貓貓學炒股_開倉實戰編

投資討論200X

版主: rookie, petergabio, myth, 為食仔

Re: 貓貓學炒股_開倉實戰編

文章toby88 » 週三 12月 9日, 2009年 5:09 pm

kpchg4 寫:
catcat 寫:今天平左張細期, 結算如下:-

細期 平倉 22567 - 21834 = 賺 733 點

:bbs46: :bbs46: :bbs46:

x 2 :bbs46: :bbs46: :bbs46: ... 原來係世外高人 :oops: ..

最欣賞係唔會串串貢 :bbs13:
圖檔圖檔圖檔圖檔圖檔
頭像
toby88

文章kpchg4 » 週三 12月 9日, 2009年 5:21 pm

toby88 寫:
kpchg4 寫:
catcat 寫:今天平左張細期, 結算如下:-

細期 平倉 22567 - 21834 = 賺 733 點

:bbs46: :bbs46: :bbs46:

x 2 :bbs46: :bbs46: :bbs46: ... 原來係世外高人 :oops: ..

最欣賞係唔會串串貢 :bbs13:

串串貢果個可以唔睇啦......雖然近期好準, 可惜........佢唔串串貢都冇所謂....一串串貢就諗起上次不能站在 19000 上一星期之說 :inv168_25:
kpchg4

文章冷血人 » 週三 12月 9日, 2009年 10:18 pm

kleeee 寫:
冷血人 寫:
kleeee 寫:貓大
我身邊唔多人有股票
仲好多想搵沽沽添

小心小心

有幾多人瞓身沽 小心 小心

個個話沽 細細注 大大聲 幾百點已止蝕

我買熊 都係5k 輸少少都肉痛

咁我都知佢地唔會訓身沽
正係擔心CAT大
D錢咁難先搵到

個個都止賺 得我至死方休 :bbs37:
上集劇本是

美國唔掂=>美國減息=>資金外流=>美元下跌=>
美國唔掂=>美國減息=>美國唔掂=>資金外流=>美元下跌=>
美國唔掂=>美國減息=>美國唔掂=>美國減息=>資金外流=>美元下跌=>

狂買實物保值。

下集劇本是?? !
頭像
冷血人

文章catcat » 週五 12月 11日, 2009年 12:32 am

今次期指第一擊, 雖然羸了, 但自己一點高興也沒有, 因為只會跟自己說幸運吧 (正如過澳門, 第一口中左開細).
就算連中多口, 我都仍會覺得是運氣. 直至數年後, 我的盈利仍可以做到穩步上升的, 我才會覺得自己終於可以累積到跟各位大大學到的東西, 恰當做好風險管理而嬴錢的, 這時才可以開心, 也甚至可以串串貢. :mrgreen:
catcat

文章Philip » 週五 12月 11日, 2009年 12:40 am

如果單邊咁賭, 真係無得守喎; 就算估啱最尾爆咗, 乜都無哂用啦 :inv168_09:
Are you Mr. Market?
頭像
Philip

文章catcat » 週五 12月 11日, 2009年 12:51 am

Philip 寫:如果單邊咁賭, 真係無得守喎; 就算估啱最尾爆咗, 乜都無哂用啦 :inv168_09:

Philip 大大, 我睇唔明, 可否再講解下給我知.
1. 為何無得守, 即係咩意思.
2. 最尾爆咗, 為何乜都無哂用.
catcat

文章catcat » 週五 12月 11日, 2009年 1:32 am

bought BAC @ 15.10 x 500
catcat

文章Philip » 週五 12月 11日, 2009年 10:01 am

catcat 寫:
Philip 寫:如果單邊咁賭, 真係無得守喎; 就算估啱最尾爆咗, 乜都無哂用啦 :inv168_09:

如有現貨去做對沖, 點法上法落條數都係一樣; 如淨係賭按金, 即係 1:10 咁去賭方向; 賭贏幾多次都無乜用, 只要有一次賭大咗又唔止蝕咁咪嘔突囉 :roll:
頭像
Philip

文章catcat » 週六 12月 12日, 2009年 12:43 pm

Philip 寫:
catcat 寫:

如有現貨去做對沖, 點法上法落條數都係一樣; 如淨係賭按金, 即係 1:10 咁去賭方向; 賭贏幾多次都無乜用, 只要有一次賭大咗又唔止蝕咁咪嘔突囉 :roll:

明白啦, 謝謝 Philip 大大.
我也擔心自己有一次賭大咗又唔止蝕, 因為我是一個不懂止蝕的人. :inv168_07:
catcat

文章天行者 » 週六 12月 12日, 2009年 12:50 pm

catcat 寫:bought BAC @ 15.10 x 500

又贏錢. :bbs46:
你好似好鍾意玩呢隻.
頭像
天行者

文章catcat » 週日 12月 13日, 2009年 12:20 am

天行者 寫:
catcat 寫:bought BAC @ 15.10 x 500

又贏錢. :bbs46:
你好似好鍾意玩呢隻.

我羸最多錢就係呢隻股, 但現在呢 D 位, 我都係只敢買少少玩下, 都唔敢買咁多. 羸當然開心, 但輸咪當送返 D 比佢, 沒有壓力. :inv168_08:
catcat

文章catcat » 週五 12月 18日, 2009年 9:48 pm

Dec 17, bought #2008 @1.89 x 20,000
catcat

文章Philip » 週三 1月 20日, 2010年 12:50 am

catcat 寫:
Philip 寫:
catcat 寫:

明白啦, 謝謝 Philip 大大.
我也擔心自己有一次賭大咗又唔止蝕, 因為我是一個不懂止蝕的人. :inv168_07:

賭就一落柯打, 就跟住即配番個止蝕盤; 電腦做點都爽過人做呱, 起碼唔會猶疑, 肉痛 :inv168_06:
頭像
Philip

上一頁

回到 200X

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客