貓貓學炒股_開倉實戰編

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

Re: 貓貓學炒股_開倉實戰編

文章miaomiao » 週四 9月 11日, 2008年 7:28 pm

miaomiao 寫:
catcat 寫:以前一直只看前輩文章, 沒有發言. 今次開個實戰記錄, 希望跟大家分享下 及 希望得到各前輩指點. :bbs22:
所有記錄都是實買的, 不是吹水買賣. 如有犯網規, 請版主提點.

日期 : Sep 10, 08
股票編號 : 2868
買賣指示 : 買入
股價 : 1.07
股數 : 20,000
金額 : HK$21,400

賺/虧 : HK$ 0

大家都係猫猫實支持 :mrgreen:
by the way 買入原因係咩?

我自己係跟in大大派
2006年2月第一次買港股
2008年9月第一次買美股
2010年1月第一次買金,8月用左大部分身家買金
頭像
miaomiao

文章阿牛2 » 週四 9月 11日, 2008年 7:59 pm

miaomiao 寫:
雞記電訊 寫:你係男定女 :bbs33:

叫得猫既都係女啦
如果係男既 :inv168_07: .....你都當佢係女好啦 :inv168_01:

十PORT :oops:
頭像
阿牛2

文章阿牛2 » 週四 9月 11日, 2008年 8:01 pm

bunacko 寫:以我炒股幾十年都輸 但唔死得既經驗, 教下你, 炒股最緊要 : 唔好借錢炒

碌卡/問阿媽羅, 要還的都係 = 借錢

我今年輸左100舖以上, 都死唔去, 教下你, 炒股最緊要, 止蝕 :mrgreen: :inv168_06:

贏緊既就去盡,吃佢一個開!
頭像
阿牛2

文章天行者 » 週五 9月 12日, 2008年 1:33 am

阿牛2 寫:
bunacko 寫:以我炒股幾十年都輸 但唔死得既經驗, 教下你, 炒股最緊要 : 唔好借錢炒

我今年輸左100舖以上, 都死唔去, 教下你, 炒股最緊要, 止蝕 :mrgreen: :inv168_06:

想請教吓點樣輸100鋪都死唔去?
我經常贏緊都會倒輸. :inv168_07:
頭像
天行者

文章老夷第一富 » 週五 9月 12日, 2008年 3:21 am

天行者 寫:想請教吓點樣輸100鋪都死唔去?

有賭未為輸,賭徒不會死.
就像插了金手指一樣,有無限次返生.
寒冬渡過中
頭像
老夷第一富

文章阿牛2 » 週五 9月 12日, 2008年 4:13 am

老夷第一富 寫:
天行者 寫:想請教吓點樣輸100鋪都死唔去?

有賭未為輸,賭徒不會死.
就像插了金手指一樣,有無限次返生.

唔信?等我整好個紀錄post出來俾汝睇? :oops:

當然唔好啦 9月我已戒 賭了, 唔戒9月應該死左

:mrgreen:

宜家呢個股市專殺價投者, 5倍pe好平ma, 好就殺到2.5倍, 睇你忍唔忍到, 跌50%

忍到, 明年本帶利還番俾你
最後由 阿牛2 於 週五 9月 12日, 2008年 4:18 am 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
阿牛2

文章阿牛2 » 週五 9月 12日, 2008年 4:16 am

天行者 寫:
阿牛2 寫:

贏緊既就去盡,吃佢一個開
!

想請教吓點樣輸100鋪都死唔去?

已說了, 澳門冇得俾你止蝕, 一輸就本金冇哂..........股市有
頭像
阿牛2

文章老夷第一富 » 週五 9月 12日, 2008年 6:10 am

阿牛2 寫:唔信?等我整好個紀錄post出來俾汝睇? :oops:

宜家呢個股市專殺價投者, 5倍pe好平ma, 好就殺到2.5倍, 睇你忍唔忍到, 跌50%

咁你幾時入貨就單聲我聽,有錢大家搵啦,先預祝牛兄本息雙收.
寒冬渡過中
頭像
老夷第一富

文章聰明仔 » 週五 9月 12日, 2008年 6:21 am

阿牛2 寫:

早排睇電視果D動物紀錄片, 見到有隻豹連續好多日捉唔到獵物, 感同身受, 好彩隻豹最終都冇餓死 :bbs26:
頭像
聰明仔

文章阿牛2 » 週五 9月 12日, 2008年 9:36 am

老夷第一富 寫:
阿牛2 寫:唔信?等我整好個紀錄post出來俾汝睇? :oops:

咁你幾時入貨就單聲我聽,有錢大家搵啦,先預祝牛兄本息雙收.

:inv168_07: 唔使再輸我已經好開心
頭像
阿牛2

文章Bighead » 週五 9月 12日, 2008年 9:45 am

用你呢招呢個世界咪冇火燎x,o甘佢咪唔到書上唔到tv,買唔到TKO樓,溝淡唔到d 樓crab貨 :mrgreen:
MPF響6月號轉左利息基金,我係一支好正既燈!
頭像
Bighead

文章bunacko » 週五 9月 12日, 2008年 10:02 am

Bighead 寫:

用你呢招呢個世界咪冇火燎x,o甘佢咪唔到書上唔到tv,買唔到TKO樓,溝淡唔到d 樓crab貨 :mrgreen:

呢招保你不死乍wor, 你聽過利森嗎(魔童) 成間baring都矛有.

我唔知貓貓原來係老虎, 從來征戰幾人還, 睇你造化會唔會撞正牛市lor.
純屬個人意見, 並非買賣邀請或建議.

'I know u believe u understand what u think I said, but I'm not sure u realise that what u heard is not what I meant. '......alan greenspan

"至於你信不信,我反正信了. 那現在怎麼辦? 我只能說,它就是發生了。"
bunacko

文章Avatar of Will » 週五 9月 12日, 2008年 10:17 am

miaomiao 寫:
雞記電訊 寫:你係男定女 :bbs33:

叫得猫既都係女啦
如果係男既 :inv168_07: .....你都當佢係女好啦 :inv168_01:

只要假設係男就得…
XD

買股唔計手續費,好屈機啫。
本人所發表之內容概為虛言。 閣下閱後所作之任何決定概與本人無涉。
頭像

Re: 貓貓學炒股_三十萬

文章catcat » 週五 9月 12日, 2008年 2:29 pm

昨天出差了, 回來後很開心. 因為看見各前輩的回覆支持. 還以為我這個無名小子, 出post 後是沒有回應的, 再次感謝各位的回覆

我是暫定用三十萬資金玩, 分段買入. 如能見到萬二點, 會加多二十萬一次過作最後買入. 然後封盤, 等死 或 等收錢. :mrgreen:

多謝殘劍的指點, 我以前中文考試都不合. 所以咪中文咁 :bbs50: . 看見你在我的 post 開玩笑都不知幾開心.

Summer 兄, 我是用實錢買的, 不是借回來. 輸了便從頭來過............. :discuz11:

我係雄貓, 我係熊貓, 我係紅貓............. :discuz09:

買入 2868 的原因是長遠大陸地產不會很差的, 現在覺得有點超賣, 巳值得買入第一注收集.

我買股就是不懂止蝕, 所以很易輸清光. 故此現在為有分散買股, 減低風險. :discuz10:

我係貓貓, 現在很肚餓, 四出找獵物, 希望我好似隻豹最終都冇餓死啦......................... :discuz16:

如果現在是熊市, 有人話不要入市, 有人話現在是入市良機, 你信邊個 ?

Aiya, 我暫時不知手續費多少錢, 等收到單再補回資料, 請見諒 !
catcat

Re: 貓貓學炒股_三十萬

文章miaomiao » 週五 9月 12日, 2008年 2:46 pm

catcat 寫:昨天出差了, 回來後很開心. 因為看見各前輩的回覆支持. 還以為我這個無名小子, 出post 後是沒有回應的, 再次感謝各位的回覆

我是暫定用三十萬資金玩, 分段買入. 如能見到萬二點, 會加多二十萬一次過作最後買入. 然後封盤, 等死 或 等收錢. :mrgreen:

多謝殘劍的指點, 我以前中文考試都不合. 所以咪中文咁 :bbs50: . 看見你在我的 post 開玩笑都不知幾開心.

Summer 兄, 我是用實錢買的, 不是借回來. 輸了便從頭來過............. :discuz11:

我係雄貓, 我係熊貓, 我係紅貓............. :discuz09:

買入 2868 的原因是長遠大陸地產不會很差的, 現在覺得有點超賣, 巳值得買入第一注收集.

我買股就是不懂止蝕, 所以很易輸清光. 故此現在為有分散買股, 減低風險. :discuz10:

我係貓貓, 現在很肚餓, 四出找獵物, 希望我好似隻豹最終都冇餓死啦......................... :discuz16:

如果現在是熊市, 有人話不要入市, 有人話現在是入市良機, 你信邊個 ?

Aiya, 我暫時不知手續費多少錢, 等收到單再補回資料, 請見諒 !

呢個理由真係有d勉強
大把地產點解要揀佢?
巿值得個1.07B唔係好經得起風浪
(個人小小意見,如有錯希望各位討論下)
2006年2月第一次買港股
2008年9月第一次買美股
2010年1月第一次買金,8月用左大部分身家買金
頭像
miaomiao

上一頁下一頁

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 4 位訪客