文章catcat » 週四 9月 18日, 2008年 11:46 am

又忍唔到手啦,

日期 : Sep 18, 08
股票編號 : 8
股價 : 3.13
股數 : 5,000
金額 : HK$15,650 (未計手續費)

存倉 :
Sep 18, 08 / 8 / 3.13 / 5,000 (未計手續費)
Sep 17, 08 / 1159 / 0.1 / 100,000 (未計手續費)
Sep 12, 08 / 13 / 68.1 / 1,000 (未計手續費)
Sep 10, 08 / 2826 / 1.07 / 20,000 (未計手續費)
catcat

文章老夷第一富 » 週四 9月 18日, 2008年 2:13 pm

貓兄,一動不如靜了.
寒冬渡過中
頭像
老夷第一富

文章Slowhand » 週四 9月 18日, 2008年 6:41 pm

貓兄, 多口路過, 唔岩聽唔好 :inv168_12:
你買之前, 有沒有一些理據去支持呢?
根據你既理據, 有沒有去定出個賊掠呢?
睇幾耐?
做唔做止蝕?
長揸?
咩位走?
祝賺多D!
我會犯錯,也時時做錯, 因為我只是人, 所以唔好信我
Slowhand

文章catcat » 週五 9月 19日, 2008年 11:02 am

我不太懂選股, 故此買股也沒有太多理據, 只是覺得平就買. :inv168_12:
暫定看三年看賺/蝕結果, 如實力股, 不設止蝕/長揸, 垃圾股會止蝕/短抄, 走位未定, 看形勢.
現在要上來多多學習, 開個實戰篇來鍛鍊自己. 請各位大大多多指教,

日期 : Sep 19, 08
股票編號 : 8
買賣指示 : 沽出
股價 : 3.60
股數 : 5,000

賺/蝕 : $2,110 (3.6-3.13 X 5000 – 240 大約手續費)

存倉 : (開倉日期 Sep 10, 08)
catcat

文章天行者 » 週一 9月 22日, 2008年 3:26 am

2868同1159帳面已經有錢賺...計埋8號仔...四鋪贏咗三鋪. :bbs46:
頭像
天行者

文章天行者 » 週一 9月 29日, 2008年 5:52 pm

1159今日逆市升11.59% :shock: :bbs46:
頭像
天行者

上一頁下一頁

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客